VILL SOCIALDEMOKRATERNA HA VALFUSK?

Jag har följt arbetet i den parlamentariska gruppen som har jobbat med förändringar och förbättringar av det svenska valsystemet. Jag har haft kontakt med Sverigedemokraternas representant Michael Rubbestad men givetvis också Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist.

Socialdemokraterna är emot en gemensam valsedel för varje val. En gemensam valsedel skulle lösa en rad problem som idag finns i valsystemet. Nu försöker man istället lappa och laga i hur det fungerar i vallokalerna för att minimera problemen med ett så stort antal olika valsedlar.

Valmyndigheten har i sina erfarenhetsrapporter efter allmänna valet 2018 och EU-valet 2019 tillskrivet regeringen om att förenkla valsystemet till en gemensam valsedel för respektive val. Kanslichef Anna Nyqvist säger följande angående en gemensam valsedel.

”På det sättet blir valsedeln en värdehandling som väljaren får i röstningslokalen. Möjligheten att stjäla olika partiers valsedlar, eller att sprida rykten om att valsedlar saknas, elimineras. Dessutom finns det ett stort antal säkerhetsutmaningar när det gäller tryck och distribution av valsedlar, som också kan minskas med ett annat valsedelssystem.”

”Något politiskt beslut om att ge Valmyndigheten i uppdrag att utreda ett nytt valsedelssystem har inte tagits. 

– Frågan är stor och det är viktigt att det finns politisk enighet kring förändringar av valsystem. Utan politiska beslut kommer inga förändringar att genomföras till 2022 och inte heller senare, konstaterar Anna Nyqvist.”

Det är bara regeringen som kan ge Valmyndigheten i uppdrag att utreda ett nytt valsystem. Något sådant direktiv har regeringen vägrat att ge Valmyndigheten.

Socialdemokraterna säger nej till en gemensam valsedel. Det innebär att Socialdemokraterna inte vill eliminera valfusket i vallokalerna! 

De nya reglerna som kommer gälla i valet den 11 september innebär att partiernas egna representanter inte kan kolla att partiets valsedlar finns på plats i valställen, inte heller kolla om det behöver fyllas på valsedlar. Dessa uppgifter skall skötas av valförrättarna i vallokalen. Hur många tror att detta kommer fungera?

Dessutom kommer valsedelsställen vara bakom en skärm och bara en person i taget får hämta sina valsedlar. Hur många tror att detta kommer fungera. I synnerhet i invandrartäta områden.

Jag kommer personligen åka runt och övervaka vallokalerna i invandringstäta områden i Kalmar och se hur valförrättarna sköter sig och varje felaktighet kommer jag dokumentera och anmäla. Det kommer säkert bli många anmälningar.

Läs gärna mina tidigare blogginlägg om det finska valsedelsystemet och min kommunikation med kanslichef Anna Nyqvist.

Annons

31 reaktioner på ”VILL SOCIALDEMOKRATERNA HA VALFUSK?

 1. Evert 2022-03-20 / 08:14

  Om inget annat återstår som kommer Sossarna att valfuska. Bara sms utskicket på arabiska över vissa områden är i alla fall på gränsen till valfusk. Dessa maktgalna dårar är beredda till vad som helst om det blir nödvändigt.

  Gilla

 2. Anders G 2022-03-18 / 18:49

  Peter Lundgren lämnar SD – partiet: Omöjligt att fortsätta efter domen

  Gilla

  • Andersson 2022-03-18 / 21:12

   HETOO! SD är en diagnos. Som kännetecknas av destruktivt självskadebeteende.

   Gilla

 3. J B Doe 2022-03-18 / 17:25

  Säkert vill socialdemokraterna ha kvar möjligheterna att valfuska.
  Men det borde ändå vara möjligt att avkräva dem en officiell förklaring till att man inte vill anamma de tydliga förbättringar som en gemensam valsedel skulle innebära. Det verkar svårt, för att inte säga omöjligt, att motivera motvilligheten. Jag undrar varför ingen tvingar dem att bekänna färg.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-03-18 / 20:39

   SD borde göra det i riksdagen, då frågan hör hemma i riksdagen.

