IDAG HAR JAG VARIT LOBBYIST FÖR 57:0RNA

Idag tycker jag att jag ägnat mig åt en ganska framgångsrik lobbyism i Almedalen angående den orättvisa som alla födda 1957 kan drabbas av om inte man gör en förändring.

Men innan jag berättar mer om detta så måsta jag nämna något om Ebba Buschs tal i Almedalen. Ett tal som var helt i min smak. Jag vet inte om det har talats om ”Magdapriser” tidigare men det talade Ebba Busch om både när det gällde elpriser, matpriser och drivmedelspriser. Egentligen är det lite svårt att förstå att inte fler röstar på Kristdemokraterna och Ebba Busch. Lyssna på hennes tal.

Som vanligt fotograferade jag en del och fick en riktigt bra bild av Ebba Busch om jag själv får säga det.

Men tillbaka till det som blivit lite av mitt eget projekt under dessa Almedalsdagar med den straffbeskattning som kommer drabba alla som är födda 1957 under 2023.

Igår tog jag chansen att prata med moderaternas ekonomisk-politisk talesperson Elisabeth Svantesson men också Pensionsmyndighetens analyschef Ole Zettergren, vilket jag skrev om igår.

Idag tänkte jag fortsätta med fler inflytelserika politiker om jag fick chansen. Först stötte jag på socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och fick en kort pratstund, även han var ovetande om detta men lovade ta upp det med finansminister Mikael Damberg. Sedan träffade jag vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och frågade om hon hade tid att lyssna på mig och det hade hon. Hon hade heller ingen kunskap om detta men tackade mig för informationen och skulle ta det med sig.

När jag sedan gick förbi Expressens hörna fick jag se att Ardalan Shekararbi skulle frågas ut om pensionerna av Expressens journalist Helena Gissén. Då fick jag en idé om att informera henne om att alla födda 1957 kommer i kläm rejält under 2023. Jag lyckades få en pratstund med henna och berättade återigen samma sak som jag gjort för flera och hon blev intresserad och jag hänvisade till bland annat en artikel i Expressen och Pensionsmyndighetens webbsida. Hon visste inte om hon skulle hinna kolla upp mina uppgifter och lovade inget.

Så det var med lite spänd förväntan som jag ställde mig vid scenen för att lyssna på Helena Gisséns intervju med Ardalan Shekarabi. Intervjun ligger tyvärr bakom betalvägg men jag har gjort ett kort klipp av ”mitt bidrag” till intervjun.

Nu utrycker Helena Gissén inte det helt korrekt i sin fråga och Ardalan Shekarabi har heller inte riktigt koll på läget men jag tycker ändå att jag lyckades över förväntan med min lobbyverksamhet i detta avseende. När både Helena Gissèn och Ardalan Shekarabi vänder sig till publiken så är det mig som de pekar mot. Det syns inte i bild men Ardalan Shekarabi pekar finger åt mig när han förstår vem som ligger bakom frågan, men det är med ett leende.

När Ardalan Shekarabi sedan lämnade scenen gick han förbi mig med ett leende och sa ”bra jobbat”.

Almedalen är ju ett gyllene tillfälle att utnyttja att så många av våra politiker är närvarande och då försöka påverka dem att rätta till en fel som uppstått.

Senare under dagen så träffade jag även Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt och gav honom samma information men fick inte riktigt samma respons där. Han var kanske rädd för att prata med den uteslutne Thoralf Alfsson.

Ikväll fick jag även chansen att prata med liberalernas motsvarighet, Mats Persson som också var okunnig men han tackade för samtalet och skulle ta med sig frågan och som jag uppfattade det också förstod problematiken för de med låga pensioner.

Ikväll kände jag mig i varje fall väldigt nöjd med det jag uträttat under dagen. Tack vare Almedalsveckan!

För den som inte har koll på detta så har jag gjort en skrämdump av ett litet avsnitt av skattetabell 34. Den som idag börjat ta ut pension och är mellan 62-65 år skattar i kolumn 6, men från 1 januari det år man fyller 66 år så skattar man istället enligt kolumn 2. Det är en rejäl skillnad.

De med låga pensioner förlorar alltså 1000-1200 kronor per månad under 2023 om inte politikerna rättar till detta.

Det jag har upptäckt är att de som är födda 1957 och som blir 66 år under 2023 kommer inte få skatta enligt kolumn 2 under det året, utan först under 2024. Detta på grund av att pensionsåldern för de som är födda 1958 höjs till 66 år och det inte får skatta enligt kolumn 2 förrän den 1 januari 2024 då de fyller 67 år.

Så de som är födda 1957 drabbas av något som egentligen gäller de som är födda 1958 eller senare.

