HÄR ÄR NAMNEN PÅ SYNDABOCKARNA ELLER LANDSSVIKARNA

Det förekommer just nu en rad osanningar om hur nedstängningen av de fyra kärnkraftsreaktorerna O1 och O2 vid Oskarshamn och R1 och R2 vid Ringhals. De är framför allt de rödgröna partierna och dess företrädare som sprider dessa lögner.

”Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg sade 2021 i SVT att hade det inte varit för kärnkraftsskatten så hade Vattenfall aldrig fattat beslutet om att förtidsavveckla reaktorerna R1 och R2 vid Ringhals.”

Kärnkraftsskatten eller effektskatten som den också kallades var utan tvekan den utlösande faktorn till att dessa fyra reaktorer stängdes. Effektskatten var en ren fiskal skatt på just kärnkraften och när S-MP-regeringen höjde den 2015, var syftet att göra kärnkraften olönsam.

Här är fakta vem som införde den och vilka som har höjt den. Den infördes av Olof Palmes regering 1984.

Bara drygt 2 månader efter att Stefan Löfvens regering höjt effektskatten kom beskeden om avvecklingen av dessa fyra reaktorer. Ett förödande beslut för Sverige och landets elkunder. Så här uttryckte sig Svenska Kraftnät sig i sitt remissyttrande inför höjningen av effektskatten 2015.

”Svenska Kraftnät hyser oro för att ytterligare reduktioner av kärnkraftens lönsamhet kan komma att påverka ägarnas intresse av att driva produktionsanläggningarna vidare. En enkel analys grundad på Svenska kraftnäts årliga kraftbalansrapport indikerar att en stängning av Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 markant skulle öka risken för effektbrist i södra Sverige (elområde 3 och 4).”

Nu står vi där och idag har Sverige tvingats importera elenergi motsvarande tre kärnkraftsreaktorer enligt uppgifter i media.

Sista möjligheten att stoppa avvecklingen av Ringhals 1 och 2 var vid en omröstning i riksdagen den 22 januari 2020. Det var ca 3 veckor efter att driften stoppats vid Ringhals 2. Det var ett initiativ från Sverigedemokraterna som fick stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna men tyvärr så förlorade högerpartierna omröstningen med en enda röst 174-173.

Alla ledamöter följde partilinjen även de två vildarna som fanns just då i riksdagen.

Jag har tagit fram en lista på de riksdagsledamöter som röstade för att fullfölja avvecklingen av Ringhals 1 och 2. De är uppdelade per valkrets så mina läsare lätt kan hitta ”sina egna” landsförrädare. Kom ihåg listan när ni får nästa elräkning.

Annons

36 reaktioner på ”HÄR ÄR NAMNEN PÅ SYNDABOCKARNA ELLER LANDSSVIKARNA

 1. Hejsan 2022-12-18 / 08:43

  Vad har vi för demokrati? Jag menar här skyller Magdalena Andersson elkaoset på Ebba Busch, vilket “rapporteras” av statsmedia. Ja det framgår klart av Thoralfs noggranna utredning att det var de vänsterblivna som röstade för en nedläggning av TVÅ reaktorer.
  Att förtiga sanningen är att svära falskt enligt vittneseden, och det är i sanning ett hot mot demokratin att statsmedia, finansierade med skattemedel, ägnar sig åt sådan antidemokratisk verksamhet.

  Stort tack Thoralf för din eminenta utredning.

  Gillad av 3 personer

  • worldpress99 2022-12-18 / 15:35

   Ännu en gång har Thoralf klätt av dessa svagbegåvade individer som har sett till att elpriserna ”rusat”. Skylla på andra går ju bra Magdalena, men här har du beviset på att du ljuger.

   Gilla

 2. Andersson 2022-12-17 / 21:38

  Jag håller inte alls med om att de uppräknade riksdagsledamöterna är syndabockar:

  ”En syndabock är en person som ges eller tar på sig skulden för det någon annan gjort för att skydda denne”

  Här är det snarare så att ingen vill ta på sig skulden.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2022-12-17 / 22:05

   Klart att du har rätt Andersson. Ett mindre bra ordval från min sida.

   Gillad av 2 personer

   • Andersson 2022-12-17 / 23:30

    Det är krångligt med svenska språket.

