UPPRETAD OCH IRRITERAD

Miljöpartiet språkrör Märta Stenevi och Kalmars nya reningsverk gör mig uppretad och irriterad.

När jag körde till affären ikväll råkade jag lyssna till P1 Studio Ett. Märta Stenevi debatterade Bromma/Arlanda med en moderatkvinna. Är Märta Stenevi frisk? Lever människan i en fullständig fantasivärld? På frågan från programledaren var hon hade fått sina ”faktauppgifter” så fortsatte hon att prata om annat. Hon vägrade tala om var hon fått sina felaktiga uppgifter ifrån och programledaren lät henne komma undan med det också. Vilken skandal!

Lägg ner public service! Miljöpartiet ut ur riksdagen!

Jag klarade inte av lyssna mer så jag drog ned ljudet till noll men jag var redan minst sagt upprörd över att miljöpartister med denna verklighetsuppfattning styr mitt land ihop med socialdemokrater och korkade centerpartister, med stöd av kommunisterna. Vilket jäkla bedrövligt gäng! Det kan bara sluta på ett sätt.

Katastrof för nationen Sverige!

På det lokala planet håller jag på att bli riktigt uppretad och irriterad på Kalmar Vatten AB och dess VD Thomas Bergfeldt. Jag fortsätter att ställa frågor kring varför det nya reningsverket som skulle kosta 850- 1100 miljoner kronor, nu istället kommer kosta drygt 2 000 miljoner kronor och innebära fördubblade VA-avgifter för Kalmars fastighetsägare, villaägare och hyresgäster. Men svaren kommer i snigelfart och är minst sagt undvikande enligt min uppfattning.

Jag har tittat lite på Kalmar Vatten AB:s årsredovisningar och noterat att antalet anställda fullständigt exploderat från 69 under 2015 till hela 117 personer under 2021. Det är en personalökning med ca 70 procent på 6 år. Det finns ingen direkt förklaring enligt min mening och om jag får väljarnas förtroende i valet den 11 september så kommer jag ställa Kalmar Vattens ordförande Steve Sjögren (S) mot väggen och begära en förklaring till denna helt osannolika personalutveckling i det kommunala bolaget. Det är kunderna som får ta kostnaden. Är det ledarskapet inom Kalmar Vatten som brister! När en slutar så anställer man två för att kompensera. Hur stor är personalomsättningen? Jag kommer studera årsredovisningarna lite mer ingående.

Kalmar Vatten hade dessutom inte publicerat sina årsredovisningar för 2020 och 2021 på sin webbsida, utan jag skickade ett mejl till ansvariga och frågade varför inte årsredovisningar fanns på deras webbsida. Det tog två dagar sedan kom de upp på webbsidan.

Ju mer ovilliga ansvariga är att svara på mina frågor desto mer på krigsstigen blir jag, Det är deras förbannade skyldighet att svara när en politiker vill ha information.

Barometern publicerade min debattartikel där jag ifrågasatte den extrema kostnadsökningen för reningsverket och i synnerhet i jämförelse med ett liknande projektet i Kristianstad kommun som ”bara” kostar 684 miljoner kronor.

För några dagar sedan svarade socialdemokraten Steve Sjögren i ett genmäle i Barometern. Men antingen så begriper han inte vad jag skrivit eller så försöker han bara föra läsarna bakom ljuset med sitt väldigt korta svar.

”Det beslut som nu är taget är fattat i god demokratisk ordning. Även du Thoralf Alfsson borde kunna acceptera majoritetsbeslut, men någon miljökämpe är du inte det vet de flesta.”

Det är lite av ett personangrepp som Steve Sjögren ägnar sig åt. Dessutom ljuger Steve Sjögren när han påstår att Kristianstad bara renoverar och inte bygger nytt. Kristianstad kommun bygger en helt ny vattenreningsdel och gör en om- och tillbyggnad av sin slamhanteringsanläggning. Läs på följande länk.

Steve Sjögren borde istället ägnat några rader till att förklara varför kostanden blir mer än 1 200 miljoner kronor högre i Kalmar än i Kristianstad men den kunskapen hade uppenbarligen inte Kalmar Vattens styrelseordförande, om man skall döma av hans svar i Barometern.

Steve Sjögren begriper inte att det är kostnaderna jag ifrågasätter och de höjningar av VA-avgifterna som kommer som ett brev på posten. Istället anklagar han mig för att inte vara någon miljökämpe. Det är lätt att slösa med andras pengar om man är en socialdemokratisk politiker i Kalmar. Steve Sjögren har tidigare slösat med 10-tals miljoner kronor inom KSRR, Kalmarsunds regionens renhållare och deras misslyckade projekt. Steve Sjögren inger absolut inget förtroende enligt min uppfattning.

Jag har skickat ett svar på Steve Sjögrens genmäle. Mitt svar är ganska skarpt formulerat men det har ännu inte publicerats av Barometern.