Annons

20 reaktioner på ”IDAG HAR JAG VARIT LOBBYIST FÖR 57:0RNA

 1. Skogsmulle 2022-07-06 / 20:05

  Mycket bra och vacker bild på Ebba👍. Snart ringer Vogue till Dig…… Du gör ett suveränt arbete på den stora ön. Tror du är mer välkänd hos dagens politiker än vad de egentligen vågar erkänna!

  Gillad av 1 person

 2. turrim 2022-07-06 / 17:20

  Din redovisning av din lobbydag i Visby är fantastisk. Här kommer du som ensamvarg från Kalmar och intervjuar höjdare från de flesta partier som du stöter på backstage. Talar om för dem vad de med alla sina välavlönade experter har missat för 1957-or.

  Alla är glada och lovar att läsa på. Till och med Shekarabi som du har häcklat i annat sammanhang. Utom Sjöstedt som förhoppningsvis skäms och ångrar din uteslutning (hur kan du veta mer än jag?).

  Dessutom tar du i förbifarten ett foto av Ebba Busch som är en positiv bild som jag gissar att så vill alla partiledare presenteras. Naturligt, chosefritt, glädjefullt och inbjudande.

  Om jag vore partisekreterare i KD så skulle jag köpa den bilden för många pengar. Jag har inte sett en bild med motsvarande känsla levererad av någon av alla proffsiga pressfotografer som invaderar ön.

  Gillad av 3 personer

 3. MT 2022-07-06 / 16:03

  saknar off topic så postar denna länk här, en vis ”gubbe” GreenPeace ex-president Patrick Moore har en hel del att säga om klimat hysterin och 🙂 Greta Thunberg

  Gillad av 1 person

  • O` Hyra 2022-07-06 / 17:24

   Tja Thoralf är väl som dom flesta politiker, det han lovade på Torsdag har han glömt på Måndag.

   Gilla

   • Gunnar Karlsson 2022-07-06 / 19:02

    O’ Hyra,

    Ställ undan röret med Kosken nu, mest för ditt eget anseende…..

    //Gunnar

    Gilla

 4. Gunnar Karlsson 2022-07-06 / 13:17

  Off Topic.

  Tänkvärt eller skrämmande ? Förmodligen är svaret både ock !!

  //Gunnar

  Gillad av 1 person

 5. Alme_Palme 2022-07-06 / 09:43

  Ändringen av pensionsålder måste ju innefatta ändring till
  beskattningsår = samma år man fyller 66år.
  Och då blir det samma regler som
  för pensionärsrabatterna vid tågresor etc.

  Gilla

  • O` Hyra 2022-07-06 / 17:35

   Mina pelargoner vissnar!

   Gilla

 6. ivarandersson 2022-07-06 / 09:05

  Mycket bra jobbat Thoralf. Du pratar med rätt personer för att få något gjort.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2022-07-06 / 09:34

   Vi får se om det har någon effekt.

   Gilla

  • Kalle 2022-07-06 / 10:01

   Pengar har gått till att betjäna turisterna i Kalmar, istället för våra egna äldre.

   Gillad av 2 personer

 7. O` Hyra 2022-07-06 / 08:15

  Om Putin har några planer på att invadera Gotland bör han göra det nu under Almedalsveckan så vi kan bli av med hela politikereliten av korkskallar.

  Gillad av 2 personer

 8. Lotta 2022-07-06 / 07:57

  Det jag inte förstår är varför de kallar de höga el- och drivmedelspriserna för Magdapriser och låter Stenevi och Bolund komma undan? Ingen pratar om miljöpartiets skuld i det hela.

  Gilla

 9. messkalle 2022-07-06 / 06:54

  Med engagemang, kunnighet och begåvning får Famtid Kalmars ledare sin plats i kommunfullmäktige. Säkert fler hoppas jag för er kalmariter.

  Gilla

  • Andersson 2022-07-06 / 16:00

   SVT BLEKINGE: Erixon (SD) öppnar för vindkraftspark – hyr hus av VD:n. Louise Erixon (SD), kommunalråd i Sölvesborg har öppnat för en vindkraftspark utanför Sölvesborg.Samtidigt hyr hon ett hus av VD:n bakom vindkraftsparken, avslöjar Aftonbladet.
   – Sölvesborg är en liten kommun, det blev helt enkelt så, säger hon till tidningen.

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/erixon-sd-svangde-om-vindkraftspark-hyr-hus-av-vd-n

   Jag trodde inte att Louise Erixon var sådan. Den bymentaliteten inger inget förtroende.

   Gillad av 1 person

 10. onkelbjrn 2022-07-06 / 03:18

  Ebba busch har onekligen tuffat till sig de senaste månaderna. vet inte om det är lite av partistrategi eller ej. Men klart är att hon kan nog ta lite röster från SD.
  Ser man på väljarsympatierna så har KD ökat något och SD minskat något.

  Gilla

Kommentarer är stängda.