    På sr.se finns följande att läsa:

    [EmmaEmma Nohrén (MP)] kritiserar regeringens tumme ner till ny naturlag: ”Katastrofalt”!

    Skapa nya naturlagar eller ta bort gamla kan ingen regering eller något politiskt parti göra. Inte ens miljöpartiet.

    Gilla

   • Andersson 2022-12-18 / 21:00

    Alla tjatar om att måste spara el. I radio & teve. I dagspressen och överallt.

    Vad betyder spara? Är det att lägga undan något som man kan använda i framtiden. ”Pengar” på banken eller slantar i spargrisen eller kontanter i madrassen? Kan man spara el? Självfallet inte såvida men inte har ett stort jäkla batteri.

    Däremot kan vi minska vår förbrukning. Vi tvingas ransonera inte på grund av förbrukningen utan beroende på de skenande kostnaderna. Vi får allt mindre för pengarna. Det kallar jag inte att spara. Dessutom hotas vi tillfälliga avstängningar. Sparar vi något något när vi blir avkopplade?

    Det är tillgång och efterfrågan som styr priserna. Inte tillverkningskostnaden. Var hamnar överskottet?

    När man diskuterar el i media menar man då spänning, ström, effekt eller energi?

    ”Svenskar uppmanas spara el – hur varmt är det i politikernas hem?” Så skriver SVT på sin hemsida. En före detta minister menade att han inte behövde spara el eftersom han hade bundet elpris sedan länge.

    Gilla

 3. Tony 2022-12-17 / 21:02

  Och om man ska tro Opinions Mätningarna så vill Svenska folket ha dessa
  Landssvikare tillbaka som Regering?? Nu ska man nog inte tro för mycket
  på dessa mätningar, för då står det illa till med Svensken? Dessa institut
  har klara kopplingar till den gamla regeringen. Sen har jag svårt att förstå
  varför man har dessa mätningar, den första 1 månad efter valet, och ne en till?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-12-17 / 22:07

   Man kan väl inte förvänta sig något annat när mer eller mindre samtliga inom media gått till attack mot den nya regeringen och i synnerhet Ebba Busch.

   Det positiva är att nu förstår man ned på individnivå vilka som är vänsterjournalister.

   Gillad av 2 personer

 4. O` Hyra 2022-12-17 / 17:34

  Ett (1) kärnkraftverk, Oskarshamn 3 står för 8% av Sveriges elförbrukning.
  Utan att nämnvärt förstöra naturen eller livsmiljö för dom närboende.

  Jämför det med alla tusentals vindkraftverk över hela landet som förpestar livet för allt fler, som äter sej in i bergen, ödelägger skogsbruk och slaktar fåglar. Att dom sedan producerar noll när dom som mest behövs.

  Ska man skratta eller gråta?

  Gillad av 4 personer

 5. Skogsmulle 2022-12-17 / 16:20

  Nedläggningen av Svensk kärnkraft måste vara en av de största våldtäkterna på Svensk välfärd sista 50 åren? Idag hade vi -18. Det måste bero på klimatförändringarna eller vad tror Ni? Inte ett ord om att detta blir den kallaste december sista 10 åren men fortsatt tjafs om klimatmål varenda nyhetssändning från Dagens Eko………….🤨. Blir lite trött då jag tvingas till fortsatt sponsring av detta elände.

  Gillad av 5 personer

  • O` Hyra 2022-12-17 / 17:14

   Visst du har rätt, men just nu fryser SVT:s schimpanser.

   Gilla

 6. Peter S 2022-12-17 / 12:37

  Det känns bra att Anders W Jonsson, Centerpartiet finns med på listan. En jäkla hycklare som far med osanningar. Till vardags är han bonde och barnläkare. Och så är han en jäkel på att ljuga också. Så här skrev han i tidningen Ljusnan denna vecka:
  ”Lars Beckman fortsätter hävda att det var vid en omröstning i riksdagen 2019 som beslutet om stängning av Ringhals ett och två fattades. Det är inte sant.

