FÖRTVIVLADE ELKUNDER

Jag läser just nu Elsa Widdings bok ”Sunt förnuft om Energi & Klimat”. Det är en skrämmande läsning om hur de styrande politikerna har förstört vårt elförsörjningssystem som byggdes upp fram till 80-talet, sedan började alla tokerier.

Det här klippet från Riks med Elsa Widding är utan tvivel det absolut bästa videoklippet jag sett med Elsa Widding. Klarspråk och raka rör.

Nu har halva december gått och genomsnittet på spotpriset för el inom elområde SE4 är 399 öre per kWh. För min del innebär det sannolikt enligt nedanstående kalkyl. I november hade EON en påslag med 27 öre och jag har satt in samma påslag i kalkylen.

Ett beräknat totalt elpris på 646 öre per kWh. Inte undra på att människor känner sig förtvivlade, Samtidigt som staten drar in 165 öre per kWh och de svenska elproducenterna gör stora vinster men även Svenska Kraftnät.

Det är rena ockerpriserna! Hur länge skall regeringen sitta med armarna i kors!

Annons

14 reaktioner på ”FÖRTVIVLADE ELKUNDER

 1. O` Hyra 2022-12-16 / 17:07

  Jag ser inte skillnaden på människor och schimpanser, men troligen är dom utanför stängslet dom tokigaste.

  Gillad av 1 person

  • Kjell 2022-12-16 / 19:55

   Det är alltid lätt att döda dom som inte kan säga något men håller med dig.

   Gilla

 2. Mannen på gatan 2022-12-16 / 11:33

  Snart kommer en reaktor tillbaka efter service, men glöm inte bort att våra politiker har skrotat 6 st av olika anledningar men några av dessa borde kunnat varit i drift nu. Men man har gett bort effekt motsvarande en reaktor till till Google Facebook mfl. läs mer i tex denna artikel . https://cornucopia.se/2020/10/tre-karnkraftsreaktorer-sa-mycket-drar/

  Gilla

 3. Sven d.ä. 2022-12-16 / 09:11

  Just nu (fredag kl 09:00) importerar Sverige elektricitet i en nivå som jag aldrig sett tidigare. Det mesta kommer från Norge. Norge håller Sverige varmt just nu.

  Vindandelen är 15%, så det är inte vindstilla. Jag skulle misstänka att även om alla anläggningar, vind, vatten, kärnkraftverk, värmekraft etc går för fullt så räcker det inte i en kall vinter. Kan det vara så att man lagt in värmehöjning pga klimatförändringar i kalkylen.

  Gillad av 1 person

  • Hejsan 2022-12-16 / 13:37

   Hörde idag på ekot att vindsnurror inte får just någon vind. Just det att det inte blåser när det är riktigt,riktigt kallt har varit känt av vetenskapen mycket länge-
   Statsmedia brukar ofta ha en “kommentator” för att få oss, den okunniga massan, att svälja propagandan.
   Och självfallet lyser sådana med sin frånvaro nu därför att det ju inte ligger i de vänsterblivnas intresse att sanningen om detta kommer fram.
   För sanningen är:
   -När det är mycket kallt är det vindstilla
   – Därför att det är kallt gå det åt mycket el
   – Men eftersom det inte finns tillräckligt med el så får delar av nätet stängas av
   – Många riskerar nu att frysa ihjäl

   Gilla

   • Sven d.ä. 2022-12-16 / 21:17

    Uppvuxen i Norrland så vet jag att det är så gott som vindstilla när det är kallt. Men ser du på https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/ just nu fredag kl 21:15 så producerar vindkraften ca 16%.
    Men min poäng var att det ser ut som om att M och S regeringarna lagt in i kalkylen att det inte ska bli så kallt, dvs vi inte behöver så mycket el pga klimatändringar. Men så fel det blev.

    Gilla

 4. Leif 2022-12-16 / 08:42

  Regeringen måste införa ett maxpris till svenska elkonsumenter, det funkar ju i andra länder som Polen, i Norge går staten in och tar kostnaden över ett visst kWh pris.

  Gillad av 6 personer

 5. tompas11 2022-12-16 / 01:11

  Men detta är ju rent för djävligt. Just nu när jag skriver detta så har vi minus 20 grader. Jag bor i Västmanland och den nya regeringen sitter helt klart på sina händer och gör ingenting åt de skenande elpriserna. Nu har jag helt vilda planer på att konstruera ett uppvärmningssystem som bygger på spillolja. Är det dit den nya regeringen vill att vi fattigpensionärer ska gå? Är det så vi ska tackla den global uppvärmningen? Nu är jag ju inte troende beträffande av att den globala uppvärmningen beror på mänsklig aktivitet som de flesta vet. Fan och hans moster ser ingen återvändo så nu kör vi så det ryker och ger fullkomligt fan i den eventuella uppvärmningen som vi inte ser den minsta skymt av. Waste oil here we come babe!

  Gillad av 1 person

  • Huvaligen 2022-12-16 / 07:50

   petterssonsblogg.se idag: ”Kraftkällor ska kartläggas – oljekraftverk kan startas”

   Gilla

 6. Thor 2022-12-15 / 23:14

  Är det så groteska påslag som 27 öre nu? För några år sedan var det ett par öte i påslag hos Fortum vill jag minnas.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-12-15 / 23:40

   Det varierar väldigt mycket. Jag har frågat EON hur de räknar fram sitt pålägg. Hur stort påslaget blir beror på hur priset varierar över dygnet och hur mycket el de måste köpa in under de dyra timmarna på dygnet. Det finns en viss logik i det men 27 öre var det största påslaget jag sett under flera år.

   Gilla

 7. J B Doe 2022-12-15 / 23:04

  Instämmer till hundra procent!
  Jag läser också just nu Elsa Widdings utmärkta bok. Tyvärr är den nog allltför tungläst för att få den spridning den förtjänar.
  Efter att ha sett hennes videoklipp förstår man att klimatalarmisterna bokstavligen är beredda att gå över lik för att få sin vilja igenom.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-12-15 / 23:36

   Ja, del 1 i boken är riktigt jobbigt att läsa men del 2 går snabbare

   Gilla

Kommentarer är stängda.