OMVÄRDERING

Rysslands Putin och Turkiets Erdogan är de farligaste och mest opålitliga ledarna i vårt närområde. Erdogan är dessutom islamist och gör honom väldigt farlig. Jag ser både Ryssland och Turkiet som skendemokratier, som i praktiken är diktaturer och leds av två diktatorer.

Genom sitt invasionskrig mot Ukraina hotar Ryssland världsfreden. 2020-talet kan utvecklas till det värsta decenniet sedan 1940-talet. Man trodde ju att världens ledare hade lärt sig något. Men det räcker med galning i en stormakt för att allting skall gå åt helvete.

Putin har nu programledare i rysk statstelevision som gapar och skriker att Ryssland skall skicka kärnvapen mot London och radera ut hela staden. Det är både häpnadsväckande och skrämmande men samtidigt säger det en hel del om Putin och Ryssland.

Det som dock förvånar mig allra mest eller snarare chockar mig är alla pro-ryska skribenter på sociala medier. Som uppenbarligen stödjer både Putin och Erdogan, av lite olika anledningar. Putins invasionskrig i Ukraina med fredsförhandlingar på Ryssland och Putins villkor och stödjer Erdogan, på grund av sin egen kritik mot NATO och att Sveriges NATO-ansökan stoppas.

Det är Sverigedemokrater, före detta Sverigedemokrater och andra personer på högerkanten. I flera fall personer som jag träffat inom SD och pratat med och andra som jag bara följt på sociala medier under många år.

Jag blir bestört när jag läser vad dessa personer skriver och hur de uttrycker sig, inte minst det hat som man sprider mot andra. Jag har själv blivit utsatt för detta hat när jag försökt nyansera debatten och kommit med andra perspektiv.

Det innebär samtidigt att jag måste omvärdera mina uppfattningar om inte bara dessa personer, utan även de kanaler och organisationer som de också i flera fall stödjer eller företräder.

PS

Några pro-ryska kommentarer kommer jag inte godkänna på min blogg. Ni får hitta andra ställen att utrycka era åsikter.


Annons

66 reaktioner på ”OMVÄRDERING

 1. Thor 2023-02-22 / 11:01

  Googla bara norgevisan moltas.

  Gissningar är vad du själv kommer med.

  Gilla

 2. ? 2023-02-22 / 00:43

  Vilka svenska ”kanaler” är det som tar Rysslands parti?

  Swebbtv?

  Gilla

  • Thoralf A 2023-02-22 / 04:44

   Det är ju bara att lyssna och läsa, sedan får var och en göra sin egen värdering. Stefan Thorssell är en som spårat ur fullständigt och Lars Bern en annan, enligt min uppfattning.

   Gilla

   • turrim 2023-02-22 / 16:54

    Ja, det är sorgligt på gamla dar. Jag läste dem med intresse, men det är nu länge sedan. Anthropocene har jag kastat från direktaccess.

    Gilla

   • Thoralf A 2023-02-22 / 17:08

    Jag tog bort länken från min blogg till Lars Bern. Hans självgoda svammel om Ryssland och Ukraina är bedrövligt.

    Gilla

 3. Sven d.ä. 2023-02-21 / 21:50

  Mycket skrivs om vem som började kriget, men väldigt få skriver om hur vi kan få slut på det. Vem tar initiativet? Är det Kina som ska lägga fram en fredsplan? Israelerna försökte för någon dag sedan men det fungerade inte.

  Gilla

 4. Sven d.ä. 2023-02-21 / 21:42

  Biden i Warzawa och Putin i Moskva, båda håller de viktiga tal. Jag lyckades höra 46 sek och 18 sek och 30 sek från Bidens tal. 1 minut och ett ganska långt avsnitt från Putins tal på SVT. Efter varje snutt så är det kommentatorer som säger vad de två egentligen har sagt. Kan de inte bara sända hela talen oavbrutet. Sedan kan jag själv få göra min bedömning. Jag kan tänka själv. Om SVT, BBC och DR (de kanaler jag tittat på) vill kan de kommentera i slutet.

  Jag kan säkert hitta talen på ngn obskyr site på nätet, men varför ska det vara så besvärligt hela tiden. Man blir ju bara misstänksam.

  Gilla

  • Thoralf A 2023-02-21 / 21:45

   Kan du ryska? I annat fall måste dy lita till att översättningen är riktig.

   Gilla

   • Sven d.ä. 2023-02-21 / 21:53

    Nej ryska kan jag inte. Där jag gjorde lumpen så fanns det en hel del tolkar som lärde sig ryska, så någon trovärdig översättare måste finnas någonstans i Sverige.