  Beslutet om att stänga reaktorerna fattades av Vattenfalls ledning fem år tidigare. Dåvarande vd för Vattenfall Lars G Nordström har varit mycket tydlig med att företagets beslut 2015 att stänga ner Ringhals 1 och 2 absolut inte var politiskt utan ett helt kommersiellt beslut. Det var ingen som sa något om det de första fem åren utan först i efterhand blev det ett politiskt spinn säger Nordström.” Tack Thoralf för detta inlägg.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2022-12-17 / 14:14

   Det hade räckt med att Anders W Jonsson röstat NEJ vid omröstningen den 22 januari 2020 så skulle vi haft både Ringhals 1 och 2 i drift denna vinter!

   Gillad av 2 personer

   • turrim 2022-12-17 / 17:34

    Ej heller glömma de 5000 ”ungdomarna” från Afghanistan som fick stanna här när han var Annie Lööfs vice ordförande.

    Gillad av 1 person

 7. Kalle 2022-12-17 / 09:55

  JAN-OLOF SANDGREN:[DGS] skriver:

  ## Kan Wrights lag fixa energikrisen?##

  ## Hur kan man ekonomiskt försvara en drastisk ökning av elanvändningen (bland annat genom att elektrifiera bilparken) och samtidigt vilja avveckla kärnkraften, sluta importera gas från Ryssland och förbjuda fossila bränslen. För de flesta är denna ekvation omöjlig att lösa ##

  ## Wrights lag har uppkallats efter den amerikanske flygingenjören Theodore Wright, som på 1930-talet upptäckte att varje gång man fördubblar produktionen av flygplan faller produktionskostnaden med 20 procent. Flygplanen blir alltså hela tiden fler och billigare, vilket skapar en snöbollseffekt som i sin tur driver den tekniska utvecklingen. Samma effekt kan iakttas när det gäller utvecklingen av halvledare, persondatorer och mycket annat.

  Om det fungerar för flygplan borde det väl fungera för produktion av förnyelsebar energi ##

  ## Wrights lag fungerar antagligen bäst om fri konkurrens råder och den mest ändamålsenliga tekniken vinner. Det underlättar säkert också om politiker, byråkrater, aktivister och ideologer i möjligaste mån avstår från att lägga näsan i blöt. ##

  https://detgodasamhallet.com/2022/12/17/jan-olof-sandgren-kan-wrights-lag-fixa-energikrisen/#more-65364

  Gillad av 4 personer

 8. ivarandersson 2022-12-17 / 09:45

  Sossarna hade regeringsmakten under åtta år och Magdalena Andersson satt i regeringen under dessa åtta år då fyra kärnkraftsreaktorer stängdes och planeringen av två nya avbröts. Trots detta ökar sossarna i opinionsundersökningar. Förstår inte svenskarna vem som orsakat dagens problem med eltillgång, elpris och brottslighet utan vill ha mer av sossepolitik?

  Gillad av 6 personer

  • Hoppalong 2022-12-17 / 11:40

   Hur skall Nisse i Hökarängen förstå det? Nu på morgonen i TV4 så fick Magdalena Andersson helt utan frågor påstå att det är borgarna som är skyldiga till nivån på elpriset.

   Gillad av 4 personer

   • Huvaligen 2022-12-17 / 14:07

    Den gamle Nisse i Hökarängen har bara ett problem numera ty hans hustru äter knäckebröd i sängen även sedan de flyttat till Kanarieöarna.

    Gilla

  • Micke P 2022-12-17 / 13:35

   I landet upp- och ned har inträtt det tillståndet att etablissemanget gör allt för att trycka ned deras uppdragsgivares uttryckliga vilja. I detta etablissemang ingår även opinionsinstituten. Genom att vikta sina underssökningar kraftigt till de röd-grönas favör, skapar de ett narrativ för inte minst det lika etablissemangs-trogna media, att sprida ut till allmänheten. Nämligen att missnöjet med den nya regeringen är mkt utbrett, trots att de än så länge inte ens har hunnit sitta in stolarna de erövrat (på väljarnas – inte etablissemangets – uppdrag, nota bene).

   När de sedan lägger på lite skandaler och annat, är marken redan bruten. Manegen är s.a.s. redan krattad, och det är detta du ser i opinionsundersökningarna.

