HAVSÖRNAR SLAKTAS VID ÖLÄNDSKA VINDKRAFTVERK

Svaret från Länsstyrelsen som jag redovisade igår förvånade mig. Att man på Länsstyrelsens Naturskyddsenhet var så totalt okunnig och uppenbarligen ointresserad är väldigt anmärkningsvärt, med tanke på det ansvar som Länsstyrelsen har för att hantera ansökningar om etableringar av vindkraftverk.

Om Länsstyrelsen inte känner till fakta så har jag gjort en liten sammanställning för enbart Öland. Källa till dessa uppgifter är Naturhistoriska museet. Man kan se att antalet dödade havsörnar ökar med antalet etablerade vindkraftverk på Öland, från ett fåtal för 15 år sedan till ett stort antal varje år och att 2021 var ett riktigt katastrofår med hela 8 inskickade kadaver av havsörnar. Vi håller på att utrota havsörnen!

Här nedan finns registrerade dödade rovfåglar av vindkraftverk på Öland.

Källa: Naturhistoriska museet.

Men alla skall också veta att det sannolikt bara är en mindre andel av alla fågelkadaver som skickas in till Naturhistoriska museet och därmed registreras.

Många kadaver hittas inte eller tas om hand av andra djur. Hur många söker regelbundet av marken vid Ölands alla vindkraftverk? Jag ger ett exempel på detta senare i detta blogginlägg.

För min egen del är det minst sagt upprörande och provocerande att läsa svaret från enhetschef Martin Unell på Länsstyrelsen. Men jag har tidigare haft med honom att göra och han gillar sannolikt inte mig och det kan också vara en förklaring till att jag inte fått något svar från Länsstyrelsen under tre veckors tid.

Martin Unell är sannolikt klimatalarmist och även miljöpartist och då är etableringar av vindkraftverk betydligt viktigare än några obehagliga rovfåglar och i synnerhet några havsörnar. Vad grundar jag då detta på? Läs mitt blogginlägg från november 2020, då jag kritiserade Länsstyrelsen och Martin Unell.

Hur objektiv tror ni Martin Unell är?

Här är ett exempel på hur det rapporteras.

Elva rovfåglar har hittats döda vid den nya vindkraftparken utanför Helsingborg. Omfattningen av fågeldöden, den värsta i Norden.

Vi räknade med en viss fågeldöd men inte i den här omfattningen, säger Pavel Sensky, kontaktperson för Vardar Vind och Västraby gård energi, till SVT Nyheter Helsingborg.

Sannolikt har bara 5 av dessa 11 skickats till Naturhistoriska museet. 2 havsörnar, 2 röd glada och en pilgrimsfalk. I varje fall finns bara dessa registrerade av museet vid den aktuella tidpunkten. Artikeln publicerades den 17 februari 2017.

På Gotland har det funnits vindkraftverk i många decennier och det har satt sina spår hos naturvänner och ornitologer, de har samtidigt dragit sina slutsatser om framtiden för vindkraftverk på Gotland. Artikeln publicerad 23 februari 2022.

För havsörnar är den kända dödligheten, alltså när vi hittar döda fåglar, orsakad av vindkraftverk 70 procent. För kungsörn är siffran 12 procent på Gotland, vilket också är en alldeles för hög siffra. Dessutom är mörkertalet helt okänt – vi kan omöjligt hitta alla örnar som dödas då de kan klyvas i flera delar innan de faller ned till marken, säger Måns Hjernquist.

Han pekar på att problemet är omfattande och inte bara drabbar fågelbestånden på Gotland. Måns Hjernquist nämner också arter som tjäder och ripa och flyttfåglar som drabbas hårt när vindkraften nu byggs ut i stor skala i landet.

Lösningen som Måns Hjernquist ser är att samhället i miljöprövningarna kring framtida vindkraftverk tar hänsyn till fågellivet.

