LÄS PÅ ANN-MARIE ENGSTRÖM (S)

Idag lyfter Barometern i en artikel den odemokratiska ordningen i Kalmar med hur partierna tvingas köra ut till samtliga vallokaler med sina namnvalsedlar, trots att kommunen kör ut alla partivalsedlar. I Kalmar är socialdemokraterna oförmögna att ta ett riktigt demokratiskt beslut.

Jag hade en interpellation om detta i kommunfullmäktige redan den 28 mars. Läs mitt blogginlägg. Jag tog även upp detta i en debattartikel i Barometern några veckor senare. Läs mitt blogginlägg.

Socialdemokraten Ann-Marie Engström är valnämndens ordförande och hennes motivering till att inte även distribuera namnvalsedlarna tyder på att hon och socialdemokraterna inte har alla hästar hemma eller att hon inte vet hur det fungerar med beställningar av valsedlar hos Länsstyrelsen. Så här svarar hon Barometern.

”Det kan komma partier dagen innan valet som Djurens Parti och Kalle Anka-partiet. Om man tittar på förra valet hur många partier som kom in precis innan så är det inte få, det blir en orimlig uppgift. Så länge det finns blanka valsedlar kan man skriva exakt vilket partinamn man vill och vilken kandidat man vill, säger valnämndens ordförande Ann-Marie Engström (S).”

Vad menar hon? Dagen innan valet! Om kommunen tar på sig att även distribuera även namnvalsedlarna så bestämmer givetvis också kommunen regelverket för hur det skall gå till. Den viktigaste regeln är givetvis att partierna t.ex. skall lämna in sina namnvalsedlar centralt två veckor före valdagen. Då har kommunens personal god tid på sig för att sortera valsedlarna till respektive vallokal. Kommunen skulle till och med kunna kräva att partierna har förberett sina namnvalsedlar i buntar med namn på respektive vallokal för att underlätta kommunens hantering.

De partier som inte lämnar in sina namnvalsedlar i rätt tid får självklart ombesörja det själva på valdagen. Tänk att det skall vara så svårt för Socialdemokraterna.

Ann-Marie Engström tror uppenbarligen att man kan skriva vilken kandidat som helst på en blank valsedel. Om det inte finns en namnvalsedel hur skall man då veta vilket namn man kan skriva på den blanka valsedeln. Det är skrämmande att valnämndens ordförande har så dåliga kunskaper i vallagen.

Detta begriper inte Ann-Marie Engström men hon agerar säkert bara på uppdrag från kommunalrådet Johan Persson (S).

PS

I regionvalet 2018 var 11 partier som tryckt upp valsedlar och i kommunvalet i Kalmar var det 9 partier som tryckt uppvalsedlar. Skulle det vara väldigt betungande för Kalmar kommun? Är inte demokratin viktigare?

Jag kommer dessutom ha extra kontroll på ordningen i vallokalerna under valdagen! I synnerhet i Norrliden, Funkabo och Oxhagen!

11 reaktioner på ”LÄS PÅ ANN-MARIE ENGSTRÖM (S)

 1. janne 2022-04-23 / 08:44

  Jag undrar på vilka meriter hon tagit sig dit där hon är,intilligens kan det ju knappast vara vad jag kan förstå.

  Gilla

 2. Kalle 2022-04-20 / 21:32

  Nu är Kalmar kommun desperata. Har inrättat en Snurrom-dag som är på söndag med tipspromenad, tal av politiker, tävlingar m.m.

  Gilla

  • Ölandsbonde 2022-04-20 / 22:14

   Alfsson! Varför inte åka dit och köra lite bibelläsniing?
   Kan du även göra utanför Sanddahls kapell i Norrliden. Ingen kan väl reta sig på det?

   Gillad av 1 person

 3. Hacke 2022-04-20 / 19:08

  Man kan inte begära det orimliga. Som att en socialdemokrat skulle besitta någon form av kunskap.
  Jag har idag genomlidit två riksdagsdebatter med de berörda statsråden Strandhäll och Farmanbar. Båda efter interpellationer från sd.
  Om detta är vad Sveriges största och statsbärande parti kan skrapa fram på högsta nivå vågar man knappt tänka tanken på hur det ser ut i övrigt.
  Men vad krävs egentligen av ett parti som har importerade analfabeter som huvudsaklig och outsinlig påfyllnad i väljarbasen.
  Säg bidrag – det räcker. För såväl uppehållstillstånd som medborgarskap. Och inte minst rösträtt med tillhörande eskortering och ”hjälp” med röstförfarandet i vallokalen.
  Vad kan egentligen gå fel? I princip allt. Eller vad sägs om det nya ”påskfirandet” i socialdemokraternas mångkulturella helvetesbygge.
  Men vad jag förstår betyder väl även detta senaste kvitto på samhällsförfall bara ännu en skjuts i opinionssiffrorna för kunskapsreserverna i folkförrädarpartiet.

  Gillad av 3 personer

 4. ivarandersson 2022-04-20 / 18:56

  Valnämndens ordförande Ann-Marie Engström (S) är rädd att sossarna blir utkonkurrerade av Djurens Parti och Kalle Anka-partiet och vill därför inte distribuera namnvalsedlarna. Makten framför allt.

  Gilla

 5. Christer 2022-04-20 / 18:29

  Det är också ett sätt att visa sin omtanke om naturen .
  Men det är som vanligt när det gäller sossar .
  Det är vara käften som glappar, och där bakom är det tomt .

  Gilla

 6. Andersson 2022-04-20 / 17:15

  Statsministern talar till folket genom ‘sociala medier’. Konstig ordning.

  Gillad av 1 person

  • Andersson 2022-04-20 / 19:22

   Har hon ångrat vad hon sade? Kan någon förklara för en dum en som inte är med ‘på Facebook’

   Gilla

 7. Eva Dillner 2022-04-20 / 15:17

  Du har så rätt. Att alla ska hasta runt på valdagen är orimligt. Valsedlarna beställs i april, och alla partier har mer än gott om tid att göra buntar till varje vallokal. Förvånad att en politiker är så oförmögen att hitta en så enkel lösning som att sätta en deadline.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2022-04-20 / 16:22

   Vill man inte så vill man inte och då blir det istället hittepå argument på en 3-årings nivå.

   Gillad av 3 personer

Kommentarer är stängda.