Varje ledamot i kommunfullmäktige har en skyldig att informera sig om alla beslut som tas i kommunfullmäktige men så är det inte och så sker inte enligt min uppfattning. I synnerhet inte bland de närmare 30-talet socialdemokratiska ledamöter i kommunfullmäktige. Mer än hälften av dessa anser jag vara totalt oinformerade om alla fakta och detaljer i de olika besluten. De försöker inte ens informera sig och ännu mindre ifrågasätta något. De är nöjda med sina arvoden för sin förtroendeuppdrag.

De fungerar enbart som ett knapptryckarkompani åt det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson.

PS

Idag lördag publicerades mitt svar i Barometern. Jag är uppriktigt trött på Socialdemokraternas maktfullkomlighet och nedvärderande tonläge, därför får de tillbaka på samma sätt.

Annons

18 reaktioner på ”UPPRETAD OCH IRRITERAD

 1. Anders G 2022-06-18 / 23:28

  Stolle Karlsson ute igen…

  SD hårdsatsar på landsbygdens röster
  Segerviss Mattias Karlsson besökte Laholm på lördagen. ”För första gången har vi nu samarbetspartier och kan få inflytande på riktigt”.

  Gilla

 2. Sven d.ä. 2022-06-18 / 23:14

  Vad säger Kalmarborna när de hör att deras anlägning kommer att kosta 1200 miljoner mer än Kristianstads? Aceppterar man eller ”det hade jag ingen aning om”? De måste ju tycka något.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-06-18 / 23:36

   Det undrar jag också! Men det är väl som vanligt. ”Vi såg det inte komma”

   Gillad av 2 personer

 3. O` Hyra 2022-06-18 / 20:42

  Käre Ölandsbonde.
  Tack för dina inlägg. Nu sitter jag här på mitt utedass och dricker några pilsner.
  Helt plötsligt kom ölen upp till näsan, den steg. Hur förklara detta?

  Gilla

 4. Ölandsbonde 2022-06-18 / 11:47

  Förstår inte att du orkar att bli irriterad på sossar. De är som de är och har så varit i åtminstone 60 år. Du reagerar som den med slampa till fru som blir förbannad för att hon flirtar med någon. Precis som hon alltid gjort.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-06-18 / 12:46

   Så du menar att man skall strunta i det! Därmed vara som alla andra politiker i knapptryckarkompanierna?

   Gillad av 4 personer

   • Ölandsbonde 2022-06-18 / 15:29

    Nej. Absolut inte strunta i. Men man ska inte bli upprörd för att vatten rinner nedåt.

    Gilla

   • Thoralf A 2022-06-18 / 15:32

    Hoppas att du lika glad och positiva varje gång du tankar bilen.

    Gillad av 6 personer

  • O` Hyra 2022-06-18 / 20:25

   Skaffa dej en hund och ät inte Klädes… matjessill till midsommar. Då kanske du mår bättre.

   Alla dessa träbockar som
   tror sej kunna mjölka.

   Gilla

 5. messkalle 2022-06-18 / 10:09

  Jag gillar er alla som gillar Thoralf. En from önskanatt det blir någon som Thoralf i våran kommun.

  Gillad av 3 personer

 6. ivarandersson 2022-06-18 / 09:28

  Kalmar Vatten AB:s måste öka personalstyrkan när den socialdemokratiska partimedlemmarna anställs eftersom de bara har halv arbetsförmåga.

  Gillad av 3 personer

 7. Lotta 2022-06-18 / 09:15

  Min också. Heja Thoralf.

  Gillad av 2 personer

 8. janne 2022-06-18 / 04:54

  Det verkar som om Kalmar kommun och deras bolag styrs av en samling klantarslen och nikkedockor.
  Dags att ändra på det i september och få dit folk som gör själ för sina arvoden,dom som sitter nu gör inte det.

  Gillad av 1 person

 9. stigrydmark 2022-06-17 / 23:12

  Ett beslut som fattas i god demokratisk ordning kan ändå vara ett helt felaktigt beslut.

  Gillad av 7 personer

 10. Champagne Supernova 2022-06-17 / 22:28

  Thoralf, du är vår outtröttlige hjälte i Kalmar.

  Gillad av 6 personer

  • Lars 2022-06-18 / 08:19

   Thoralf är unik. Påminner om en orädd vakthund som anfaller framifrån. Fler sådana politiker och föraktet mot politiker skulle bytas ut mot respekt. Politiker har naturligtvis inte alltid den rätta lösningen på allt men när man står för sina åsikter och presenterar fakta som Thoralf så byggs ett förtroende upp som annars knappast finns i det svenska samhället idag.

   Gillad av 4 personer

 11. Karl 2022-06-17 / 22:20

  Varför finns det inte fler som dig, du är en klippa.

  Gillad av 4 personer

 12. Ernest Trasher 2022-06-17 / 21:34

  Bra Thoralf.En nagel i ögat på JP:s fanklub.Du har min röst 2022.

  Gillad av 5 personer

Kommentarer är stängda.