ÅLDERSDISKRIMINERING AV 57:ORNA

Expressen har återigen en artikel om den straffskatt som drabbar 57:orna på deras pensioner under 2023. Det handlar om ren diskriminering av en hel åldersgrupp. Tyvärr så ligger den ännu en gång bakom en betalvägg. Lite cyniskt av Expressen som uppenbarligen räknar med att 57:orna skall vara villiga att betala för att läsa vad som kommer drabba dem.

Det värsta är att Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna fullständigt blundar för denna diskriminering av 57:orna i sin budget som presenterades i förra veckan. Något som är helt obegripligt för mig!

Bodde jag i Stockholm skulle jag stå utanför riksdagen varje dag med ett plakat och anklaga riksdagens ledamöter och samtliga partier för åldersdiskriminering!

Här är några röster från Expressens artikel. Jag har själv haft kontakt med flera av dem via sociala medier.

Mari Ahlmark, 65, Västra Frölunda ”Jag har kontaktat mitt tjänstepensionsbolag för att pausa uttag men det går inte enligt inkomstskattelagen. Jag startade uttag från SPP i maj och 31 maj höjer regeringen skattesatsen. Hade jag fått information i rimlig tid hade jag inte startat uttaget! Det är rättsvidrigt.”

I praktiken blir det som en form av retroaktiv beskattning för den som inte kan ändra sitt uttag av pensionen. Det är inte bara rättsvidrigt utan det handlar om en inkompetent hantering av riksdag och regering, inklusive myndigheter.

Göran Högberg, 65, Karlstad ”Själv är jag redovisningskonsult (egen företagare) och jobbar med skattefrågor. Det här är ett av de mest idiotiska beslut som gjorts. Man får inte ta sådana här beslut med så kort varsel, själv har jag planerat för detta i flera år och allt rycks bara undan.”

Se som har fyllt 65 år under första halvan av 2022 drabbas extra hårt på mer än ett sätt, dels kan de nu få vänta upp till 23 månader på det förhöjda grundavdraget, dessutom kan de ha fastnat i möjligheten att skjuta fram utbetalningen av sin pension om de börjat med uttag.

Marie Andersson de Frutos, 65, Eskilstuna ”Jag hade bestämt mig för att gå i pension från den 1 januari 2023 och skulle precis börja kontakta de olika tjänstepensionskassorna när jag lyssnade på ”Ring P1” i slutet av september och en inringare gav mig en chock. Jag insåg att jag skulle drabbas av en skattesmäll. Om jag inte hade lyssnat på ”Ring P1” hade jag varit helt ovetande om denna stora förändring. Ynkligt att myndigheterna inte snabbt har gått ut med riktad information.

Det var jag som var inringaren till Ring P1. Det var jag som ringde till Ring P1 den 28 september. Se följande länk.

Luciano Emmer, 65, Hisings Backa ”Gick i pension vid 65 år och ”rånad” av dessa politiker som tar från några skötsamma medborgare för att ge till andra som kanske aldrig har jobbat.”

Även de med garantipension får betala högre skatt med ca 1 000 kronor per månad när de inte får det förhöjda grundavdraget.

Elizabeth Földi, 65, Kullavik ”Jag blev uppmärksam på det här genom en bekant. Själv hade jag ingen koll alls på att vi 57:or får så mycket mindre i pension år 2023. För mig personligen så handlar det om cirka 2 000 kronor mindre i plånboken per månad utan övergångsregler. Min pension i dag är 14 910 kronor i allmän pension och 6 512 i tjänstepension per månad, brutto, efter att ha arbetat i mer än 40 år heltid som statsanställd med akademisk examen. Inte mycket. Netto får jag ut 17 294 kronor. 2 000 kronor netto i månaden minus är mycket pengar då varje hundring räknas.”

Detta är en katastrof för många som gått i pension och som nu får sänkt levnadsstandard under 2023.

Hans Bredberg, 65, Träslövsläge ”Detta går emot all logik om att man vill se till att pensionärerna får det bättre. Framtida pensionärer från 57:orna och framåt kommer vara så högt beskattade att det blir en marginalskattekil som gör att det blir få som har råd att gå i pension INNAN man erhåller det förhöjda grundavdraget. Tyvärr slår det obarmhärtigt mot personer som är låg- eller medelinkomsttagare. De med högre inkomster, typ riksdagsledamöterna som avgör våra pensioner, berörs inte.

Riksdagsledamöterna eller regeringsmedlemmarna bryr sig uppenbarligen inte om denna orättvisa som drabbar 57:orna eftersom det inte drabbar dem själva och deras pensioner.

Örjan Jacobsson, 65, Motala ”I maj 2022 fick jag min första pensionsutbetalning. Sen i juni, när jag fick veta att riksdagen klubbat igenom en höjning av åldersgränserna i pensionssystemet, har jag undersökt vad som gäller min framtida pension. Normalt skulle jag gå från kolumn 6 till kolumn 2 i skattetabellen år 2023 och därmed få drygt 1 800 kronor/månaden i mindre skatt, cirka 22 000 kronor i rena pengar nästa år. Att det flyttas fram till år 2024 tycker jag är sanslöst bedrövligt och snudd på åtalbart då jag anser att det är en ren stöld.”

Jag delar uppfattning att det är en ren stöld från 57:orna och att det borde var åtalbart med diskriminering av 57:orna som grund för ett åtal.

