NÅGRA VALREFLEKTIONER

Det dröjd ända till måndagseftermiddagen innan kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) valde att kommentera Socialdemokraternas ras i kommunvalet, där man tappade 4,2 procentenheter från 42,5 ned till 38,3 enligt det preliminära valresultatet.

Personligen är jag ganska övertygad om att mina granskningar av Socialdemokraterna bidragit till raset i kommunvalet. Som det ser ut just nu har majoriteten 32 mandat och oppositionen 29 mandat. (2018 var det 35-26).

En annan reflektion är hur riksdagsvalet så fullständigt dominerar intresset i media och bland allmänheten. Effekten blir att många blir så trötta på all information och debatter att man av ren bekvämlighet tar samma parti även i region/kommunvalen när man väl bestämt sig i riksdagsvalet. Det drabbar säkert många mindre partier på lokal nivå. Jag har hört det från flera väljare.

Därför anser jag att det skulle vara olika dagar, olika år för valen. Mitt förslag skulle kunna se ut enligt hur Sommar-OS och Vinter-OS läggs. I så fall skulle vi rösta om region och kommun igen 2024, Riksdagsvalet 2026 och region och kommun 2028 o.s.v. Då skulle region och kommunvalen få den uppmärksamhet som de förtjänar.

Det svenska valsystemet är dessutom odemokratiskt i flera avseenden. För det första så måste alla partier själva ordna distributionen av namnvalsedlar till vallokalerna. Det innebär stora svårigheter för mindre partier som inte hinner få ut sina valsedlar till alla vallokaler innan de öppnar för väljarna. Väldigt odemokratiskt. De stora partierna vill inte ändra på detta.

I Kalmar fanns ett samarbete som förvånade mig en del Kalmaralliansen, som består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, lämnade även ut namnvalsedlarna till Miljöpartiet.

Men varför skall det finnas både valsedlar med enbart partinamnet och valsedlar med partinamn inklusive namnen på kandidaterna. Detta gäller bara visa partier, inte alla. Även detta är ett demokratiskt problem, som även ställer till det för väljare som inte hittar vissa partier bland valsedlarna med enbart partinamn. Varför dubbla valsedlar? Det borde räcka med enbart namnvalsedlarna om man nu skall behålla detta valsystem.

Alla dessa odemokratiska detaljer skulle kunna lösas med en gemensam valsedel enligt antingen valsystemet i Danmark eller det jag föredrar i Finland! Läs om Finlands valsystem.

Jag tror inte på ett elektroniskt valsystem med t.ex. Bank-ID. Då skulle vi verkligen få klanröstning i valet. Det skulle möjligen kunna öka valdeltagandet för utlandssvenskar som har långt till en ambassad eller konsulat. Men i så fall endast för dessa.

Precis som jag skrivit i gamla blogginlägg så kunde det nya Partiet Nyans ställa till det för vänsterblocket. Även om de importerar ny valboskap varje år så ökar de inte i valresultat. Bara marginellt.

Nu faller troligen Socialdemokraterna på eget grepp, när Partiet Nyans börjar kannibalisera på Socialdemokraternas väljare och det kommer öka till nästa val. Om det preliminära valresultatet står sig, då är det rösterna på Partiet Nyans som fällde Magdalena Andersson. Som man bäddar får man ligga.

Vilken strategi väljer Socialdemokraterna den kommande mandatperioden?

Min egen besvikelse finns fortfarande kvar angående att vi inte klarade av att bli ett nytt parti i kommunfullmäktige. Men det är skönt att få alla uppmuntrande kommentarer på bloggen, Facebook, Messenger, mejl och inte minst alla telefonsamtal.

Det tar nog ett tag att smälta valresultatet och jag kommer försöka göra en valanalys över vad som var de största anledningarna till att vi inte lyckades. Den processen har jag redan börjat fundera på.

Vi fick ju ingen större uppmärksamhet i media och i några fall fick jag ”slåss” för att få insändare publicerade. Men det blev ändå bara digitalt.

Jag hade hoppats att personangreppen skulle utebli och det gjorde de ända fram till i fredags då Johan Persson (S),  var ut med ett riktigt lågvattenmärke. Det är inte värdigt en ordförande för kommunstyrelsen! Det personangreppet länkade dock ingen Socialdemokrat till på Facebook, inte ens Johan Persson själv. Insåg Socialdemokraterna själva att det var ett riktigt lågt och falskt personangrepp som kunde drabba dem i negativ bemärkelse.

Någon gång i framtiden och vid ett lämpligt tillfälle kommer jag citera Johan Persson. Jag är övertygad att det kommer lämpliga tillfällen om nu inte Johan Persson lämnar politiken under denna mandatperiod.

Frågan är dock om Kalmar är värda mitt engagemang och mina granskningar?

Annons

17 reaktioner på ”NÅGRA VALREFLEKTIONER

  1. Anders Gs 2022-09-14 / 18:08

    Alternativ för Sverige floppar rejält. Tror inte ens de får 20000 röster.

    Gilla

    • Thoralf A 2022-09-14 / 16:51

      Det var väl i princip det som jag befarade. Att många elever skulle välja andra skolor.

      Gilla

  2. Johan Kraft 2022-09-14 / 09:20

    Den här gången räckte tyvärr inte rösterna till. Men se det från den positiva sidan! Framtid Kalmar fick mer än 1% av rösterna, vilket innebär att partiet får röstsedlar tryckta och distribuerade nästa val. Vi är många som är intresserade av vad som händer i Kalmar, även om vi inte bor där. Och vill man veta vad som händer i Kalmar så är det Thoralfs blogg man läser, inte Barometern.

