KUGGFRÅGA TILL LÄNSSTYRELSEN

Mitt mejl till landshövding Peter Sandwall fick uppenbarligen avsedd effekt.

Ikväll fick jag ett svar på mina frågor om fågeldöden vid vindkraftverk från ansvarige Martin Unell på Länsstyrelsen i Kalmar län enligt nedan. Han fick uppenbarligen jobba lite övertid för att svara mig då svaret kom 20:19.

Svaret bekräftar mina farhågor.

Ansvariga tjänstemän på Länsstyrelsen är helt okunniga om konsekvenserna av vindkraftverk och vindkraftsparker för fågellivet och i synnerhet rovfåglar i vårt län. Dessvärre visar de också ett ointresse för att ta del av statistik då de hänvisar mig till Naturhistoriska museet för information. Varför har inte Länsstyrelsen denna information och statistik? Det borde vara en del av de fakta som beaktas vid beviljande av ansökan om nya vindkraftverk.

Nu har jag tagit del av Naturhistoriska museets statistik sedan flera veckor tillbaka och det var just därför jag ställde frågan till Länsstyrelsen. Mina läsare kan se det som en kuggfråga till Länsstyrelsen och de gick rakt i fällan!

Jag kommer givetvis redovisa den skrämmande statistiken från Naturhistoriska museet för alla mina läsare men när jag gör det kommer jag även problematisera det ytterligare.

Kalmar län har en lång kuststräcka vid Kalmarsund och sedan finns även Öland med en västkust och en östkust som i princip nästan sträcker sig längs hela Kalmar län. Eftersom bara Öland är ca 150 km långt så har vi bara där ca 300 km kust och sedan ytterligare ca 200 km längs fastlandet. Alltså ett kustlandskap som är minst 500 km långt. Kuststräckor där flyttfåglar rör sig norr ut om våren och söder ut om hösten.

Det är minst sagt skrämmande att ansvariga på Länsstyrelsen i Kalmar län är så okunniga om vad som sker vid alla dessa hundratals vindkraftverk längs våra kuster i Kalmar län! Det är deras förbannade skyldig att vara uppdaterade på detta.

Annons

16 reaktioner på ”KUGGFRÅGA TILL LÄNSSTYRELSEN

 1. Cosmik Debris 2022-06-09 / 17:41

  Vad är det babbarna firar genom att återigen ställa till kaos? Att de har kvoterats in, hotat sig till betyg eller att de inte blev underkända? Det kan väl inte vara så att de firar att svenska skattebetalare har bekostat deras sannolikt helt meningslösa utbildning? För att t.ex. sälja knark, misshandla, råna, våldta och begå bidragsbrott krävs ingen utbildning. Det är medfött.

  VIDEO: Se invandrarnas studentfirande – ”gang shit”
  https://samnytt.se/video-se-invandrarnas-studentfirande-gang-shit/
  Trafikkaos i Stockholm efter studentfirande i tunnel
  https://www.expressen.se/nyheter/trafikkaos-i-stockholm-efter-studentfirande-i-tunnel/

  Gilla

 2. O` Hyra 2022-06-09 / 17:08

  Nya anläggningar bör inte byggas förrän vi har samlat fler erfarenheter om fågeldöden.

  Norsk Ornitologisk Förening menar att vindkraftverk innebär enorma ingrepp i naturen och att det finns all anledning till att ifrågasätta hur miljövänligt det är med vindkraftverk .

  OT: Visste ni att Che Guevara hade två bröder i Västergötland. Dom var något luddiga i nyllet.
  Dom kallades allmänt ”skägg i Vara”.

  Gilla

 3. stigrydmark 2022-06-09 / 11:18

  Det här är ju egentligen en skandal. Då är det väl lika illa i hela landet. Miljöeffekkter måste vara kända fakta för att kunna agera rätt. Därför har sannolikt alla vindkraftverk beviljats utan någon som helst kunskap. Det här borde ge rubriker i alla media, men det är kanske för stötande för MP-fanatiker och ledande politiker.

