NU HAR VI FACIT FÖR 2022

För snart ett år sedan gjorde jag ett videoklipp där jag berättade lite om det vindkraftverk som Kalmar kommun äger och de ekonomiska förutsättningarna. Under 2021 gick vindkraftverket med närmare 500 000 kronor i förlust. Trots de höga elpriserna men Kalmar kommun hade tecknat ett fastprisavtal med Göteborgs energi på 30,8 öre per kWh. Lägre än den beräknade driftkostnaden per kWh. Ett rent förlustavtal.

Jag förväntade mig då att ansvariga tjänstemännen på kommunen skulle ändra till rörligt avtal inför 2022, inte minst på grund den stora prisökningen under 2021 på elenergi.

Döm om min förvåning blev mycket stor när jag fick veta att dessa tjänstemän tecknat ett nytt fastprisavtal även för 2022. Med priset 41 öre per kWh. I praktiken skulle det innebära ungefär ett nollresultat.

Jag raljerade en del över detta i mitt videoklipp. Jag länkar till mitt videoklipp i slutet på blogginlägget som faktiskt visats närmare 7 000 gånger.

Nu har vi facit för 2022!

Resultatet blev helt som förväntat med ett resultat på drygt +100 000 kronor om de uppgifter jag fått stämmer. Enligt nedan.

Det är väl det som Servicenämndens ordförande Johanna Petersson kallar att ”säkra” investeringen så att man inte går i förlust, om elpriset skulle bli väldigt lågt. Hon svarade detta på en interpellation som jag ställde till henne för ca ett år sedan.

Nu är det roliga att jag har även alla uppgifter på vilket pris de företag fått som har ett rörligt pris på elenergin under 2022 och som tillhör samma vindkraftspark, om 5 vindkraft. Kalmar kommun äger 20 procent av vindkraftsparken.

Där finns bland annat Blekinge Läns Landsting med ägarandel på 30 procent och Kalmarhem med en mindre andel. De har varit förståndiga att teckna rörliga avtal med Göteborgs Energi.

Om Kalmar kommun hade haft ett rörligt avtal hade intäkterna ökat från 2,2 miljoner kronor till 5,1 miljoner kronor.

Kostnaderna hade fortfarande varit samma. Enligt nedanstående sammanställning.

Då hade resultatet varit ca +3 miljoner kronor för 2022. Jag anser att det är riktigt illa och visar faktiskt på en stor okunskap hos ansvariga tjänstemän hos kommunen eller är det politiker som beslutat om att fortsätta med fastprisavtal?

Nu är frågan har Kalmar kommuns ansvariga tjänstemän tecknat ett nytt fastprisavtal även för 2023 och i så fall vilket pris har man fått för att ”säkra” investeringen i vindkraftverket.

Annons

6 reaktioner på ”NU HAR VI FACIT FÖR 2022

 1. Hans 2023-02-09 / 21:27

  ”ansvariga tjänstemännen”…det finns inget tjänstemannaansvar längre. Om någon misskött, eller inte skött sitt alls så ska man ”se över rutinerna” som det så ofta heter.

  Gilla

 2. Kalle Kula 2023-02-09 / 18:25

  Göteborgs energi är riktigt billiga tycker jag!

  Gilla

 3. O` Hyra 2023-02-09 / 17:16

  OT
  Vad är det för mening med att kunna memorera 20 000 decimaler till talet pi?
  Jag anser att det är en form av idioti att lägga energi på sådant.

  Nej, då lyckades Lennart Hyland bättre. Han fick smeknamnet Pi då han kört rattfull med 3,14 promille alkohol i blodet.

  Gilla

 4. Christer 2023-02-09 / 11:44

  Man får inte vara så kinkig .
  Det är inte riktiga pengar .
  Det är bara skattepengar . Och de gör sossarna som de vill med .

  Gilla

 5. ivarandersson 2023-02-09 / 09:01

  Blekinge Läns Landsting och Kalmarhem har mer sunt förnuft än Kalmar kommun som tecknat fastprisavtal.

  Gilla

 6. Cosmik Debris 2023-02-09 / 01:09

  Expressen: ”Frågan är hur många kriminella tentakler som gömmer sig i det socialdemokratiska partiet”
  Expressen: ”Ropet på hjälp inför kuppen i Botkyrka”
  Expressen: ”Regeringen vill förbjuda deltagande i terrorgrupp”

  Betyder det slutet för ABF?

  Mehdi Seyyed, tillhör han toppskiktet inom till Bandidos eller ABF? Har Botkyrka kommun en fungerande avhopparverksamhet för den som vill lämna ABF? Vem är vapen- och säkerhetsansvarig för ABF i Storuman? Finns det kopplingar mellan ABF och Baudinos på Sveavägen 68?

  Frågor, frågor och åter frågor. Inga svar! Det är så många kriminella grupperingar och våldsbejakande miljöer att blir helt vimsig i huvudet.

  Gilla

Kommentarer är stängda.