ELPRISCHOCK FÖR NORRLÄNNINGAR

September blir en elprischock även för norrlänningar. Inom elprisområde SE1 blir spotpriset i september 5 gånger så högt som i augusti men ändå mindre än hälften av vad elkonsumenter i södra Sverige får i spotpris, det vill säga priset utan elöverföringsavgift, energiskatt, påslag och moms.

Så här har det sett ut de senaste 12 månaderna.

Nu kommer vi säkert även få se protester från Norrland.

Grafiskt så ser spotprisutvecklingen ut enligt detta diagram för 20-talet.

Vilka partier har ansvaret för att kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 samt Oskarshamn 1 och 2 stängdes. Jag hoppas att dessa partier aldrig mer får regeringsmakten i Sverige!

Annons

16 reaktioner på ”ELPRISCHOCK FÖR NORRLÄNNINGAR

 1. Lennart 2022-10-01 / 04:19

  ”Sent ska syndarna vakna”. Kan det vara så häpnadsväckande att avgående diktaturregeringen har vaknat upp på sluttampen och plötsligt insett fakta att politiker ska föra folkets talan.

  Gilla

 2. O` Hyra 2022-09-30 / 18:49

  Snart sitter ni i skyddsrum. där kan ni sitta och tugga era elräkningar.

  Gilla

  • Bosse S 2022-09-30 / 23:50

   Är du i Ryssland då?

   Gilla

 3. Cosmik Debris 2022-09-30 / 13:00

  Vettlös dårskap.

  ”I Norrland pågår nu en enorm industrialisering som till stor del finansieras med offentliga medel. Northvolt ska tillverka batterier till elbilar i Skellefteå, Hybrit ska ta fram fossilfritt stål i Gällivare och H2GS vill göra samma sak i Boden. Skalan är svår att greppa. Två-tre industriprojekt kommer att behöva el motsvarande hela Finlands förbrukning”

  Miraklet i Norrbotten kan bli framtidens kollaps
  https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/miraklet-i-norrbotten-kan-bli-framtidens-kollaps/

  Gillad av 1 person

 4. messkalle 2022-09-30 / 12:25

  @R.S. Förstår dit scenario.

  – Men jag förstår inte hur HQ (inte headquater längre utan HH höstahönsen för Stål utan Kol låter sig styras av HR, human recources, Värdegrunden att kol som kol är lika och vinsten blir det samma.

  För var chefer KTH-are, HHS-are eller från Göteborg och man begrep ingenting men bra blev det (företag tjänade pengar och arbete skapades).

  Nu begriper jag att det inte kommer att löna sig. Kan det bero på att jag som lantis är smartare än dem?
  Jag bara frågar eller är det värdegrundens fel att jag som är olik inte vill vara som de lika och få detas likes.

  Gilla

  • messkalle 2022-09-30 / 12:32

   För övrigt är Thoralfs statistiska och graphiska presentationer upplysande för oss som bor utanför Malmarna och inte har pengar i överflöd.

   Gilla

 5. Peter S 2022-09-30 / 09:33

  Thoralf. Något har hänt den senaste veckan. Idag är det samma pris (211,68) i hela Sverige. Jag tror inte längre det spelar någon roll hur mycket el vi i Sverige producerar längre. Smittan från EU har förstört den svenska elmarknaden. Vi får hoppas att Nordpool faller sönder i vinter. SE2:s nettoexport av el ligger stadigt på ca 5000 MW. Med tanke på vilken uppoffring vi gjort naturmässigt bör vi inte betala EU-priser på elen. Därför tror jag inte att vi haft lägre priser idag om Ringhals 1 och 2 varit kvar.

  Gillad av 3 personer

  • Thoralf A 2022-09-30 / 10:11

   Jag noterade också att alla fyra elprisområden hade exakt samma dygnspris idag, Har väl aldrig inträffat tidigare!

   Man undrar ju vad som ligger bakom det?

   Gilla

   • messkalle 2022-09-30 / 12:00

    Kan det vara så att någon höjdare stack två fingrar in i väggen och ljuset tändes ”Att nu måste jag göra rätt för annars blir jag lönlös”.

    För övrigt måste ni läsa vad Jan Blomgren skriver på P,s blogg
    ”Så förstörde vi världens bästa energisystem – vi har blivit lata feta katter
    30 SEPTEMBER, 2022”

    Gillad av 3 personer

   • Peter S 2022-09-30 / 14:19

    Även i morgon är priset lika i alla områden. Någon vet varför men ingen säger något. Jag säger som du brukar. Var är journalisterna?

    Gillad av 1 person

   • Thoralf A 2022-09-30 / 14:40

    Även timpriserna är samma i alla elområden. Mycket märkligt!

    Gilla

   • turrim 2022-09-30 / 16:49

    Kan det vara så att ansvariga har börjat så smått att anpassa sig till vad de anar att en ny regering kommer att kräva.

    Utanför detta ämne. Men läste just Ledarsidorna där Markus Allard skriver en satir om hur man kan fuska i svenska valet. När han berättar om hur svårt det är för ett litet parti att få valsedlarna på plats i Närke i alla lokaler så tycker jag att det liknar vad du beskrivit om Framtid Kalmars problem.

    Gillad av 1 person

   • messkalle 2022-10-03 / 21:11

    Thoralf har många lysande strängar på sin energi(ska) lyra därför påminner jag om Henrik Jönssons veckobrev om kärnkraft där även Professon Jan Blomgren upplyser.

    Alla pratar nu om vi måste spara när Sverige ”måste” spara för att elproducenterna måste exportera mer för att tjäna mer.
    Frågan är och den måste besvaras av den högra handen; Går det att återstarta Ringhals 1 och 2??
    Den vänstra handen har haft handen i syltburken och är nedkletad med vänskapskorruption.
    Hoppas att Thoralf fortsätter inte bara med Framtid Kalmar utan också för hela Sveriges Framtid. Det målet gör att vingarna (absolut inga vindkraftsproppeller) bär bortom dagens horisont som inte blev en plats KG.

    Gilla

 6. ivarandersson 2022-09-30 / 08:57

  Någon som vet vilket elpris som Hybrit (fossilfritt stål) och H2GS har räknat med?

  Gillad av 1 person

  • Roland Salomonsson 2022-09-30 / 10:11

   De räknar sannolikt med att få bättre skattevillkor än t ex ”datahallarna”. Istället lastas dessa skatter över på övriga svenska elkonsumenter. Svenska staten (sossarna) tar alltid in de skatter de kalkylerat med.

   När Stål utan Kol går vidare, så blir det successivt mindre med el att skicka söderut. Först används all vattenkraft i produktionen (vindkraften är inte tillräckligt stabil, för att klara driften av de anoder som krävs för att spjälka vatten i bl a vätgas). Då kompletterar man produktionens el-behov med import av finsk kärnkraft-el. I Nordnorge kommer det heller inte att finnas tillräckligt med el, efter att Stål utan Kol börjar köras skarpt.

   Resultat: Finska el-priser blir av skånska/Tyska dimensioner. Svenska el-priser i Elo1-2 blir högre än vad de är i Elo3-4. Nordnorge blir ett u-land för eltillgång. EU går in och kräver att avtalade/beordrade 70% av svensk el skall skickas till Tyskland oavsett vad som händer i Sverige. Europa blir nu helt beroende av Fransk kärnkrafts-el.
   Ryssland kommer att vinna Ukrainakriget, då EU logistikstöd lär haverera i brist på energi.

   Gillad av 4 personer

Kommentarer är stängda.