    Gilla

 5. tompas11 2023-02-21 / 21:15

  Russian National Anthem Fails in Saudi Arabia(Hilarious!!!)
  HAHAHA!

  Gilla

 6. Jimmy 2023-02-21 / 20:56

  Ryssland är absolut huvudansvariga för det som pågår men usa och Nato har ju definitivt petat på björnen som sover och när Ryssland verkligen gjorde verkan av sina hot så har sa och Nato inte gjort mycket för att skapa en ny fred.

  Propagandan som pumpas ut från båda sidor är bedrövlig, Ukraina har aldrig varit en västdemokrati och de enorma mängder pengar som tvättas genom detta krig behöver belysas rejält, bara för att man påpekar detta är man inte Putinist

  Erdogan är en diktator som ska hållas väldigt kort, svagt av regeringen och Säpo med deras beteende och beslut. Finns ingen anledning att krypa för Erdogan

  Gilla

  • tompas11 2023-02-22 / 00:17

   Den svenska regeringen kryper och slickar Erdogan där bak eller är det en avsugning, med Kristersson i spetsen och med Ebba som intresserad åskådare, som vi åser..? Hur som helst, fy fan vilka usla landsförrädare vi begåvats med.

   Om inte Ryssland hade invaderat Ukraina så hade varken Nato eller USA behövt bry sig. Detta är fakta. Det är Ryssland och Ryssland allena som totalt är ansvarigt för detta totalt obsoleta krig. Visst kan man tycka att både Ryssland och Ukraina är stater som är på dekis, men att angripa och invadera ett annat land, ett grannland dessutom och bestialiskt lemlästa och döda oskyldiga civilpersoner och bomba landet ner till stenåldern, kan aldrig försvaras. Aldrig, aldrig försvaras. Detta måste med alla medel bekämpas.

   Gilla

 7. Lars 2023-02-21 / 20:14

  Toralf, du äger resonemanget! Respekt!

  Gillad av 1 person

 8. Von Fjösen 2023-02-21 / 18:48

  Visst bara klipp av trådarna när du är ute på hal is. När din värdegrund rubbas. När inga vettiga argument finns kvar.

  Gilla

  • Thoralf A 2023-02-21 / 20:00

   Jag är på hal is! Stå istället för det du skriver och använt inte ett löjligt alias! Skriv ditt riktiga namn!

   Gilla

 9. O` Hyra 2023-02-21 / 18:32

  Att överhuvudtaget diskutera att ställa de ansvariga i Ryssland till svars för krigsbrott är löjligt så länge man ser mellan fingrarna med USA:s krigsbrott i Vietnam och Irak bara för att nämna 2 länder.

  Gilla

 10. O` Hyra 2023-02-21 / 17:54

  Ska inte USA skicka Nancy Pelosi till Taiwan för att reta upp Kina. Då kanske vi kan få lite pang i Asien också. Då kan vi kanske slippa minnas grushögarna som blev kvar efter USA:s insatser i Mellanöstern

  Gilla

  • Thoralf A 2023-02-21 / 17:56

   Nancy Pelosi har redan varit i Taiwan.

   Gilla

   • O` Hyra 2023-02-21 / 18:03

    Det vet alla. Kan hon inte åka två gånger.

    Gilla

  • O` Hyra 2023-02-21 / 18:42

   ”Hon är inte längre talman i representanthuset!” Det vet alla. Och alla vet då att en resa till Taiwan blir meningslös?

   Gilla

   • Thoralf A 2023-02-21 / 19:58

    Varför tycker du då att hon skall resa till Taiwan?

    Gilla

 11. Benny 2023-02-21 / 16:48

  Konstigt att plötsligt tro att allt som sägs i MSM om Ryssland är sant trots att MSM ljuger om det mesta? Nä, här ligger nog en gravad hund och sanningen kommer nog ut så småningom!

  Gilla

   • O` Hyra 2023-02-21 / 18:01

    Ingen tror på Putin och Lavrov. Ditt problem är att du tror på vad som sägs från lögnfabrikerna i Kiev.

    Gilla

   • Thoralf A 2023-02-21 / 18:12

    Man kan väl säga informationen och intervjuer från Ukrainasidan är betydligt fler än det som släpps från den ryska sidan på sociala medier. Jag skulle säga att 90 procent kommer från den sida som Ukraina befinner sig på. När det kommer något från den ryska sidan så genomskådar jag lögnerna omgående och därmed är inget annat trovärdigt från Putins sida.

    Är du inte medveten om detta? Hur kan du blunda för det?