   Gillad av 1 person

 4. Kalle 2022-03-18 / 14:42

  ## EU-kommissionen kräver svar om Sveriges val är hemliga nog ##

  ## Har Sverige verkligen hemliga val när alla kan se vilka valsedlar man plockar till sig i vallokalen? Efter att det kommit in klagomål kräver nu EU-kommissionen att Sverige ger svar på frågan. ##

  ## – När jag kom in i vallokalen kunde jag helt enkelt inte fatta vad jag ser. Jag stod i en lång kö med ungefär tio personer och kunde hos nästan alla se vilken valsedel de tog. Några tog flera valsedlar men ingen tog alla. För mig var det då tydligt att valet inte var hemligt, säger den tyska läkaren Christian Dworeck. ##

  ##Tyskland och skicka hem en enda valsedel där alla partier finns representerade inför valet istället.##

  https://sverigesradio.se/artikel/6131583

  Flera länder har Valakansystemet. Klara inte sverige av en sådan enkel sak. De falska sossarna vil inte!!!

  Detta är upprinnelsen till att valsedlarna numera döljs bekom en skärm. Ett stort tack till tyska läkaren Christian Dworeck som väckte frågan i EU.

  I Tyskland skickas valakansedeln hem till väljarna. Går det inte i sverige för postgången är i princip nedlag. I Tyskland delas brev ut t.o.m. på lördagar.
  Tyskarna har lägre skatt än sverige!!!

  Tycker att regeringen skall maila Tyskland och fråga hur de bär sig åt för att skicka ut valakan!!! Samtidigt är det ett underbetyg åt sverige. Varför klarar inte sverige av det???

  Gillad av 1 person

 5. Stefan 2022-03-18 / 12:21

  Sossarna anser väl att det nuvarande systemet gynnar dem, därför vill de inte ändra på det. Samma sak med att regeringen inte tar tag i problemet med fusket med dubbla identiteter. Detta förkommer nästan uteslutande i den ”utsatta” delen av befolkningen där sossarna traditionellt har starkt stöd. Man vill inte stöta sig med sina väljare och kan en del av dem dessutom rösta flera gånger så är det ju ännu bättre…

  Gillad av 5 personer

 6. Hacke 2022-03-18 / 10:20

  ”…En sådan kris hade sopat undan de konstgjorda figurerna. De så kallade ”politikerna” och ”journalisterna” (just precis, inom citattecken) skulle helt enkelt ha försvunnit från scenen. De fungerar ju som maskiner och detta bara så länge som staten håller dem vid liv. Medborgarna i Ryssland skulle ha blivit varse sin villfarelse och sett kulissen kollapsa av sig själv.”

  Citat från ryske journalisten Maxim Trudoljubov i en självkritisk opinionstext.

  Det är svårt att frigöra sig från de kusliga parallellerna till demokraturen Sverige.
  Omsorgen om det internationellt kritiserade och skamlöst primitiva valsystemet är en av oräkneliga ljusskygga ingredienser i dagens maktfullkomliga och folkfientliga sozialdemokratiska ljug- och fuskbygge.

  Gillad av 5 personer

 7. ivarandersson 2022-03-18 / 09:08

  För att behålla makten vill Socialdemokraterna inte eliminera valfusket i vallokalerna.

  Gillad av 2 personer

 8. Ölandsbonde 2022-03-18 / 08:36

  Är det klart hur det blir med valkretsar i Kalmar?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-03-18 / 13:34

   Ja, socialdemokraterna har beslutat behålla två valkretsar. Bara för att spärren skall vara högre.

   Gillad av 1 person

   • Ölandsbonde 2022-03-18 / 15:02

    Det är möjligt. Ska Kalmar bli så jättestort på sikt att det kan motiveras? Är det en fråga för fullmäktige att besluta i? Är det 2 /100 som gäller/krets?

    Gilla

   • Thoralf A 2022-03-18 / 17:15

    Ja, dessa beslut tas av kommunfullmäktige En valkrets 2 procentspärr, två eller flera valkretsar 3 procentspärr.

    Gilla

   • Ölandsbonde 2022-03-18 / 15:03

    Ska vara löjligt, men nye möjligt

    Gilla

   • Thoralf A 2022-03-18 / 17:17

    Om man har två eller flera valkretsar är ju meningen att man skall ha olika valsedlar i valkretsarna men det har inget parti i Kalmar och det har inget parti heller haft i varje fall de tre senaste valen.

    Gilla

 9. Sven d.ä. 2022-03-17 / 22:40

  Flera valsedlar dvs en eller flera per parti gynnar ett stort parti som kan förse alla vallokaler med valsedlar, och dessutom se till så att de inte saknas.

  Gilla

 10. Goliat 2022-03-17 / 22:18

  Såklart att Fifflardemokraterna inte vill ändra systemet!

