90 PROCENT AV DE AVLIDNA VAR FULLVACCINERADE

Den 9 februari släpptes alla restriktioner för covid-19 och idag den 1 april räknas inte covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom och pandemilagen avskaffas också.

”Enligt Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län, förekommer fortfarande en betydande smittspridning även om de flesta inte behöver söka sjukhusvård.

– Det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom i covid-19 är att vaccinera sig, säger hon i ett pressmeddelande.” 

Jag har följt statistiken sedan en längre tid tillbaka och i veckan ställde jag en fråga till region Kalmar län angående de som avlidit och de som vårdats på sjukhus för covid-19. Jag undrade hur vaccinationsstatusen såg ut i dessa båda grupper. Jag fick ett väldigt utförligt svar ganska snabbt och det var inte det som jag förväntat mig. Jag blev nästan lite chockad.

Först hur statistiken ser ut med antal vårdad inom sjukvården inom Region Kalmar län sedan 1 december.

I diagrammet ser man tydligt när omikron gjorde entré och tog fart i Kalmar län vid årsskiftet och när toppen nåddes i början av februari. Men från början av mars avtog minskningen av antalet inlagda och den har istället sakta ökat den sista månaden.

Detta syns också i statistiken för antalet avlidna. I januari 5 personer, i februari 11 personer och i mars 18 personer. Totalt 34 personer som avlidit med covid-19 under 2022. Hur många av dessa var då fullvaccinerade?

Region Kalmar län har uppgift på 32 personer av de avlidna och 28 personer var fullvaccinerade och 2 var delvis vaccinerade och 2 var ovaccinerade. Närmare 90 procent av de avlidna var fullvaccinerade!

Under 2022 har totalt 667 personer vårdats på något av Region Kalmar läns sjukhus för covid-19. Utav dessa har 361 personer varit fullvaccinerade, 84 delvis vaccinerade och 222 varit ovaccinerade.

Det innebär att ca 67 procent av de som vårdats på sjukhus varit fullvaccinerade eller delvis vaccinerade.

Och endast ca 33 procent varit ovaccinerade. Med tanke på hur vaccinationssiffrorna ser ut så borde ju siffrorna vara totalt motsatta.

Den fråga som givetvis måste ställas är hur effektivt är egentligen vaccinet?

Jag har efterfrågat en kommentar på denna statistik från ansvarig smittskyddsläkare för region Kalmar län men bara fått svar från någon administratör. Svaret är bara en kopierad text från Folkhälsomyndigheten.

Jag hade förväntat mig att någon skulle ansträngt sig lite mer. Inte minst med tanke på att jag är ledamot av Regionfullmäktige för Kalmar län.

Här nedan kan du läsa kommentaren jag fick till ovanstående statistik.

Här kommer smittskyddsläkarens svar:

Ur Folkhälsomyndighetens veckorapport:

De senaste fyra veckorna (vecka 8-11) har 122 nya intensivvårdade patienter med bekräftad covid-19 rapporteras i Sverige varav 39 var ovaccinerade. För de ovaccinerade var medelåldern under de senaste fyra veckorna 46 år och 22 (56 procent) tillhörde en medicinsk riskgrupp. Bland de 83 vaccinerade var medelåldern 66 år och 73 (88 procent) tillhörde en medicinsk riskgrupp.

Under vecka 6–9 var antalet avlidna per 100 000 invånare högre bland ovaccinerade jämfört med vaccinerade i åldersgrupperna över 50 år. I åldersgrupperna 50–69 år, 70 år och äldre som inte har insatser enligt socialtjänstlagen samt 65 år och äldre med insatser enligt socialtjänstlagen var antalet avlidna per 100 000 invånare fyra, sex respektive tre gånger högre bland ovaccinerade. Skillnaderna var statistiskt säkerställda. Medelåldern för dödsfallen vecka 6–9 var 80 år bland ovaccinerade och 83 år bland vaccinerade. Hittills har det rapporterats 188 avlidna för vecka 10 och 108 avlidna för vecka 11. 

Vaccinskyddet varierar mot olika varianter av covid-19. Sedan årsskiftet dominerar omikron i Kalmar län. Skyddet efter två doser med covid-19 vaccin mot symtomatisk infektion orsakad av omikron- eller delta-varianten avtar över tid. Skyddet avtar snabbare för omikron än för delta. Skyddet mot såväl delta som omikron återställs drygt en vecka efter en första påfyllnadsdos (3:e dosen) och avtar inte lika snabbt som efter bara två doser, enligt brittiska data.

Vaccination med två doser ger fortsatt skydd från att bli så allvarligt sjuk att man behöver vårdas på sjukhus. Två studier från februari 2022, varav en svensk, fann att allvarlighetsgraden vid smitta med omikron inte minskade lika mycket bland ovaccinerade som den gjorde bland vaccinerade. Att drabbas av allvarlig sjukdom vid smitta med omikron är alltså betydligt vanligare bland ovaccinerade än vaccinerade. Enligt brittiska data från den 14 januari 2022, gav en första påfyllnadsdos (dos 3) ytterligare skydd, med upp till 92 procent lägre risk för sjukhusinläggning vid smitta med omikron, jämfört med ovaccinerade. Skyddet efter 10 veckor var 83 procent. Liknande siffror ses från bland annat Sverige, våra nordiska grannländer och USA.

