FALSKA ILLUSTRATIONER FÖR UTGRUNDEN

För några år sedan rev man ett antal vindkraftverk vid Utgrunden i Kalmarsund. Vindkraftverken var ca 15 år gamla och hade tjänat ut. Dessutom hade elcertikfikatspengarna upphört och då var det inte längre ekonomiskt försvarbart att driva dem vidare enligt Vattenfall som var ägaren.

Nu vill ett annat företag sätta upp 13 nya vindkraftverk vid Utgrunden, som ligger mellan Bergkvara på fastlandet och Degerhamn på södra Öland. Nu handlar det dock om närmare 300 meter höga vindkraftverk.

Just nu pågår Samrådet och man kan skicka in synpunkter fram till den 21 december.

När jag laddade hem samrådshandlingarna reagerade jag återigen på hur man gjort sina illustrationer över hur det kommer se ut från Öland. Se nedan.

Illustrationen är så fruktansvärt falsk att jag mår illa. Jag tog nedanstående foto för några dagar sedan på Stena Renewables nya vindkraftspark mellan Mönsterås och Fliseryd. Dessa vindkraftsverk är ”bara” 200 meter höga och avstånden till vindkraftverken varierar mellan 3,5-8 km. Jag tror mina läsare förstår företagets lögnaktiga illustrationer.

Eva Dillner som är konstnär och författare med sin bas på södra Öland har engagerat sig i vindkraftsdebatten och skrivit yttranden. På hennes blogg finns mycket att läsa om vindkraftverken vid Utgrunden. Läs hennes inlägg.

Där finns också illustrationer över hur verkligheten kommer att se ut från Ölands horisont. Studera det och jämför med företagets illustrationer i samrådshandlingarna. Vilka illustrationer är mest sanningsenliga tror min läsare.

Annons

8 reaktioner på ”FALSKA ILLUSTRATIONER FÖR UTGRUNDEN

 1. Lotta 2021-12-20 / 16:14

  Intressant länk:

  Gilla

 2. Sven d.ä. 2021-12-18 / 15:30

  Vindkraftverken var ca 15 år gamla och hade tjänat ut. I utredningen sägs ”Vindkraftverkens livslängd beräknas vara ca 45 år”

  Det låter inte trovärdigt. Det är som efter att du skrotat din 15 åriga bil ska köpa en ny och bilsäljaren säger att denna nya håller i 45 år.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-12-18 / 15:57

   Jag har aldrig läst en enda utredning som sagt att livslängden är 45 år. Ser nu att det står i samrådshandlingarna. Vilken överdrift!!!

   Gillad av 2 personer

  • Karl W 2021-12-19 / 06:44

   Livslängden blir bättre med tiden och mer erfarenhet och bättre teknologi utvecklas. Livslängden beräknas för närvarande bli 20 år i Sverige, med en större renovering var sjunde år. Bland annat behöver vingarna tas ner och repareras. Det bekräftas indirekt av att ett 15 år gammalt vindkraftverk nu har nått sin teknisk ekonomiska livslängd.

   Gilla

 3. Lotta 2021-12-18 / 11:47

  Miljöpartiet tjatar ständigt om att vind- och solkraft är förnybart. Visst sol och vind är förnybart men hur förnybara är vindkraftverken och solpanelerna när det tjänat ut? Den nye energiministern stod i TV och sa att problemen med de höga elpriserna här i södra Sverige kommer kunna vara löst inom några år. Då infinner sig några frågor som reportern inte ställde. Hur skall ni lösa det? Med vad? Och den i mitt tycke viktigaste frågan, borde ni inte löst det innan ni stängde ner fullt fungerande kärnkraftverk? Dessutom retar det mig att alla ”experter” talar om för oss som helt utan orsak drabbas av sjukt höga elpriser pga inkompetenta politikers beslut att vi skall täta våra hus och inte dammsuga på måndagar. När det gäller en så viktig fråga som tillgång till el utan att den skall ruinera folks ekonomi borde inte politiker få fatta dessa beslut utan en folkomröstning ty de känner förmodligen inte till order konsekvensanalys eller ens vad det betyder.

  Gillad av 7 personer

  • Karl W 2021-12-19 / 06:54

   Både vindkraftverken och solpanelerna är 100% återvinningsbara, men sedan kommer ett fult ord in i ekvationen, ekonomi. Dom är inte alltid ekonomiskt återvinningsbara. Vindkraftverken varar 20 år, och kan återvinnas ekonomiskt till kanske 60%, solpanelerna 60 år eller längre, och vi vet att dom kommer att kunna återvinnas till 98%. Jag köpte fyra solpaneler till båten 1980, och gav bort dom för ett par år sedan och då producerade dom 80% av sitt nominella värde – uppmätt.

   Gilla

Kommentarer är stängda.