Bitte Sandqvist, 65, Haninge ”Redan i november 2020 kontaktade jag samtliga partier för att påtala orättvisan i den höga beskattningen för 57:orna. Men politikerna struntar i det. och övriga hyror går upp 10-14 procent. Det blir tufft att få ihop vardagen! Nu får 57:orna den högsta skatten i skattetabellen. Bara för att vi hamnar i skarven mellan två olika sätt att beräkna pensionsålder ska inte vi betala högre skatt i ytterligare ett helt år.”

Jag har dock inte gett upp! Utan jag undersöker vilka möjligheter det finns för att driva frågan om diskriminering!

Annons

9 reaktioner på ”ÅLDERSDISKRIMINERING AV 57:ORNA

 1. Sven d.ä. 2022-11-16 / 16:12

  Skatten på pension för 57:orna är egentligen en mycket liten sak. Den är visserligen orättvis mot 57:orna. Orättvisan är mycket lätt att justera. I det stora hela är det inte mycket pengar det handlar om man ser på hela budgeten.

  Men man ser att de flesta politikerna på riksnivå inte förstår problematiken. De flesta har dessutom långt till pension, så det ligger inte i deras tankebanor överhuvudtaget.

  Alltså en uppenbar orättvisa som går att justera med ett penstreck. Dessutom inte en ändring som kommer att påverka budgeten nämnvärt.

  Men man vill inte ändra en sådan enkel sak. Hur ska vi då kunna tänka oss att de orkar ändra andra mycket viktigare beslut. Kan de ändra NATO beslutet? Kan de ändra sig angående EU medlemskapet? Kan de ändra sig angående klimathysterin? Svar: Knappast, Knappast och återigen Knappast. Demokratin och parlamentarismen är otroligt konserverande.

  Gilla

 2. Thor 2022-11-16 / 15:25

  Att göda fastighetsbolag och klippare typ Roger Akelius med miljarder i bostadstillägg för pensionärer är tydligen prioriterat.

  Jag ifrågasätter inte att många pensionärer behöver bostadstillägget som kan uppgå till över 7000 kr per månad skattefritt men varför ska just boendekostnader vara prioriterade?

  En bättre ordning vore bättre pensioner som de berörda själva fick disponera med de egna prioriteringarna.

  Dagens system göder fastighetsbolagen, efterfrågan på dyra hyreslägenheter ökar när man inte behöver betala själv.

  Gilla

 3. Jimmy 2022-11-15 / 22:30

  Den nya regeringen verkar göra allt den kan för att bryta så många vallöften som möjligt på så kort tid som möjligt, dom skyller på att saker tar tid att ändra men hade dom inga som helst planer innan valet?

  Gillad av 1 person

 4. messkalle 2022-11-15 / 22:17

  Ringarna på vattnet sprider sig.
  Är det inte tid att skicka ett epost till var och en riksdagsledamot ut L, M, Kd, SD. Med epostadresser och datörn är det rimligt enkelt. Avsluta med frågan; Vad avser du göra som ledamot, vald av dina väljare gör för att det ska bli rättvist för 57:orna?
  Detta kommer att läcka till vänsteroppositionen. Gör de inget går regeringen i vänsterns fälla.
  57:orna kan fälla regeringen.
  – Är det värt detta, när rättvisa skapas?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-11-15 / 22:46

   Ingen av dem svarar! Jag har försökt med de som sitter i de aktuella utskotten. Finansutskottet, skatteutskottet och socialförsäkringsutskottet men ingen vill diskutera frågan. De tycks vara livrädda!

   Gilla

   • messkalle 2022-11-16 / 13:48

    Lite O.T. men länken nedan visar som att den som är utvald av partiet inte får tänka själv. De(n) Emelie tänkte själv och var väljarnas kandidat men var icke önskvärd och därför slutade hon själmant. Mönstret känns igen, om jag förstår det rätt, på dig Thoralf.
    Du var för bra

    – Ge inte upp för 57:orna. Det kan ge dig en plats t.o.m. i riksdagen.

    http://emiliepilthammar.blogspot.com
    /2022/10/for-lange-lange-sedan.html?m=1

    Gilla

 5. O` Hyra 2022-11-15 / 18:36

  Sverige är ett konstigt land med en lätt förståndshandikappad befolkning.
  Så varför skulle representanter i riksdagen vara annorlunda.

  Sverige är landet där man blir mer upprörd över att en asylbedragare som bott i landet 30 år kanske blir av med sin gratis tolkhjälp, än över en 87-årig dam som är både blind och nästan döv blir av med sin assistans.

  Gillad av 2 personer

 6. Christer 2022-11-15 / 15:57

  Det verkar inte spela någon roll vilket parti man röstar på . Alla är lika opålitliga .
  Då ställer sig frågan .
  Blir man politiker för att man är opålitlig
  Eller blir man opålitlig i den politiska miljön.
  Hönan och ägget typ .

  Gilla

  • Thoralf A 2022-11-15 / 17:45

   Efter ett antal år i maktställning, kanske två mandatperioder så blir nog politikerna opålitliga eller till och med korrupta. Har de väl kommit i den positionen så kan vissa till och med gå över lik för att få behålla den.

   Gillad av 3 personer

Kommentarer är stängda.