Smittskyddsläkaren följer såväl vaccinationstäckning, vaccinationsgenombrott och vilka varianter som dominerar i länet.

Vänliga hälsningar

Corona funktionsbrevlåda

Gunilla Persson

Informatör coronafrågor

Region Kalmar län

Annons

11 reaktioner på ”90 PROCENT AV DE AVLIDNA VAR FULLVACCINERADE

  • Sven d.ä. 2022-04-02 / 18:19

   Alla har vi blivit lite av hemma-virologer.

   Jag tror att vaccinet resulterar i den sk långcovid. Alla som får långcovid verkar ha varit vaccinerade.

   Gillad av 1 person

 1. Cosmik Debris 2022-04-02 / 02:42

  Hur ska vi kunna lita på siffror och statistik när skurkar som denne Hammad Al-Saaid är i farten och praktiserar det som muslimer och babbar är mästare på? Nämligen bedrägerier och allsköns kriminalitet. Upp som en omhuldad babbe. Ner som den bedragare, parasit och förbrytare alla babbar och muslimer innerst inne är. Har vi sett det förut? Japp, det har vi!

  Expressen: ”Hammad Al-Saaid, 34, är misstänkt huvudman i en bluffhärva med omkring 100 000 PCR-tester för covid-19 – som aldrig analyserades.”

  Gillad av 6 personer

 2. stigrydmark 2022-04-01 / 23:15

  Just nu kan du på Katerias Magasin läsa hennes reaktion på Expos agerande för att stoppa hennes framträdande för SD.
  Du kan även hitta filmen Makthavarnaa du inte valde. Den klargör väl att någon pandemi har vi aldrig haft. Globalisten Karl Schwab vill chippa oss i huvudet eller under huden. EU talar i samma anda. Fortfarande döljer man hur Covid-19 effektivt behandlas med Hydroxiklorokin eller Ivermectin. Vaccineringen är = Kejsarens nya kläder. Världen är duperad.

  Gillad av 4 personer

  • Thoralf A 2022-04-02 / 07:51

   Ja, antingen av den ena eller den andra sidan.

   Gilla

 3. Goliat 2022-04-01 / 23:01

  Nu kommer den fjärde vågen!

  Gillad av 1 person

 4. Sven d.ä. 2022-04-01 / 22:10

  Är det inte så enkelt att de avlidna inte dog av Covid utan av ngt annat. Man kan säkert se att 100% av avlidna, av alla tänkbara skäl, har varit fullvaccinerade i Polio. För att ta ett exempel.

  Men oavsett så är det hopplöst att göra ett vaccin för muterande virus. Det första vaccinet gjordes innan alfa, sedan kom beta, sedan delta och nu omikron. Nu ska man tydligen göra ett vaccin för omikron, och det finns redan en ny variant av omikron. Man ligger hela tiden efter.

  Gillad av 4 personer

 5. tompas11 2022-04-01 / 21:22

  Ja du har helt rätt, med tanke på vaccinationssiffrorna, så borde förhållandet varit tvärtom. Men nu var detta inte fallet. Slutsatsen man kan dra då är att vaccinet förhindrar inte att man undviker att läggas in på sjukhus om man blir sjuk. Själv åkte jag på en förkylning/influensa för någon månad sedan. Förstärkte kroppens immunsystem med att överdosera D-vitamin, C-vitamin, Zink och stora mängder rå vitlök. Började som en rinnsnuva men övergick sedan till en besvärlig slemhosta som släppte efter några dagar och knappt någon feber att tala om. Till saken hör att jag är ovaccinerad och dessa siffror som du redovisar gör inte att jag ställer mig i kö för att bli vaccinerad. Har heller inte använt munskydd eller spritat händerna, dock har jag använt tvål och vatten. Hösten 2019 åkte jag på en rejäl förkylning med feber och som varade i närmare två veckor. Har aldrig någonsin varit så dålig av en förkylning som då. Den senaste för någon månad sedan var ingenting i jämförelse.

  Gillad av 3 personer

  • Thoralf A 2022-04-01 / 22:49

   Jag hade också dunder förkylning 2019 eller om det var influensa. Hostade till och med blod. Det var inte skoj och den varade också ca två veckor.

   Gilla

 6. Anders G 2022-04-01 / 20:24

  R.I.P Sverige.

  Nu står det klart att småländska Ljungby får en ny moské. Endast Sverigedemokraterna motsatte sig beslutet.

  Gilla

  • Champagne Supernova 2022-04-01 / 22:39

   Grattis säger vi till Ljungby. Kan inte ta lång tid innan en moske är på plats i Kalmar.

   Gilla

Kommentarer är stängda.