KOMMUNREVISIONEN I KALMAR

Barometerns Martin Tunström skriver idag en artikel på ledarsidan om att kommunrevisionen är för svag i Sverige. Något som jag absolut kan instämma i och jag tror att anledningen är att det är just de politiska partierna som väljer ledamöterna i kommunrevisionen.

Den kommunala revisionen anklagas på ett övergripande plan inte sällan för att vara tandlös och sittande i knäet på kommunmajoriteten.

Jag har upplevt att det inte bara är en svag kommunrevision utan även att vissa granskningar mer eller mindre stoppas av majoriteten, när det gäller känsliga ämnen. Svagheten med systemet är hur ledamöterna i kommunrevisionen väljs. Det är de sittande partierna i kommunfullmäktige som väljer ledamöterna och då väljs alltid pålitliga medlemmar. Det gör ju att det inte finns ett oberoende mot framför allt majoriteten i kommunpolitiken men till viss mån även oppositionen, då oppositionen i väldigt stor utsträckning står bakom beslut som fattas av kommunfullmäktige och nämnder.

Som ledamot i kommunrevisionen får du inte sitta i kommunfullmäktige, nämnder eller styrelser. Man får heller inte ha någon närstående med något av dessa förtroendeuppdrag.

Jag har lämnat politiken och uppfyller därmed villkoren för kommunrevisionen. Alla partier i Kalmar har därför en möjlighet att nominera mig till kommunrevisionen men jag tror inget parti vågar detta. Jag skulle kanske med min förmåga att gräva fram uppgifter, kanske gräva lite för djupt för att det skulle vara hälsosamt. Några ”obekväma” personer är inte välkomna.

Jag tror inte de som sitter i kommunrevisionen engagerar sig speciellt hårt, utan man låter allt egentligt arbete utföras av revisionsföretag.

Jag skulle dock inte ligga på latsidan i kommunrevisionen. I synnerhet när vi har en så fullständigt maktfullkomlig majoritet i Kalmar som har styrts av Socialdemokraterna i flera decennier.

Annons

6 reaktioner på ”KOMMUNREVISIONEN I KALMAR

 1. Ölandsbonde 2022-11-16 / 19:24

  Om en samling människor, 20-100, fått väljares förtroende att sköta en kommun tycker jag att de (fullmäktige) är de mest lämpade att utse revisorer.

  Vilka skulle annars göra det?

  Gilla

 2. Kalle 2022-11-16 / 17:04

  ## Debattören Katerina Janouch polisanmäls av Moderaternas gruppledare i Sölvesborg Kith Mårtensson. Anledningen är att Janouch kallat den lokala M-toppen för ”girigbuk”.

  Det var förra torsdagen som Swebbtv publicerade en opinionstext på sin hemsida skriven av Katerina Janouch. I texten anklagas Kith Mårtensson, Moderaternas gruppledare i Sölvesborg, för att vara en ”girigbuk” och för att ha gett ”folkföraktet ett ansikte”.

  Nu polisanmäls Janouch av den lokala M-toppen.##

  ## – Det är fritt fram att peka ut människor som högerextrema, rasister och främlingsfientliga. Det är aldrig förtal. Men att kalla någon för girigbuk eller batikhäxa, då blir det plötsligt ett polisiärt ärende. Det visar hur sjukt och skevt det är i Sverige. ##

  ##– I Frankrike kastar man gödsel utanför politikers hem, blir förbannad och debatterar fritt. Och många politiker avgår när de sviker. Men i Sverige ska politiker skyddas, hur korrupta de än är. Det är helt sjukt.##

  https://samnytt.se/janouch-kallade-kith-martensson-girigbuk-polisanmals/

  Politiker får ljuga för allmänheten hur mycket som helst tydligen.

  När allmänheten känner sig lurad och anmärker på det i skarpa ordalag så blir de polisanmälda.

  Hoppas att någon allmänhet polisanmäler politiker för svikande av vallöften.
  Det är tillräckligt många som drabbats av det. Man får inte bedra allmänheten hur som helst med olika löften som sedan sviks med en axelryckning och klara sig undan med det bara för att man är politiker.

  Politiker är inget frälse. De skall straffas som andra människor i samhället.

  Idag betyder politiker att de kan ljuga om vad de vill och klara sig undan lagens långa arm.

  Politiker har stympat lagens lååånga arm till sin egen fördel!!!

  .

  Gillad av 3 personer

 3. turrim 2022-11-16 / 17:03

  Då du inte har någon aktuell Off Topic så kan jag inte hålla fingrarna i styr. Det hintas i SDS om att Henrik Rydström ska ta över Malmö FF som tränare. Då får det väl inte vara några sverigedemokrater i laget och bland alla fans.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-11-16 / 17:23

   Inte ens några konservativa!

   Hoppas bara Kalmar FF får många sköna miljoner från Malmö FF när Henrik Rydström bryter sitt kontrakt, där det återstod två år.

   Gilla

 4. Christer 2022-11-16 / 16:15

  När du beskriver hur nomineringarna till kommunrevisionen går till får jag en känsla av att det finns en inbyggd risk för delikatessjäv och vänskapskorruption .
  Det är kanske meningen .
  Finns det någon möjlighet för allmänheten att påverka valet av personer till kommunrevisionen ?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-11-16 / 17:20

   Nej, det styrs helt och hållet av partierna.

   Gilla

Kommentarer är stängda.