KOSTNAD ELENERGI 2014-2022

När man nu även fått elräkningen för december så är det dags att sammanställa 2022 och analysera utvecklingen av elkostnaderna. Det är en ganska obehaglig syn när jag ser hur utvecklingen dragit iväg de två senaste åren.

Om man utgår från 2020 så har elpriset stigit kraftigt från ca 40 öre/kWh till ca 217 öre/kWh men även nätöverföringsavgiften och energiskatten har höjts under de senaste åren. Se mitt stapeldiagram över min elkostnad.Detta får ju sedan en kraftig effekt på den moms som alla tvingas betala. Under många år landade momsen på ca 30 öre/kWh men under 2022 blev den ca 77 öre/kWh för mig.

Utan tvekan tjänar staten enormt mycket pengar på momsen just nu. Det gäller ju även alla andra varor som ökar i pris på grund av inflationen, vilket innebär att momsintäkterna också ökar kraftigt med mera pengar till staten. Men återbetalningen har än så länge lyst med sin frånvaro från den nya regeringen. Vi får väl se vad vårbudgeten har att erbjuda om några månader.

Min slutsats har sedan några månader varit att investera mer i min solcellsanläggning för att fördubbla elproduktionen! Det är enda sättet att minska sina kostnader om man inte skall frysa ihjäl under vintern.

PS

Igår blev jag häpen när jag tittade på sena TV4 Nyheterna och väderprognosen eller rättare sagt elprisprognosen som en meteorolog presenterade.

För några år sedan hade detta passat som en akt i ett skämtprogram. Idag är det verkligheten när klimataktivister fått styra vårt land i bara två mandatperioder. Men också där EU har sin roll i utvecklingen, inte minst gällande elprisområden.

Något vi sannolikt kommer få lida för i ytterligare minst två mandatperioder.

Annons

20 reaktioner på ”KOSTNAD ELENERGI 2014-2022

 1. Andersson 2023-01-22 / 12:43

  SVT skriver:

  ”Diskussionen har varit uppe tidigare i kommunen. Och Fredriksson pekar också på fördelen av närheten till bra elinfrastruktur i närliggande Karlshamn och det oljeeldade svenska reservaggregatet.”

  Är det oljeeldade aggregatet svenskt? Kan kalla ett kraftverk för aggregat?

  Gilla

 2. Mats 2023-01-21 / 09:18

  Glöm inte den fasta abonnemangsavgiften, som EON höjt i två steg på sex månader, totalt 19%!
  Detta samtidigt som EON gör enorm vinst.
  De utnyttjar sin monopolställning och som konsument kan man inte göra annat än att betala.
  Jag misstänker att Fortum och Vattenfall gjort liknande.

  Jag noterar för övrigt att elpriset i söder är det dubbla mot i norr, och inte alls som TV4 visar.
  Vad har det blivit med TV4? De har gått ner sig helt i PK-träsket!
  Är det för att Staten är storägare?

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2023-01-21 / 09:54

   Den fasta abonnemangsavgiften brukar vanligen höjas under sommarmånaderna då oftast både elpriset och förbrukningen är låg. Det vill säga att konsumenten inte märker av den i någon större utsträckning. Nu höjs den även 1 januari.

   Det är några riktigt fula skurkar och det gäller nog de flesta nätägare. De har ju monopol och gör vad de vill eftersom vi har myndigheter som är för fega och en regering utan ryggrad.

   Gillad av 2 personer

 3. Cosmik Debris 2023-01-20 / 23:59

  Expressen: ” – Jag beklagar det politiska vägval som min pappas släkting har valt, säger Muharrem Demirok.”

  ”pappas släkting”

  Fy fan vilken lömsk, lögnaktig och vedervärdig liten falsk muslim han är. Han är kusin med toppdiplomaten och då är hans pappa broder med toppdiplomaten. Inte någon jävla avlägsen släkting som den lögnaktige muslimen vill få oss att tro. Den ljugande muslimske fähunden är sannolikt en sovande agent och ska skickas hem till Turkiet.

  Vi vill inte ha skiten i vårt land. UT!!

  Demiroks släkting är nära turkiska regimen
  https://www.expressen.se/nyheter/demiroks-slakting-ar-nara-turkiska-regimen-/

  Gillad av 2 personer

  • Cosmik Debris 2023-01-21 / 00:07

   Fel av mig. Rätt ska vara.
   Han är kusin med toppdiplomaten och då är hans pappa broder med toppdiplomatens pappa. Rätt ska vara rätt.

   Fy fan vad jag är trött på det här jävla landet. Allt bara kretsar runt våld, bedrägerier, våldtäkter, sprängningar, muslimer, negrer och skottlossningar.

   Gilla

 4. Cosmik Debris 2023-01-20 / 23:04

  Synd att polisen avvärjde dådet/blodbadet. 😢

  Expressen: Två pojkar gripna – ska ha varit på väg att utföra dåd
  https://www.expressen.se/nyheter/uppgifter-ny-skottlossning-i-stockholm/

  Muslimer och negroider utkämpar någon slags krig. I vårt land!! Är det så här ni som röstat på S, MP, VPK, L, M, C och KD vill ha det – fullt krig?

  Gilla

 5. messkalle 2023-01-20 / 20:54

  Jag har sagt det förut Thoralf är lysande med sina grafiska presentationer, nu om ökningen av elpriset, på ett enkelt och lättbegripligt sätt.

  Thoralf med kunskap, erfarenhet, ålder kan investera i energilösningar (värmepump/solceller) som sänker elpriset totalt över tid trots att han tillhör 1957-orna med 2000 mer skatt/månad. Men det är få som har möjlighet att ”energispara” då efterfrågan på pumpar/celler gör att leveranstid/brist ger högre pris både på materialet och installationskostnader.