Annons

13 reaktioner på ”HAVSÖRNAR SLAKTAS VID ÖLÄNDSKA VINDKRAFTVERK

 1. Högt hårfäste 2022-06-11 / 11:54

  Har JP någon åsikt?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-06-11 / 12:13

   Haha, han vill bara prata om det positiva. Allt negativt sopas under mattan i vanlig ordning. I värsta fall tvingar han någon annan socialdemokrat ta debatten.

   Gillad av 1 person

 2. larbejowgmailcom 2022-06-10 / 20:49

  Ja,allt gäller fåglar och insekter! Men människorna som drabbas av alla dessa vindsnurror? Bygg en massa snurror i Stockholm i centrala delar de människor som inte förstår problemen med dessa vindsnurror kanske upplever de negativa effekter

  Gilla

 3. Skogsmulle 2022-06-10 / 19:52

  Mycket bra, Thoralf. Som stor fågelvän är det ned sorg i hjärtat jag hör, och läser, om denna massaker. Jag har svårt att finna ord för de hycklare inom Länsstyrelsen som hela tiden slingrar sig likt en orm. Fy fan, för dessa så kallade miljövänner. Det är så jävla sjukt att de undviker svar på dina frågor. Det är en skam, på alla sätt. Förfallet inom stat och kommun är så stort att jag är rädd för att landet är bortom räddning……….

  Gillad av 2 personer

 4. turrim 2022-06-10 / 17:22

  Som man elakt frågar politiker om de väljer Putin eller Trump så bör man på allvar fråga Martin Unell som är ansvarig föredragande i länsstyrelsen om han väljer en havsörn eller ett vindkraftverk.

  Om han väljer vindkraftverk så bör han som ansvarig krävas på svar om vad som är minimipopulationen på havsörnar före utrotning. Detta kopplad till statistiken som Thoralf redovisar att fler dödas ju fler vindkraftverk som tagits i drift på Öland. Om han inte vet så ska han själv ta rätt på fakta och inte överlåta till frågaren.

  Om jag är riktigt underrättad så är torsk, ål och sill rödlistade i Östersjön. Får inte fångas och dödas. Varför inte havsörnar? Fråga experten Martin Unell även om detta.

  Gillad av 3 personer

  • Gunnar Karlsson 2022-06-10 / 21:52

   Turrim,

   Tack för ditt förslag att avkräva Martin Unell ett svar på frågan om rödlistade örnar, jag ser verkligen fram emot hans svar.

   //Gunnar

   Gilla

 5. Mikael 2022-06-10 / 16:55

  Mycket tråkigt med dessa fridlysta ståtliga havsörnar mm, tänk om jag skulle skjuta en varg enligt paragraf 8 vilken utredning det skulle bli!! Thoralf hoppas mina uppgifter om Havsörnarna varit till hjälp//Micke

  Gilla

 6. Kalle 2022-06-10 / 10:56

  Dessa vindkraftverk med sina propellrar slaktar ALLT levande i lufthavet. De skapar även turbolens i samma lufthav. Till sjöss skapar vindkraftsverktparkernas stolpar vibrationer i havet som påverkar fiskar till det sämre.

  Stoppa vindkarften!!! Tänk på framtiden när vindkraften har slaktat tillräckligt mycket i lufthavet. Vad händer då??? Människan kan inte överleva i en nedslaktad natur!!!
  Dags att välja innan det är försent!!!

  Gilla

 7. messkalle 2022-06-10 / 06:57

  Bra Thoralf. Märta Stenevi har deklarerat att Miljöpartiet är Riksdagens enda kaosparti. Då de styrs av agendasättande åsikter, sprids kaos ned bland deras troende i myndigheter och förvaltningar. Deras betende att inte se sanningar och att förneka verkligheten är kaos och värre blir det.

  Gillad av 6 personer

 8. stigrydmark 2022-06-09 / 23:04

  Det här är så onfattande och tragiskt att ingen miljöpartist på riksnivå kommer att larma och vilja debattera. För vindkraften offrar man gärna fågelarter och de flesta insekter.

  Gillad av 6 personer

  • Nils Dacke 2022-06-10 / 12:17

   Dessutom så offrar ju miljöfascister gärna människor också bara för att få genomslag för sin extrema och verklighetsfrånvända politik.

   Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.