VEM KOMMER MED VILSELEDANDE UPPGIFTER

I början av förra veckan läste jag en ledarartikel i Dagens arena, skriven av Björn Elmbrant med rubriken ”Kärnkraftsdebatten är helt vilseledande”. Det var rubriken som lockade mig att läsa artikeln. Nu ser jag Dagens arena som en vänstersajt så jag hade inga större förväntningar på artikeln.

Artikeln var ett angrepp på de konservativas debattartikel i SvD om att bygga ut kärnkraften underskriven av partiledarna. Det jag reagerade på i Björn Elmbrants artikel var att han upprepade samma argument som jag hört i debatten om elpriserna men aldrig kunnat få någon riktig källa till uppgifterna. Han skrev följande.

”Men ilskan kan ju knappast dämpas genom att vi bygger nya reaktorer. Sådana kan ju bara producera el om kanske tio år, när det är i dag som folk med all rätt klagar.

Och vad kommer ny kärnkraftsel att kosta? I Finland tog en ny reaktor 16 år att bygga och i dag producerar den el som är 2–3 gånger dyrare än svensk vindkraft.

Nyligen invigde Frankrike en ny reaktor. Priset på elen därifrån är sju gånger dyrare än svensk vindkraft.

Och vem ska betala det kalaset? Är det konsumenterna? Är det staten?”

Med anledning av alla dessa påståenden så beslutade jag mig för att ställa några frågor till Björn Elmbrant och be honom redovisa sina källor till dessa uppgifter han tar upp i sin ledarartikel. Jag ställde följande konkreta frågor till honom.

Vad är produktionskostnaden vid det nya finska kärnkraftsverket i kr/kWh? Vad är produktionskostnaden för den franska reaktorn i kr/kWh? Vad är produktionskostnaden per kWh för svensk vindkraft?

Björn Elmbrant svarade redan samma dag. Jag redovisar svaret nedan.

Vem kommer egentligen med vilseledande uppgifter?

Han grundar alltså sina uppgifter på vad energiminister Khashayar Farmanbar sagt i en riksdagsdebatt. Det kan man ju alltid göra, för en socialdemokratiska energiminister kan väl aldrig ljuga eller komma med oriktiga påståenden.

Därför skickade jag ett mejl till Infrastrukturdepartementet med samma frågor enligt nedan.

Jag har fortfarande inte fått något svar!

Vi får se hur lång tid det dröjer innan någon svarar på mitt mejl. Eftersom energiminister Farmanbar sagt detta i en riksdagsdebatt så måste ju hans stab ha koll på uppgifterna och det borde gå snabbt att svara mig. Om nu uppgifterna är riktiga.

Vem kommer med vilseledande uppgifter? Fortsättning följer.

Annons

32 reaktioner på ”VEM KOMMER MED VILSELEDANDE UPPGIFTER

 1. Thor 2022-02-15 / 07:43

  Jag vill se Thoralf som energiminister.

  Gillad av 2 personer

 2. Skogsmulle 2022-02-14 / 20:52

  Bra gräv igen, Thoralf. Blir mycket spännande uppföljning av dina frågor. För inte står väl vår nye energiminister och ”hittar på” i Sveriges riksdag? Grundläggande kunskaper i matematik borde väl vara ett krav för att kvalificera sig till de 349 ”utvalda” men jag bli mer och mer övertygad om att så inte är fallet.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2022-02-14 / 21:51

   På onsdag har det gått en vecka sedan jag ställde frågorna till Infrastrukturdepartementet och då påminner jag dem om att jag inte fått något svar.

   Gillad av 2 personer

   • Goliat 2022-02-14 / 23:21

    Regeringen och departementen svarar aldrig på någonting. Jag väntade en månad en gång. Påminde flera gånger och till slut kom ett ynkligt s.k. svar på någon rad.

    Gilla

 3. Anders G 2022-02-14 / 20:07

  Thoralf, finns det källarmoskeer i Kalmar?

  Gilla

 4. Lotta 2022-02-14 / 18:55

  ”Faktum är dessutom att eventuell ny kärnkraft ligger långt in i framtiden. Vi behöver producera mer el för att möta det kraftigt ökande elbehovet långt innan dess.”