   Micke P

   Gilla

  • Huvaligen 2022-12-17 / 14:00

   De som har sina sympatier hos Nyans är utan möjlighet att uttrycka sina sympatier för företrädare för det partiet vars ledare inte finns med i undersökningar av det här slaget. Då väljer man det som förefaller näst bäst för dem.
   Och hur ska gamla Fi-are uttrycka sig när Schyman häckar i sovrummet på
   ålderdomshemmet? Och en del MP:are med sin medfött suddiga syn letar nya sympatisörer på Sveavägen?

   Gilla

 9. Ludvig 2022-12-17 / 08:47

  Mycket intressant!

  Gilla

 10. Ölandsbonde 2022-12-17 / 05:36

  TACK! Mycket bra att ha så samlat hur rösterna föll. Också ointressant att se Kakabavehs röst. Har någonsin en enskild riksdagsledamot haft så stort inflytande i riksdagen? I synnerhet som hennes hjärta står tilll folkslaget kurder, och inte till svenskar.

  Är det rätt summa 2017-07-01 1.500 kr?

  Gillad av 3 personer

  • Thoralf A 2022-12-17 / 06:01

   Ja, den sänktes då men då var ju redan besluten fattade och flera personer utbytta i Vattenfalls styrelse. Till personer som var kärnkraftsmotståndare. Dags att ändra styrelsens sammansättning igen.

   Gillad av 4 personer

 11. Kjell 2022-12-16 / 20:32

  Hela Sverige skulle ställas inför Haag det är inte många som kommer undan.

  Gillad av 1 person

 12. Calle 2022-12-16 / 20:12

  Så förb…t bra att du tar fram och redovisar dessa fakta, hoppas vår nya regering med stödparti läser och använder sig av dessa i debatter med klimatsektens anhängare i alla dess former. Dessa fakta måste ut som motpol till den historieförfalskning som inte minst msm media förmedlar.👍🏻👍🏻👍🏻

  Gillad av 4 personer

 13. Kjell 2022-12-16 / 19:48

  Vi har själva röstat för var vi står idag alternativ 2 vann ett delat val som sa att kärnkraften skulle läggas ner nu typ så det är nog lite fler som står bakom detta.
  Men att det är ingen som sett detta är ren stöld av skattepengar.

  Gilla

  • Ingemar Ekman 2022-12-16 / 23:42

   @ KJELL
   Om du menar den så kallade folkomröstningen om kärnkraft 1980 så var det en kommunistisk folkomröstning. Det fanns tre alternativ att välja på.
   1. Lägg ner 2. Lägg ner 3. Lägg ner
   Det fanns alltså inget alternativ för att fortsätta driva vidare, forska och utveckla.

   Gillad av 3 personer

  • Hemlig X-sson 2022-12-17 / 10:10

   Så här stod det på Linje 2:s röstsedlar:

   Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd. För att bl.a. minska oljeberoendet och i avvaktan på att förnybara energikällor blir tillgängliga används högst de 12 kärnkraftsreaktorer som i dag är i drift, färdiga eller under arbete. Ingen ytterligare kärnkraftsutbyggnad skall förekomma. Säkerhetssynpunkter blir avgörande för den ordning i vilken reaktorerna tas ur drift.”

   ”är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd” Detta villkor är knappast uppfyllt, således följde inte den rödgröna regeringen resultatet av folkomröstningen. Så du far med osanning, Kjell! Det är fler än du som har försökt med de blå dunsterna.

   Gillad av 1 person

 14. turrim 2022-12-16 / 19:30

  Mycket lärorikt. Dessa förrädare som röstat utan att kräva konsekvensanalys kommer givetvis att intervjuas i regionalTV och i lokalradion. Med konkreta frågor till drabbade som inte är lobbyister. Eller…

  Gillad av 4 personer

 15. onkelbjrn 2022-12-16 / 19:12

  👍Bra då ser vilka som är medskyldiga till att förstöra julen för en del.

  Gillad av 5 personer

   • Hemlig X-sson 2022-12-17 / 10:22

    Innan SD så fanns det bara 7-klövern att rösta på och eftersom de i princip fungerade som en enpartistat i många frågor, så är det orättvist att säga att vi får vad vi röstar på. Man hade ”demokratiska” val i de forna kommunistländerna också, så då fick de också vad de röstade på, eller hur?

    Gillad av 1 person

 16. Anneli 2022-12-16 / 19:01

  Alla skulle ställas inför tribunalen i Haag……..

  Gillad av 3 personer

Kommentarer är stängda.