    Gilla

 12. Calle 2023-02-21 / 13:58

  Just nu går en serie i 3 delar på SVT play, gjord av BBC om Putin och Ukrainakriget. Den tar sin början 2013-14, med inbördeskrig i Ukraina, störtandet av presidenten och sedermera Rysslands annektering av Krim, Donbass och Donetsk.

  Gilla

  • Thoralf A 2023-02-21 / 15:25

   Mycket läsvärd och bra artikel!

   Gilla

 13. Bert Juhlin 2023-02-21 / 11:15

  Tråkigt när en person som vanligtvis gör sitt bästa för att vara objektiv och faktasökande förvandlas till en subjektiv PK-ist!

  Gilla

  • Thoralf A 2023-02-21 / 12:29

   Jag hoppas att jag får ha en uppfattning om Rysslands invasionskrig i Ukraina. Tycker du att Ryssland gör rätt som startade kriget?

   Jag lyssnar på den information som finns på båda sidor. Idag håller Putin ett linjetal och det som refererats från talet så framstår Putin som en stor lögnare. För att inte tala om hans utrikesminister Lavrov.

   Jag tycker det är minst sagt förvånande att det finns upplysta människor i väst som sväljer allt med hull hår som kommer från Putin och Lavrov!

   Gillad av 4 personer

   • Bert Juhlin 2023-02-22 / 00:31

    Jag har följt din blogg länge och för det mesta tyckt att du är saklig i det du framför. Jag är lite överraskad att du nu i detta fallet helt har avvikit från ditt tidigare mer analyserande, vägande för och emotresonemang. Men visst, du har som alla andra, ”än så länge”, rätt till din åsikt vad den nu än må vara och representera.

    Vad det gäller Rysslands ”invasionskrig” i Ukraina är jag självklart helt emot det. Jag trodde som så många andra att V Putin var smartare än att låta sig luras till att vara den som kan anklagas för att ha startat västalliansens planerade proxykrig i Ukraina. De som ska ha den enskilt största skulden för kriget i Ukraina och för den delen alla andra stora krig som WW1, WW2 osv är de alltid krigspådrivande pengagiriga västglobalistiska finansfamilj-eliterna. Likaså bär de här gravt människoföraktande pengamånglarna också den största skulden till iscensättandet och finansieringen av den sk ”Ryska Revolutionen okt 1917 som senare ledde till det ryska inbördeskriget.

    Ukrainakriget är också inledningen till kampen om det globala världsherraväldet. Västglobalisterna vill dominera hela planeten medans östditona vill dela upp planeten i flera från varandra fristående block där de kan utveckla sina egna speciella kulturer och ekonomier med arv från tusentals år tillbaka. De vill för allt världen inte bli påtvingade den västerländska dekadenta livsstilen som allt mer domineras av grov kriminalitet, importerat klanvälde, allmänt beroende av droger för att orka med livet så som nu förhållandet är i USA och snart också fullt ut Sverige.

    Det finns förstås i detta fall också inslag av svår hybris, det att V Putin vill visa sig vara en stark makthavare i paritet med tidigare Ryska Tsarer som Peter den Store och totalitära Sovjetiska ledare som exv J Stalin.

    Gilla

   • Thoralf A 2023-02-22 / 04:41

    Du missar det viktigaste, människor vill ha frihet och demokrati. Det var det som befolkningen i Ukraina önskade.

    Gilla

   • Thor 2023-02-22 / 11:19

    Ukraina hade demokrati 2014. Yanukovuch var demokratiskt vald president. Om man inte gillade hans politik hade man kunnat välja bort honom vid nästa val. Men det passade inte Victoria ”fuck the EU” Nuland och CIA.

    Gilla

   • Bert Juhlin 2023-02-22 / 12:25

    Citat:”människor vill ha frihet och demokrati. Det var det befolkningen i Ukaraina önskade”.

    Jag är fullt övertygad om att 99.99% av de ukrainare(civila som militärer) som det senaste året har mist sina liv pga kriget hellre hade valt att leva vidare så som de levde sina liv innan kriget började. Frågan om valet, om de ville ” leva eller dö” fick de aldrig chansen att svara på.

    Ukraina och dess folk har offrats på krigets altare, detta beslutat över deras huvuden av de satans as som alltid varit och är den yttersta orsaken till alla större krig – de förbannade pengamånglarna!

    Demokrati vad är det egentligen – jo, enbart ett administrativt system ”en röst för varje röstberättigad”, detta för att kunna avgöra vilket förslag/parti/person osv som samlar flest anhängare.