  Jag väntar med spänning på; Hur kommer Public Service och PK-media rapportera de första dödsfallen på grund av att elbolagen stängt av strömmen, när fakturorna inte betalats. Den person som äger sin bostad har inte rätt till försörjningsstöd. Alltså bästa att tiga i sin stuga. För information så känns inte kylan längre när kroppstemperaturen sjunker och rörelseförmågan avtar.

  Jag är (H)elförbannad på de rödgröna politikerna som ännu inte förstått konsekvenserna av nedstängningen av fyra kärnkraftverk.

  Starta en utredning om det går att återstarta Ringhals 1 och 2 omgående!

  Gillad av 1 person

 6. Tom 2023-01-20 / 18:24

  Sverige kan inte påverka ”klimatet” genom att minska ned elproduktionen till 1927 års nivå. Det är tillgången till el som gjort Sverige till ett välfärdsland. Att köpa en filt och några värmeljus på IKEA för att ”mysa” och spara energi, är lika tokigt som att höra arkitekter säga dadda-hink-och-spade.
  Det enda som händer är att befolkningen försätts i en påtvingat svag ekonomisk situation och svenskarna betalar dyrt för att höra sina politiker säga ”-Sverige skall vara ett föregångsland”. Men, när dimman lättar, blir den högljudde tyst.

  Gillad av 1 person

 7. stigrydmark 2023-01-20 / 13:58

  Betalade igår den sista elräkningen för lägenhetsel, 3-4 gånger högre än normalt. Pensionen räcker inte till att för att klara räkningen. Så jag och hundratusentals människor får ta av besparingar avsett för tandläkare, sjukdom, sjukresor, glasögon och annat. De som inga besparingar har?????
  Har i min närhet några små hus, arbetarbostäder, på c:a 60-70 kvadrat, byggda
  i början på 1900-talet, med direktel, för årtionden sedan som nu får betala 10-12.000/mån.
  Hur kunde människor för årtionden sedan i sin vilda fantasi föreställa sig att
  försättas i nöd av Sveriges regering? Vi har ju haft billig el i decennier!
  Vi kommer att få se många tragedier både bland företag och privatpersoner de kommande åren. Vidden av dessa tragedier har våra politiker ingen aning om.

  Gillad av 9 personer

 8. turrim 2023-01-20 / 13:35

  För några dar sedan så ställde du frågan om vi ska bygga mer elproduktion i dag. Samtidigt kunde man i SDS bakom betalvägg läsa att en deputation från Sydsverige omedelbart ville träffa Ebba Busch och framföra ett brådskande budskap. Skälet var att i sista minuterna rädda Öresundsverket.

  I dag kan man i SDS bakom betalvägg läsa att Ebba Busch har inte tid. Hon är hela veckan inplanerad i Bryssel. Deputationen får i stället träffa hennes statssekreterare.

  Det är begripligt att det är full rulle nu när man är ordförande i EU. Men för en arg elkund i SE4 så är den stående slutsatsen att även för den nya ministern så är Bryssel viktigare än Sydsverige. Hon kan ju t ex mellanlanda på Sturup i en timma.

  Det är bra att minnas när elpriserna rusar och vi kanske får en black out. Vilket kunnat undvikas om hon räddat Öresundsverket. Då kan hon inte skylla på gamla regeringen.

  Gillad av 4 personer

  • Gunnar Karlsson 2023-01-20 / 13:52

   Ständigt detta Bruxelles, vår nya huvudstad, tänk så mycket smartare norrmännen var som sade Nei Takk, vi klarer oss bra selv ! eller britterna som sade Thanks and goodbye !!

   //Gunnar

   Gillad av 5 personer

 9. Ingemar Ekman 2023-01-20 / 10:56

  Tack Thoralf för den sammanställningen, men det skulle vara intressant att se en sammanställning ända sedan tiden före avregleringen som gjordes på 90-talet för att vi skulle få billigare el. Men då alltså innan riksdagsbeslutet. Det är viktigt, för mellan riksdagsbeslut och avreglering så höjdes elpriset vid varje elräkning med motiveringen att man måste anpassa priset för kommande konkurrens.
  Sedan undrar jag om någon vet vad som hände Aug. -Sept. -22 när norra områdena började få nästan samma priser som södra?

  Gillad av 1 person

 10. ivarandersson 2023-01-20 / 09:04

  Nu ser vi effekterna av den rödgröna regeringens klimatpolitik på elpriset. Men de rödgröna partierna har fortfarande inte förstått varför elpriset mångdubblats på två år. Magdalena Andersson tror att det är Putin som bestämmer elpriset. Hennes energiminister Farmanbar lovade före valet att hela landet skulle få billig el inom två år från havsbaserad vindkraft. Hur dumma kan politiker bli?

  Gillad av 6 personer

  • tompas11 2023-01-20 / 10:13

   Politikerna synes vara en karbonkopia av de flesta röstberättigade…

   Gillad av 1 person

  • Bert Juhlin 2023-01-20 / 18:27

   Citat:”Hur dumma kan svenska politiker bli?”
   Svar:det finns ingen bortre gräns för svenska politikers dumhet, den är likt universum oändlig, outsinlig!

   Gillad av 1 person

  • onkelbjrn 2023-01-21 / 01:08

   Jag är övertygad om att Magdalena vet hur det ligger till, när det gäller priserna. Hon vill bara inte erkänna. Då är det bättre att slira lite på sanningen och skylla på någon annan.

   Gilla

   • tompas11 2023-01-21 / 10:31

    Jag är å andra sidan fullständigt övertygad om att hon inte har en susning, för hon är så jävla blåst.

    Gilla

Kommentarer är stängda.