  Gillad av 3 personer

 4. onkelbjrn 2022-06-09 / 09:57

  Martin Unell skriver att ”vi har sökt svar” och sen hänvisat han Toralf att själv söka svar hos naturhistoriska riksmuseet.
  Kan man ju undra var de har sökt någonstans?
  En myndighet bör ge ett utförligt svar om frågan faller inom deras verksamhetsområde.

  Gillad av 4 personer

 5. Nils Dacke 2022-06-09 / 09:19

  Väldigt bra jobbat Thoralf, blir intressant att se denna statistik. Man får hoppas att någon intresserad partiföreträdare och eller journalist(tveksamt) kan ta del av denna och driva i valrörelsen då energifrågan säkert blir en av huvudfrågorna. Skulle vara kul att se när en stressad Bolund står och svettas i en tv-intervju.

  Gillad av 5 personer

 6. Hoppalong 2022-06-09 / 08:25

  Vi har varit naiva.

  Gillad av 3 personer

  • Grålle 2022-06-09 / 12:25

   Precis, vi såg det inte komma….

   Gillad av 1 person

 7. Christer 2022-06-09 / 07:35

  Fråga våra framgångsrika MPare. Stenevi och Bolund som är så mycket för klimat och mångfald. Men det gäller väl inte Sverige och Svensk natur .
  Då kommer inte ett pip från deras näbbar.
  Men de ligger inte under 2% utan anledning .

  Gillad av 4 personer

 8. Lars 2022-06-09 / 07:07

  Det här är en fråga som borde prioriteras upp och där stöd mot utbyggnaden av vindkraft kan komma ifrån alla naturintresserade o de är många i Sverige o en stark facebookgrupp i Kalmar län. En utmärkt bra o kompletterande fråga för Framtid Kalmar. Detta är ytterligare ett område med koppling till energidebatten som du behärskar Thoralf. Mycket bra ingång att ta upp detta med Länsstyrelsen. Skulle inte förvåna mig om ngt annat parti hänger på och försöker stjäla denna fråga så låt den bli viral innan dess genom tex. Barometern. Vore bra profilering före valet.

  Gillad av 4 personer

  • turrim 2022-06-09 / 08:25

   Koppla till Tyst Vår av Rachel Carson och DDT samt arbetet med att vintermata havsörnarna så att de skulle slippa miljögifter som fanns i deras naturliga föda.

   Då var naturvänner och deras lobbygrupper på alerten medan det verkar som om de flesta i sin tystnad nu anser vindkraftverken vara ”goda” dödare och utrotare.

   Gillad av 1 person

   • Ölandsbonde 2022-06-09 / 10:11

    Det var då det. Nu är det viktigare att rädda klimatet genom att limma fast sig på bilvägar.

    Gillad av 1 person

 9. malle 2022-06-09 / 02:44

  De enda jag vill ska flyga in i vingarna är alla gökungar vi har i landet, göken är ju som bekant en liten parasit, lägger sina ägg i andras bo och de som bor i boet får föda upp de……SUCK

  Gillad av 3 personer

 10. Adam 2022-06-08 / 23:21

  Jag har aldrig hört talas om kompetenta medarbetare på vare sig Länsstyrelsen eller Kalmar kommun. Finns de?

  Gillad av 5 personer

  • LC 2022-06-09 / 02:20

   Det är svårt att veta. Många får inte säga sin åsikt och använda sin kunskap. Men jag har inte snubblat på någon uppenbart kunnig.

   Gillad av 1 person

 11. Högt hårfäste 2022-06-08 / 23:09

  Visst är det intressant, när svaret från en tjänsteman plötsligt dimper ned i rask takt, efter att man mailat generaldirektör eller ansvarig chef?

  Gillad av 3 personer

Kommentarer är stängda.