    Absolut att Ukrainarna ville/vill ha en dylik möjlighet till att själva bestämma över sitt öde. Jag är dock övertygad om att de var/är väl insatta i hur den sk demokratin fungerar i reale i de länder som säger sig vara demokratier. Med den insikten vill de med all säkerhet inte ha den typ av demokrati som exv utövas i USA, Sverige och den övriga västvärlden eller för den delen i Ryssland, Kina.

    Ukraina vill in i EU men EU är inte någon demokratisk inrättning, så där faller det argumentet om viljan till demokrati. Inte heller är NATO, FN, WHO, WEF osv det minsta påverkat av demokrati, det ordet är numera enbart ett floskelord som används för att dölja det annars uppenbarat totalitära.

    Helt klart är att det inte finns något land eller organisation som grundar sig i sann demokrati – möjligen skulle det lilla alplandet Helvetia med sin direktdemokrati kunna tjäna som riktmärke för ukrainarna.

    Gilla

  • Ölandsbonde 2023-02-21 / 18:07

   Håller med. Lite märkligt att när det gäller klimat och energi så har MSM fel.

   ”Han har försökt nyansera debatten och kommit med andra perspektiv.”

   ”Jag ser både Ryssland och Turkiet som skendemokratier, som i praktiken är diktaturer och leds av två diktatorer.”

   Det var en väldigt nyanserad slutsats. Men tycker man så tycker man.

   Gilla

   • Thoralf A 2023-02-21 / 18:14

    Har vi Ölandsbonde som även är pro-Putin?

    Gilla

  • Huvaligen 2023-02-21 / 18:47

   Det är märkligt att när ondskan visar sig så tydligt, en bilresa bort, så kommer alltid några som vill påstå att det vi ser inte beror på angriparens ondska utan på andra, helt försvarbara orsaker som vi, påstått trångsynta, inte har kapacitet att se.

   Utan tvivel är man inte klok, men att rent faktiskt så tvivel är ondskans främsta recept för att framstå som klok och på så sätt vinna anhängare. Så utan tvivel är man inte klok – se upp.

   Gillad av 1 person

 14. Hoppalong 2023-02-21 / 08:07

  Dock bör du ta dig en funderare på vilka det är som tjänar stora pengar på att detta vansinne pågår.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2023-02-21 / 08:24

   Det var Ryssland som startade detta vansinne. Verkligheten är att ingen tjänar några pengar på detta krig!

   Det finns bara förlorare!

   Gillad av 4 personer

   • SasjaL 2023-02-21 / 09:07

    Det hela blossade upp 2014 och Ryssland var inte involverad i statskuppen. Däremot västintressen.

    Gilla

   • Thoralf A 2023-02-21 / 09:11

    Ryssland var väl i allra högsta grad inblandade i Ukrainas inre angelägenheter långt före 2014. Men Ryssland förlorade kontrollen över Ukraina vilket föranledda ockupationen av Krim.

    Gillad av 5 personer

   • SasjaL 2023-02-21 / 10:53

    Förlorade? Chrusjtjov gav Krim till Ukraina 1954, utan att den ryska befolkningen där fick något att säga till om.

    Gillad av 1 person

   • Thoralf A 2023-02-21 / 12:22

    Förlorade kontrollen över Ukraina 2014.

    Gilla

   • SasjaL 2023-02-21 / 12:35

    Pga Washington DC genom CIA. Inte första gången och inte heller sista.

    Gilla

   • SasjaL 2023-02-21 / 13:53

    Precis, tack vare USA.

    Nej, jag har inte tagit ställning till det hela, men jag ser till helheten. Vad som hänt genom åren i Ukraina, är i princip en fortsättning på vad som pågick under kalla kriget, där USA utnyttjade Afghanistan och lurade där in Sovjet. Operationen Cyclon följde [i Pakistan med hjälp av ISI] och bl.a. Al-Quida skapades i processen. Nu har man hjälp av nynazister och en clown i stället.

    Gilla

   • SasjaL 2023-02-21 / 16:37

    En debattartikel där en person ensidigt redovisar sin ryss-skräck? Den är dessutom i linje med den propaganda WDC sprider via media och europeiska politiker. Inte svårt att konstatera. Visst, Ryssland är inga änglar, men fortfarande gäller att helheten måste betraktas. Det klarar tydligen inte många av idag …

    Gilla

   • Thoralf A 2023-02-21 / 17:29

    men så bra att du klarar det, till skillnad mot så många andra. Du upprepar det som Putin säger.

    Gilla

   • SasjaL 2023-02-21 / 19:12

    Jag bara följer det som jag en gång fick lära mig.

