ÅTERPUBLICERING AV BLOGGINLÄGG FRÅN 2014

Jag återpublicerar detta blogginlägg från den 14 augusti 2014. Kom ihåg att då fanns inga beslut om att stänga O1 och O2 i Oskarshamn eller R1 och R2 i Ringhals. De besluten kom flera år senare.

Jag var då fortfarande riksdagsledamot och hade dagen innan varit på en valdebatt om vindkraft i Åseda med flera andra riksdagsledamöter som alla förespråkade vindkraftutbyggnad. Det är nu drygt 8 år sedan och nu ser vi effekterna av denna galna politik.

Här nedan kan du läsa mitt blogginlägg från 2014.

Några korta reflektioner från gårdagens möte om vindkraft. Jag är förvånad över hur ledamöter från samma parti kan ha så olika uppfattningar om energipolitiken. Jag tänker framförallt på ledamöter från Alliansen.

Argumentet att vindkraften skall ersätta kärnkraften är minst sagt okunnigt. De som påstår detta har antagligen aldrig ägnat sig åt vare sig teknik eller matematik, utan går mer på känslor och omöjliga visioner. Vindkraft klassas som intermittent elproduktion medan kärnkraft klassas som baskraft.

Mikael Odenberg. Foto Thoralf Alfsson

Mikael Odenberg sa under Almedalsveckan i Visby att endast 6 procent av den installerade effekten på ett vindkraftverk kan räknas som baskraft och därmed användas för att ersätta kärnkraften. I praktiken innebär det att ett vindkraftverk med en installerad effekt på 2MW bara kan ge 120kw i en beräkning för att ersätta kärnkraften. Det innebär att det skulle behövas ca 4000 vindkraftverk i den storleken för att t.ex ersätta O1:an i Oskarshamn. Vid årsskiftet fanns det ca 2300 vindkraftverk i Sverige. Då förstår säkert alla det orimliga i detta argument och varför den tunga industrin är så orolig över utvecklingen i Sverige. Såvida vi inte skall stänga ner vår tunga basindustri under de kalla vintermånaderna.

Intressant att regeringens samordnare Lennart Värmby sa det rent ut att all elproduktion som vindkraftsutbyggnad ger exporteras till t.ex Tyskland och Polen för att de skall kunna minska sina koldioxidutsläpp. Vilket är helt i linje med de argument jag framför om att vi redan har en fossilfri elproduktion i Sverige dessutom ett rejält överskott på el.

I praktiken innebär då vindkraftsutbyggnaden följande.

Vi förstör fina naturområden eller havsmiljöer med vindkraftsparker. Många markägare och närboende drabbas av störande effekter från vindkraftverken. Väldigt stora markytor kan inte bebyggas.

Alla får vara med att betala för elcertifikaten via sin elräkning, för att vindkraften måste subventioneras för att vara lönsam. Enligt uppgifter från gårdagens möte handlar det om ca 4100 miljoner kronor/år, där ca 1200 miljoner kronor/år går till vindkraft.

Till på köpet behöver vi inte elproduktionen i Sverige utan vi exporterar den till grannländerna. Förra året exporterade Sverige hela 19 TWh.

Vi betalar alltså för en medveten miljöförstöring för att gynna andra länders missköta elproduktion. T.ex Tysklands energiomställning.

Johan Rockström och Mattias Klum under Almedalsveckan. Foto Thoralf Alfsson.

Tyvärr är det klimathysterin som råder som styr många av våra politiker. Klimatalarmister som Johan Rockström och Mattias Klum har lyckats väl tillsammans med de vänsterjournalister som har makten inom media att styra politikerna.

Ännu ett område som Sverige skall vara bäst i klassen på förutom invandringen!

PS

Jag fick inte förtroende att fortsätta i riksdagen vid valet 2014 och efter valet 2018 uteslöts jag från SD!

Annons

6 reaktioner på ”ÅTERPUBLICERING AV BLOGGINLÄGG FRÅN 2014

 1. ivarandersson 2022-12-15 / 18:47

  Magdalena Andersson har suttit i regeringen som stängde O1 och O2 i Oskarshamn och R1 och R2 i Ringhals. Dessutom var hon med och stoppade planeringen av två nya kärnkraftsreaktorer. Magdapriser är mer relevant än Putinpriser om man kan sin historia. Men Magdalena vill inte ta ansvar för den rödgröna regeringens politik utan vill att det ska vara Putins fel, men Putin har inte lagt ner kärnkraftsreaktorer varken i Sverige eller Tyskland.

  Gillad av 2 personer

 2. janne 2022-12-15 / 18:03

  Här jag bor nu har jag bott i över tjugo år,det har alltid varit ljus i fönstren till jul,dekorationer ute och annan
  belysning,men knappast någonting i år.Det som inte är sig likt också är att lytsendimman ligger tät bland husen.
  Vi har döpt fenomenet till sossedimma.Vad kan detta bero på undrar jag.

  Gillad av 1 person

 3. Nils Dacke 2022-12-15 / 17:12

  Detta ”bäst i klassen” syndromet som finns inom sossar och övriga vänstern samt även vissa borgerliga pk-politiker är en sjuka som drabbar Sverige och svenskarna ohyggligt hårt. Denna sjuka är att likna vid svår och allvarlig psykopati och narcissism och verkar inte kunna behandlas ens med en verklighet som tränger på.

  Gillad av 2 personer

 4. O` Hyra 2022-12-15 / 17:03

  Tänk så bekvämt det måste vara att som Magdalena Andersson i SVT idag att tala om Putinpriser. Så lågt, oärligt, lögnaktigt. Aldrig medge fel eller ta ansvar.

  Vem lurar hon? Tyvärr en hel del träbockar.
  Maggan ute med dyngspridaren, och SVT ser till att skiten sprids precis som det sker i diktaturer.

  Gillad av 4 personer

  • messkalle 2022-12-16 / 15:10

   @anders gs, vad är poängen? Har du en dolk bakom ryggen. Min och säkert de flesta av Thoralfs läsare ser en storhet när han fortsätter att informera om det han kan bättre än de flesta.
   Att Thoralf uteslöts var personpolitik och kanske var han före vad SD var då. Nu idag har Thoralf rätt om invandringen, dess konsekvenser och Sveriges katastrofala energiförsörjning.
   Dessutom informerar Thoralf så att vanligt folk begriper.
   Heder åt honom!

   Gilla

Kommentarer är stängda.