100 PROCENT SKANDINAV

Vid jultiden fick jag ett erbjudande om att göra en DNA-test för att se mitt ursprung. Jag nappade på erbjudandet och fick ett DNA-kit. Nu har svaret kommit. Jag är 100 procent skandinav!

Dessutom har jag fått närmare 10 000 DNA-matchningar. Några av de med högst cM kommer jag kolla upp lite mer specifikt, då några namn är lite obekanta för mig. Kan finnas några intressant saker att upptäcka.

När jag skrev gårdagens inlägg om Ryssland och Putin så förväntade jag mig en del kommentarer och så blev det också. Både på bloggen och på Facebook.

I en kommentar fick jag en länk till en artikel som jag tycker var väldigt bra och därför lägger jag upp länken här.Annons

23 reaktioner på ”100 PROCENT SKANDINAV

 1. Oskar 2023-02-24 / 07:49

  Jag skulle aldrig frivilligt DNA testa mig.
  Med sådana regeringar över hela jorden vet man inte vad de kan hitta på att göra med dessa data.
  Utrensningar av judar ww2 var ett exempel på galenskap.

  Gilla

  • Andersson 2023-02-24 / 16:36

   Du är den förste att ta upp den aspekten i den här diskussionen. Jag är inte förvånad. Mängder av forskare är fartblinda – inte minst släktforskare. Ändamålen helgar medlen skulle man kunna säga.

   Jag undrar hur länge det dröjer innan Mats Löfvings anor ligger ute på nätet.

   Ledsamt nog är inlägg och kommentarer på alla dessa bloggar dagsländor. Nästa dag är det något som ska avhandlas.

   Gilla

 2. tompas11 2023-02-23 / 00:13

  OT.
  Polischef Mats Löfving har tagit sitt liv. Sorgligt inte minst för anhöriga och totalt onödigt kan man tycka.
  Dock börjar man fundera på vad mer som göms inom poliskåren och som behöver/måste komma upp till ytan för att granskas? Vad har rikspolischef Anders Thornberg som behöver belysas i det offentliga?

  Gilla

 3. Andersson 2023-02-22 / 21:26

  Det finns många självutnämnda experter. Inte minst när det gäller släktforskning. Här är det bluff från från början till slut. Släktforskning har blivit rena geschäftet, minst sedan det här med dna kom med i bilden.

  Här är det bluff från början till slut:

  ”Som släktforskare rör man sig på många olika geografiska platser, i många sekler och stöter på otroligt många personer. Och i detta nystan med alla olika trådar händer det att man upptäcker osannolika kopplingar som för ihop nutid och dåtid. Så var det för Nancy Svensson och hennes man Roland som med hjälp av ett DNA test upptäckte att de båda hade anor som varit i den svenska kolonin Nya Sverige i Delaware i Amerika på 1600-talet.”

  https://sverigesradio.se/avsnitt/1212717

  Gilla

  • 502V8S 2023-02-23 / 00:16

   Vad är det som är bluff i den artikeln?

   Gilla

   • Andersson 2023-02-23 / 09:17

    Nancy har inga anor i Delaware i Nya Sverige. Hon härstammar från Lorenz, en halvbror till Carl. Lorenz satte aldrig sin fot i Amerika.

    Nancy kan inte ha gjort någon dna-analys som styrker detta att hon skulle härstamma från Carl eftersom det inte är sant.

    Hennes (och min) släktskap med Carl Springer är utredd 1970-talet. Nancy har givetvis tagit del av den forskningen. Det var på den tiden vi använde papper och penna och knappast visste vad dna är.

    När man ska fastställa ett släktskap med hjälp av dna måste man ha minst ‘två ben’ att stå på. Det har inte Nancy. Sedan krävs det mycket gammaldags ‘släktforskning’. Ju längre bak träffen finns ju mer forskning.

    När det gäller Nancys man Roland och hans bakgrund är jag inte så insatt. Men jag vill påstå att hans koppling till Nya Sverige har gjorts med hjälp av gammal hederlig släktforskning.

    Nancy har hållit släktforskarkurser bland annat forskning med hjälp av dna. Att det finns släktforskare med hybris är sak. Att sakkunskapen på Sveriges Radio sväljer allt med hull och hår är nästan värre.

    Gilla

   • Andersson 2023-02-24 / 15:15

    ”En anmälan ska ha kommit in till oss senast tre månader efter att programmet sändes. Vi betraktar anmälningar som tips och vissa ärenden prioriteras.”

    Jag anmälde ovanstående program till granskningsnämnden fyra månader efter det sändes. Anmälan handlades av en byråkrat och kom inte ens vidare till nämnden. Att programmet vidaresändes på nätet och har gjort så i flera år saknar betydelse.

    ”Här förväntas kommittén lägga förslag på hur SVT:s, SR:s och UR:s webbsidor ska inkluderas i granskningen. Så sker inte idag, eftersom reglerna härstammar från tiden före internet.”