    Det finns en given anledning till att ett antal länder inte längre följer WDC:s diktat. BRICS är ett av resultaten och allt fler länder vill ansluta sig dit. Ryssland har gjort sig oberoende av väst inom ett antal områden – de har lämnat SWIFT, har en valutareserv i ädelmetaller, oberoende inom jordbruksproduktion, förbjudit GMO osv. Detta ogillas helt av väst … Nämnda åtgärder är sunt förnuft och har inget med att göra om man ”gillar” Putin eller inte.

    Gilla

   • Thoralf A 2023-02-21 / 20:03

    Det har inte med kriget i Ukraina att göra!

    Klarar du inte av att byta åsikt?

    Gilla

   • SasjaL 2023-02-21 / 20:13

    Det har i högsta grad med Ukraina att göra och det finns många fler anledningar till att det pågår. Det ‘fina’ i kråksvängen är att främst Europa, men öven USA dräneras på pengar inför Agenda 2030. Du vet det där när ingen äger något och är lyckliga, enligt Klaus Schwab … Börjar det att klarna?

    Gilla

   • stigrydmark 2023-02-21 / 11:10

    Naturligtvis tjänar världens vapenfabriker enorma pengar. Gissningsvis finns många av de största i USA. Såg en ukrainsk bloggare som visade en video från tidigt 70-tal, där den tidigare presidenten Janukovych öppet berättade att USA planerade ett krig mot Ryssland 2025. Ryssland ville tydligen inte vänta.

    Gillad av 1 person

   • Thoralf A 2023-02-21 / 12:26

    Givetvis tjänar vapenindustrin pengar på krig och ökad konflikt nivå. Men jag uppfattade det som att t.ex. USA skulle tjäna pengar på kriget. Inga stater tjänar några pengar.

    Jag som liten aktieägare i företaget SAAB tjänar lite pengar på kursuppgången om jag nu skulle sälja min aktier i SAAB men jag har inga sådan planer.

    Gillad av 1 person

   • Thor 2023-02-21 / 11:54

    Åjo, Norge tjänar gigantiska summor. Krigsprofitörer är vad de är. Och så har vi i det lilla här hemma vissa elförbrukare som erhåller elprisstöd trots att de inte haft några ökade kostnader.

    Gilla

   • Thoralf A 2023-02-21 / 12:30

    Norge tjänar en del pengar på olja och gas. Eller menar du att de tjänar på något annat sätt?

    Gillad av 3 personer

   • Thor 2023-02-21 / 18:11

    ”tjänar en del pengar på olja och gas”
    Självklart är det det jag syftar på. Och det är mer än ”en del”. Enorma belopp beroende på de prisökningar som kriget medfört samt ökade marknadsandelar i Europa speciellt avseende gas.

    Norrmannen Stoltenberg passar illa som NATO-boss med tanke på att hans hemland tjänar multum på att kriget hålls igång. Att han ger ett korkat intryck är en annan sak.

    Gilla

   • Thoralf A 2023-02-21 / 18:16

    Så du menar att NATO vill hålla igång kriget för att Norge skall få större olje- och gasintäkter från sina allierade i NATO?

    Gillad av 1 person

   • Thor 2023-02-21 / 21:24

    Vad NATO vill torde i hög grad vara påverkat av vad Stoltenberg vill. Och Stoltenbergs hemland Norge tjänar astronomiska belopp på att kriget fortsätter.

    Ytterst bestämmer förstås USA vad NATO vill. Och USA är i stort sett självförsörjande på energi och deras olje-och gasbolag tjänar också enorma belopp på krigspriserna. Inte minst på den flytande naturgasen som europeerna får betala dyrt för.

    USA:s försvarsminister har för övrigt uttalat att USA gärna ser att kriget pågår i 20 år, bara Ryssland försvagas. Jag undrar bara hur svagt Europa kommer att vara efter 20 år.

    Gilla

   • Thoralf A 2023-02-21 / 21:44

    Men du tittar ju bara på intäktssidan. Det finns även en utgiftssida som kostar enormt mycket pengar med stödet till Ukraina!

    Gillad av 1 person

   • Thoralf A 2023-02-22 / 06:23

    Länken fungerar inte.

    Detta är ju bara dina gissningar.

    Gilla

  • tompas11 2023-02-21 / 23:56

   ”Jag bara följer det som jag en gång fick lära mig.”

   Hahaha, oavsett om läran var rätt eller fel förstås. Tänka själv och att ta reda på hur det egentligen förhåller sig behöver man ju inte göra när man som ett får i en fårskock följer det man en gång fått lära sig. Ja jag säger då det, somliga tycks aldrig vakna ur dvalan.

   Gilla

Kommentarer är stängda.