VEM BYGGER VI VINDKRAFT FÖR?

Jag har fortsatt att titta på Sveriges elenergiproduktion under januari till oktober i år.

Den totala elproduktionen under dessa 10 månader var 133,8 TWh men av detta så exporterade vi till andra länder drygt 29,5 TWh. Det innebar att vi exporterade ca 22 procent av den elenergi som vi producerade.

Hur mycket elenergi importerade då Sverige under dessa månader?

Det är mer eller mindre obefintligt eller endast 0,016 TWh.

Det är totalt 52 timmar utav 7296 timmar som Sverige har haft ett behov av att importera elenergi under denna tidsperiod.

Den 22 februari mellan klockan 18-19 hade vi den högsta timsiffran för import med 1 350 MW. Den högsta timsiffran för export inträffade den 29 oktober mellan klockan 03-04 med hela 7815 MW.

Hur mycket elenergi har då vindkraften producerat under dessa 10 månader. Jo, det är ca 27,7 TWh. Ungefär likvärdigt med den elenergi som vi exporterat till andra länder.

Sveriges elenergiförbrukning var under dessa månader alltså ca 104,5 TWh.

Dom här siffrorna visar hur idiotiskt det är att bygga oplanerbar elenergiproduktion, det vill säga opålitlig vindkraft!

Det här förstod man på 70-talet och på 80-talet när man enbart byggde planerbar elenergi, kärnkraft. Dessutom placerades kärnkraftverken geografiskt så att systemnyttan skulle bli så stor som möjligt. Nu har dagens rödgröna politiker raserat hela elsystemet med alla vindkraftverk.

Varför skall vi då bygga ny vindkraft? Har vi behov av ny vindkraft när vi i princip redan idag exporterar alla elenergi som produceras vid vindkraftverk på årsbasis?

Skall vi fortsätta bygga vindkraft för de gröna bubblorna? Se detta videoklipp med bland annat Leif Östling.

8 reaktioner på ”VEM BYGGER VI VINDKRAFT FÖR?

 1. turrim 2022-12-15 / 15:35

  I SDS kan man i dag bakom betalvägg läsa hur staten slarvade bort Öresundsverket.

  Uniper säger: ”Det finns en liten teoretisk chans att vi kan ta Öresundsverket i full drift igen, men vi har ingått ett avtal med en köpare. Deras avsikt är att påbörja nedmonteringen av kraftverkets inkråm i början av nästa år.”

  Vad väntar den nya regeringen på? Det är ju bara att starta förhandlingar om återköp. Säkert överpris, skadestånd och byråkratiska hinder men civilförsvaret ska ju stärkas säger man. Och säkert mycket billigare än vad tidigare regeringar slösat bort på affär i Nederländerna, på tyska kolgruvor och på avveckling av fungerande kraftverk.

  Ebba Busch ville tidigare inte åka till Skåne för att dricka kaffe. Men nu är det allvar och dags att visa handlingskraft och ta regeringsplanet i morgon för att säkra Sverige.

  Gillad av 2 personer

 2. stigrydmark 2022-12-15 / 14:09

  Jag vet att EU föreslagit att Sverige ska bygga mycket vindkraft till havs, där avsikten tycks vara att förse Europa med el. Läste idag att EU vill att svenska skogsägare måste återskapa mångfald i skogsmiljön, kostnad 175 miljarder.
  Eftersom en stor del av befolkningen, och i synnerhet politiker, har så trögt förstånd, får vi dras med EU.

  Gillad av 1 person

 3. Benny 2022-12-15 / 12:58

  Det var väl ursprungligen direktiv från Bryssel där Sverige utsågs som ett lämpligt land att bygga vindsnurror i tiotusental. Och givetvis så lyder svenska korrupta politiker minsta vink från Bryssel det är bara när det gäller struntsaker som snus man vågar opponera sig väl medvetna om att det är ofarligt och att Bryssel egentligen struntar i snuset utan skickar ett ankare då och då för att svenska politiker ska kunna låtsas visa stake för svenne-banan!

  Gillad av 2 personer

 4. Nils Dacke 2022-12-15 / 09:38

  Hela nuvarande system för produktion och distribution av el är horribelt. El är den insatsvara som byggt upp vårt välfärdsystem och liv och den viktigaste komponenten tillsammans med vatten för ett fortsatt välstånd. Därför bör all produktion och distribution av el vara en nationell angelägenhet och förstatligas samt att staten därefter skall garantera ständig tillgång av el till rimliga priser, innebär också att export endast skall genomföras vid ett överskott av el i landet.

  Gillad av 6 personer

 5. tompas11 2022-12-15 / 00:31

  Det verkar som om vi bygger vindkraft för Europa och kanske främst Tyskland. Fullständigt galet enligt min åsikt. Vindkraften är ett fördärv och måste, ja faktiskt, den måste fasas ut till förmån för elkraftproduktion som levererar oavsett väderlek.

  Gillad av 4 personer

 6. ivarandersson 2022-12-14 / 18:45

  ”Att en socialdemokratisk regering på detta sätt håller en industri under armarna är otippat. Inte minst eftersom de flesta som gynnas är utländska aktörer: Amerikanska kapitalfonder, schweiziska storbanker, tillverkare i Tyskland och Danmark och kanske mest osympatiskt av allt, den kinesiska diktaturens kärnkraftsföretag som redan äger en stor del av svensk
  vindkraft. ”
  https://www.expressen.se/debatt/ar-strandhalls-plan-for–vindkraften-ens-laglig/?referrer=todays-news

  Gillad av 6 personer

 7. Gunnar Karlsson 2022-12-14 / 17:45

  Thoralf,

  Du har nog avslöjat en av globalisternas stora planer att endast använda Sverige som vindkraftpark för deras industriella verksamhet som de av löneskäl utlokaliserat till Syd- 0ch Östeuropa.

  //Gunnar

  Gillad av 7 personer

Kommentarer är stängda.