    Gillad av 1 person

    • Thoralf A 2022-09-14 / 09:58

      1-procentregeln gäller enbart i riksdagsvalet!

      Det är bara partier som sitter i kommunfullmäktige som får valsedlar i kommande val.

      Med andra ord inga fördelar med ett resultat på 1,4 procent.

      Gilla

  3. Anders Gs 2022-09-14 / 09:14

    Nyans verkar bli största partiet utanför Riksdagen..

    Gilla

  4. Goliat 2022-09-14 / 00:31

    Jag tror du behöver mer tid för att etablera ditt parti.

    Läser i skrivande stund om Liberalernas agg till SD i regeringsbildningen. Detta kommer aldrig gå. Räcker att en enda liberal sätter sig på tvären i varenda omröstning.

    Gillad av 1 person

  5. ac carlsson 2022-09-13 / 21:29

    Jag tror helt enkelt att Thoralf var lite för sent ute med att tala om att han tänkte kandidera till kommunfullmäktige med sitt parti, Framtid Kalmar.

    Min erfarenhet är att det tar lång tid att etablera en koppling, mellan ett partinamn och en politiker, hos väljarna. En mandatperiod (fyra år) är nog en realistisk tidsram att räkna med, för den som har begränsade ekonomiska resurser.
    Innan man lyckats få väljarna att göra en koppling mellan en person och partinamnet så hjälper det inte hur mycket valinformation man delar ut. Känner inte mottagare till partinamnet i förväg så riskera informationen att oläst hamna i soporna.

    Partiet ”Alternativ för Sverige” var allt för sent ute vid årets val, det är nog en stor del av förklaringen till att man inte från deras sida lyckades nå sin målsättning – platser i flera kommuners fullmäktig och en procent av rösterna i valet till riksdagen.

    Gillad av 1 person

    • tompas11 2022-09-14 / 00:23

      Ja jag instämmer i stort sett din analys. Ändå tror jag 4 år är en alltför kort period, åtta år är nog mera realistiskt. Frågan är om det räcker eftersom väljarna är så trögväckta. Jag förstår ändå Thoralf, dock finns det inte tid nog. Det är bråttom nu för att få till en förändring.

      Gillad av 2 personer

    • Anders Gs 2022-09-14 / 07:36

      Det tror inte jag.

      I Halmstad startades två nya lokala partier bara 6-7 mån månader innan valet.
      Efter effektivt valarbete så kom båda in.

      Gilla

  6. Lennart 2022-09-13 / 21:17

    Valsystemet i Sverige är onödigt bökigt, byråkratiskt och odemokratiskt. Håller med om att Danmark, framförallt Finland har ett bättre demokratiskt valsystem.

    De styrande politikerna i Sverige är egoistslickare och måna om sina arvoden. Därför är de motståndare till att införa ett mer demokratiskt valsystem.

    Gillad av 3 personer

  7. MikeWhisky 2022-09-13 / 18:12

    Thoralf,

    Håller med om att det är tråkigt att du måste lämna. Alltid bra med någon som rör runt i grytan. Ställer mig dock tveksam till att din granskning av JP är det som gjort att S tappar. Tror nämligen att det mest är vi som redan är övertygade som finns här, tyvärr.
    Angående partiet Nyans och deras ”stöld” av röster från S så är vi i de Sverige vänliga kretsarna tyvärr inte bättre. Tycka vad man vill om SD och hur de har behandlat många f.d medlemmar, så är de ändå det huvudsakliga alternativet. Men på senare år har tillkommit båda Med och AfS (och FK) vilka har tagit röster från SD.
    Nu blir det en rysare längre fram i veckan. Vi får hoppas på det bästa.

    Gillad av 2 personer

  8. Ölandsbonde 2022-09-13 / 18:04

    Jag minns när vi hade olika dagar för kommunal – respektive val till riksdagen. Det fungerade inte bra. Rikspolitiker tog över den kommunala debatten helt. Tror dei var orsak till att det beslutades om gemensam valdag. Vet inte om det skulle bli annorlunda idag med t ex internet.

    Det finns ju några kan mmuner där man haft omval. Kanske det finns någon som har koll på hur debatten var inför omgång två.

    Du gick till val på Sänkt kommunalskatt, Bevara grönområden Satsa på kärnfrågorna.

    I tunnaste laget för att skapa något intresse.

    P.S.

    Framtid Öland gjorde ett bra val.

    Gilla

  9. Sven d.ä. 2022-09-13 / 14:10

    Man måste vara krass, kanske inte Kalmar är värt ditt engamang och granskningar. Det måste finnas en gräns.

    Valsystemet är inte rättvist. Låt mig ta ett exempel. Till Riksdagen krävs det 4%. Denna gräns infördes 1968 och med den befolkningen så betöd det att man skulle övertyga ca 270000 personer. Om valdeltagandet är 85%.
    Idag skulle det betyda att man måste övertyga ca 350000 idag pga växande befolkning.

    Om det som skulle kunna fixas med 4% 1968 skulle klaras av med 3% idag.

    Det kanske finns en tankevurpa någonstans, men alla uppställda gränser begränsar folkets makt.

    Gillad av 1 person

  10. Anders Gs 2022-09-13 / 13:48

    Jag tror du har chans att komma in 2026.
    Gör en bra hemsida, marknadsför partiet, bra medarbetare så lär du få 3% i nästa val.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.