  Skriver Anders Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande, Mönsterås kommun i dagens Barran. Men om nu ny kärnkraft ligger långt in i framtiden och att vi behöver producera mer el då lägger man väl inte ner 4 kärnkraftverk i förtid eller har jag missat något?

  https://www.barometern.se/debatt/vindkraft-skapar-framtidstro-for-foretag-pa-landsbygden-136d2db9/

  Gillad av 4 personer

  • Gunnar Karlsson 2022-02-14 / 20:48

   LOTTA,

   Begär inte för mycket !!, tänk på att han är Centerpartist !!

   //Gunnar

   Gilla

 5. Kalle 2022-02-14 / 18:29

  ## Hillary Clinton spionerade på Trump: ”Större än Watergate” ##

  ## När före detta president Donald Trump hävdade att Hillary Clinton med medarbetare spionerat på honom och hans kampanj avfärdades det som en lögn. Nu framkommer det att Trump visst hade rätt även i denna fråga.##

  ## Enligt Jordan var det dessutom värre än man trodde då de spionerade på en sittande amerikansk president. Enligt uppgifter ska man ha spionerat både på servrar i Trump Tower i New York och i Vita huset efter valet.##

  https://samnytt.se/hillary-clinton-spionerade-pa-trump-storre-an-watergate/

  Vem kommer med vilseledande uppgifter till slut kommer sanningen fram!!!

  Gillad av 1 person

 6. Ò Hyra 2022-02-14 / 17:06

  Jag påstår inte att jag får panikattacker av att behöva vistas på planeten Jorden, bara en tilltagande känsla av äckel. Speciellt vissa andra människor finner jag enormt enerverande.

  När Ukrainas president ber plastikgubben i Vita Huset hålla tyst. Då vet man vika skurkarna är.

  Gilla

  • Ò Hyra 2022-02-14 / 18:21

   Ryssland skulle aldrig ha gett upp östra Tyskland, eller dom tidigare länderna knutna till Sovjet.
   Varför utvidgades Nato på ett sätt som naturligtvis uppfattas som aggressivt av Ryssland?
   Lika omringat som Ukraina är, är också Ryssland av Nato och intrigmakarna CIA en organisation som ligger bakom statskupper och lidanden i otaliga länder.

   Varför upplöstes inte Nato när Sovjet drog sej tillbaka och lämnade sina ”lydstater”?
   Och så har vi Stoltenberg. En otäck figur med en blick som får en rabiessmittad hund att verka klok.

   Gillad av 1 person

 7. Goliat 2022-02-14 / 16:45

  Papi som jobbar i kommunens utsatta områden, finns med i brottsregistret. Han vägrade skriva på en bot på plats om vägran av bilbälte och fick sttafföreläggande.

  Fin förebild?

  Gillad av 1 person

 8. Thor 2022-02-14 / 16:24

  Bra jobbat. Dessutom är effektuttaget från kärnkraften planerbar till skillnad från vindkraften. Det är ett mervärde för kärnkraften som jag gärna betalar för om så behövs. Men det är väl för mycket begärt att Björn Elmbrandt ska förstå. Jag tror inte han bara spelar korkad.

  Gilla

 9. Högt hårfäste 2022-02-14 / 15:46

  Araben Siamak Hatami från Norrliden ska söka kärleken i ”Bachelor” på TV4 i höst. Det är väl nåt för Kalmar, JP och Barren att stoltsera med? 🙂

  Gilla

 10. Varjager 2022-02-14 / 11:39

  Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Kärnkraft är det bästa alternativet. Mmn det innebär

  Gilla

 11. Christer 2022-02-14 / 11:21

  Jag tror vi kan sitta lugnt i båten . Jag känner mig helt trygg med Magdalenas löften om att vända på alla stenar för att Sverige ska bli tryggare och bättre.
  De första två stenarna hon vände på visade att vi blir av med Löfven till en kostnad av 17,7 miljarder kronor i bidrag till FN .
  Och den andra vända stenen visade att hon vill ha skatt för bilparkeringar
  Visst känns det som Sverige är på väg mot en ny storhetstid.