  Gillad av 2 personer

 11. onkelbjrn 2022-03-17 / 21:46

  Det är ju lätt att tro att anledningen till att inte vilja ha endast en valsedel, är att kunna plocka bort eller blanda in valsedlar bland de andra partiernas.
  Men finns något annat skäl?
  Borde vara billigare med en gemensam sedel, så varför detta motstånd ?
  Fö tycker jag att det är ett bottenbetyg åt landet att folk inte ska våga kunna stå för vilket parti de röstar på, utan det ska behövas skärmat så ingen ser vilka valsedlar de tar och stoppar i kuverten.

  Gilla

  • Ingemar Ekman 2022-03-17 / 22:45

   ”Fö tycker jag att det är ett bottenbetyg åt landet att folk inte ska våga kunna stå för vilket parti de röstar på”
   Ävensom att inte våga skriva sitt namn på kommentarer,

   Gilla

   • tompas11 2022-03-17 / 23:31

    Personlig integritet, hört talas om detta?

    Gilla

   • onkelbjrn 2022-03-17 / 23:46

    Ha ha den var bra. Får väl ta det som en pik.
    Jag vågar skriva ut både namn och adress men tyckte att onkelbjrn (ska egentligen vara onkelbjörn men det blev nåt fel vid inloggningen) verkade bra.
    Fö så har Toralf mitt namn och adress. Tycker det räcker alldeles utmärkt.

    Gilla

   • Sven d.ä. 2022-03-18 / 09:36

    Jag har ett namn som ingen annan har i Sverige och du ‘Ingemar Ekman’ har säkert 50 som heter så. Du är lika anonym som OnkelBjörn, Tompas, Kalle och vad ni heter.

    Gillad av 1 person

   • Andersson 2022-03-18 / 11:50

    Du Bjern. Du är en underlig figur. Du kräver att andra ska tvingas stå för sina åsikter medan du själv ska få gömma dig bakom pseudonym. Ditt påstående att Thoralf fö? har ditt namn och adress är irrelevant. Det är ingett du kan bevisa och sådana uppgifter är ingenting jag skulle vilja råda Thoralf att bekräfta.

    Jag heter faktiskt Andersson och Thoralf vem jag är. Jag mejlar honom någon gång emellanåt när det är något jag vill tipsa honom om eller något jag inte vill skriva här i forumet,

    Fö har jag skickat några intressanta bilder till honom från valet 2018 som just handlar om valsedlar och eventuellt valfusk. De kanske kan komma till pass.

    Fö tycker jag du resonerar som Putteliten. ”det gäller alla andra men inte mig”

    Gilla

   • onkelbjrn 2022-03-18 / 14:47

    Andersson,. Nu är du allt ute och cyklar. För det första börjat vi hamna snett, denna tråd handlar om ev valfusk.
    För det andra så kräver jag inget. Tycker bara att det är synd att man inte ska våga stå för sina åsikter. Och om du tycker att det borde vara samma sak som att man lämnar ut namn,adress och tfn.nr så är det din åsikt . I så fall får väl de som har bloggarna kräva det.
    Och slutligen, ”det gäller alla andra, men inte mig” . Kan inte se att jag krävt något av andra.

    Gilla

   • Sven d.ä. 2022-03-18 / 15:06

    ”Det finns 223 428 personer i Sverige som heter Andersson i efternamn. Det finns även 92 personer som heter Andersson i förnamn. Källa: SCB. Antal personer med efternamnet 2020-12-31.”

    Kan man vara mer anonym?

    Gillad av 1 person

   • Andersson 2022-03-18 / 21:19

    SVEN D.Ä. 2022-03-18 / 15:06

    Var har jag påstått att jag inte skulle vara anonym. Att du råka veta att si och så många heter Andersson imponerar inte på mig.

    Gilla

   • Andersson 2022-03-18 / 21:23

    ONKELBJRN 2022-03-17 / 21:46

    Du tycker att vi borde ta bort valhemligheten! Vad har det med valfuska att göra?

    Gilla

 12. Rune N 2022-03-17 / 19:48

  ”Det är bara regeringen som kan ge Valmyndigheten i uppdrag att utreda ett nytt valsystem. Något sådant direktiv har regeringen vägrat att ge Valmyndigheten.”
  —————-
  Men, om inte Regeringen vill? Så kan väl ändå Riksdagen ta tag i frågan?

  Gillad av 3 personer

  • Roland Salomonsson 2022-03-18 / 00:11

   Bara valsystemet kan manipuleras, så blir det inga ändringar. Sverige är ju en diktatur, dä följer att valsystemet är upplagt för fusk.

   Gilla

Kommentarer är stängda.