  Gillad av 3 personer

 12. onkelbjrn 2022-02-14 / 11:04

  Kan man förvänta sig ett svar överhuvudtaget?
  Ett skrivet svar måste ju vara rätt och ljuger ministern kan man knappast förvänta sig att departementet medger detta.

  Gillad av 3 personer

 13. Hacke 2022-02-14 / 10:52

  Härligt jobbat Thoralf! Först klär du av den s k journalisten och hans hårresande källhänvisning. Dessa maktens lydhundars tillkortakommanden och fräckhet vet inga gränser.
  Nu väntar vi med spänning på svaret, eller snarare ickesvaret, från lögnfabrikationens själva epicentrum.

  Nedanstående självklarheter kan vara ett av de senaste tillfällen (1955) som en socialdemokrat sade något sanningsenligt. Dessutom av en kvinna. Idag hade hon åtalats och för evigt bannlysts som fullblodsrasistnazist av sina egna partikamrater:
  ”Det vore roligt om Sverige med sina välskötta och slumfria städer och sin ovanligt enhetliga och välbalanserade befolkning även i framtiden skulle komma att bebos av våra efterkommande utan alltför våldsam uppblandning av främmande element.”
  Ulla Lindström, utvecklingsminister.

  Hon och hennes partikamrater från ett Sverige många minns och haft förmånen att få uppleva roterar i sina gravar över vad senare tiders arvtagare inom i partiet ställt till med.

  Gillad av 5 personer

 14. Ò Hyra 2022-02-14 / 10:33

  Farman-badkar gick med i SSU vid 15 års ålder. Vad mer kan man begära?

  Gillad av 1 person

 15. Rune N 2022-02-14 / 09:59

  Björn Elmbrant är en f.d. Sveriges Radio-journalist.

  Gilla

 16. nilscobra 2022-02-14 / 09:46

  Februari 1971 startade bygget av Barsebäck 1. Maj 1975 började verket leverera el.

  Svensk kärnkraft byggdes ut till mer än 60 TWh/år på 10 år (effekttäckning över 90 procent). Industriell vindkraft har byggts i 30 år och når bara 20 TWh/år (effekttäckning nära 0). Det tar 20-30 år att bygga den nätkapacitet som vindkraften kräver. Korea har byggt 24 reaktorer på en mediantid av 4,5 år. De svenska reaktorerna har varit oerhört lönsamma för samhället. Men politikerna stänger ändå fungerande, nyrenoverade reaktorer av ideologiska skäl.

  Gillad av 7 personer

 17. tompas11 2022-02-14 / 09:43

  Energiminister Farmanbar är en lögnare. Sveriges Bagdadbob i egen hög person. Björn Elmbrant är en papegoja som bara upprepar sozzars lögner.

  Gillad av 7 personer

  • Bergman 2022-02-14 / 11:34

   ”Sveriges Bagdadbob” var namnet!

   Gilla

 18. Nils Dacke 2022-02-14 / 09:32

  Jag tror källan är sprungen ur samma sätt som viskleken i småskolan, när meningen gått några varv så är inget likt ursprungsmeningen. På samma sätt har vänstern, miljöfascister och annat löst folk pratat och ljugit några varv så vet ingen vad som är korrekt, det var likadant med lögnen om massinvandringen och dess fördelar som kulturberikningen, säkrandet av pensioner, mångkulturens paradis osv. Ingen tror längre på detta mer än några vänsterextremister, miljöfascister och centerpedofiler.

  Gillad av 4 personer

 19. Fredrik Östman 2022-02-14 / 09:02

  Man kan ju fråga sig varför vindkraften, om den nu är så himla priseffektiv, måste lovprisas politiskt, givas privilegier gentemot miljölagstiftningen och till och med kraftigt subventioneras.

  Gillad av 4 personer

 20. ivarandersson 2022-02-14 / 08:53

  Källan till energiminister Farmanbar är luften. Uppgifterna är tagna ur luften. Verkligheten är inte snäll mot energiminister Farmanbar och ledarskribenten Björn Elmbrant.

  Gillad av 3 personer

  • Bergman 2022-02-14 / 17:06

   För inte så länge sedan färdades Farmanbars ursprung på flygande mattor.

   Gilla

   • Andersson 2022-02-14 / 20:20

    Vindkraft?

    Gilla

Kommentarer är stängda.