    När det gäller ovanstående program är det kanske inte så viktigt med sanningen. Men det finns ju andra program med betydligt allvarligare lögner.

    Gilla

 4. Calle 2023-02-22 / 21:25

  Frågan är hur det kommer att se ut framledes vid dna tester av det ” svenska” folket? Anledningen till min fråga är att det i dag rapporterades i Rapport om att det föds ett mindre antal barn än någonsin, ändå har befolkningen ökat till + 10,5 miljoner. Nån som kan förstå hur det gick till, Rapport tycks inte göra det.

  Gilla

 5. Högt hårfäste 2023-02-22 / 19:57

  Nu är JP igång igen på bloggen om befolkningsökning.

  Gilla

 6. Cosmik Debris 2023-02-22 / 16:44

  Vilket sammanträffande? Stefan Löfven fick i dagarna också svar på sitt DNA-test. Han är tydligen 100 procent idiot.

  Någon som är förvånad?

  Gillad av 1 person

 7. Kalle 2023-02-22 / 14:24

  Någon som verkar vara 100% icke skandinav!!!

  ## Vill S undanta iranska medborgare från personkontroll?##

  ##Ardalan Shekarabi, socialdemokraternas rättspolitiske talesperson, går till hård attack mot ett förslag som hans regering låtit gå ut på remiss. Hans uttalande går inte att tolka på annat sätt än att han efterlyser undantag för den iranska diasporan då de är bättre integrerade än andra. En diaspora som han själv ingår i.##

  ## Frågan om dubbla medborgarskap på den politiska nivån har aktualiserats med Centerparties nyvalde ordförande Muharrem Demirok. Som nyvald ordförande tar han plats i Utrikesnämnden som omgärdas av stark sekretess. Turkiet är inte det enda land där dubbla medborgarskap och lojaliteter kan utgöra både hot och möjlighet beroende på perspektiv. ##

  https://ledarsidorna.se/vill-s-undanta-iranska-medborgare-fran-personkontroll/

  Förbjud dubbla medborgarskap i Sveriges Riksdag!!!

  Gillad av 3 personer

 8. Sven d.ä. 2023-02-22 / 13:02

  Jag saknar ordet ‘Fred’ i den artikel du rekommenderar. Jag hoppas att Kina kan vara de som förhandlar fram en fred.

  Det tråkiga är dessutom att det splittrar svenskar dessutom i ‘Ryssvänliga’ och ‘Ukrainavänliga’.

  Gilla

 9. 502V8S 2023-02-22 / 12:41

  Jag har gjort DNA-test både hos MyHeritage och Ancestry, och resultaten skiljer sig lite.

  Enligt MyHeritage är jag 41,2 % skandinav, 55,2 % balt, och 3,6 % irländare skotte och walesare.

  Enligt Ancestry är jag 55,2 % skandinav och 48 % balt.

  Verkar stämma ganska bra i det stora hela, men man får nog ändå ta de här resultaten med en nypa salt.

  Gilla

  • Thoralf A 2023-02-22 / 12:50

   Jag instämmer i ditt fall då det finns lite blandad bakgrund. Men i mitt fall där det ger 100 procent så är det nog säkrare.

   Gillad av 1 person

  • Sven d.ä. 2023-02-22 / 12:54

   Jag har FamilyTree. Jag har funderat på att prova ett annat också. Resultatet att finna släkt är beroende på vilka som lämnat in tester på de olika företagen. Vilket tycker du är bäst av de två som du testat dig på ?

   Gilla

   • 502V8S 2023-02-22 / 18:03

    För att bygga släktträd tycker jag bäst om Ancestry, men jag har fått flest tips och även flest matchningar hos MyHeritage, 8.184 st mot 6.168 hos Ancestry.

    De flesta matchningar är dock avlägsna. Närmsta släkt jag fått matchningar på är två sysslingar, en hos vardera av Ancestry och MyHeritage.

    MyHeritage har erbjudande för 399 kr just nu, för DNA-test.

    Gilla

   • Thoralf A 2023-02-23 / 06:13

    Han har helt rätt. Jag har hittat fel i andras släktträd som berör mig.

    Gilla

   • 502V8S 2023-02-23 / 12:34

    Jag tycker det är bra med alla tips man får där. Majoriteten brukar stämma, men det finns också en mängd felaktiga uppgifter. Man måste verifiera varje uppgift genom att titta i kyrkböckerna eller annan ursprunglig dokumentation. Jag använder Arkiv Digital till detta. Ibland kan det vara fel även där, ett barn kan t.ex. ha en annan far än den man tror, och då blir ju allt fel om man forskar bakåt på fel person.
    Ett DNA-test kan ibland avslöja sådant.

    Gilla

   • Andersson 2023-02-23 / 18:44

    502V8S 2023-02-23 / 12:34

    Det är inte Arkiv Digital jag klagar på. De har inte det upplägget. Jag vet inte om majoriteten stämmer. Med något undantag ligger det här bakom lyckta dörrar. Det vill säga man måste betala för ta del av uppgifterna. Hur kontrollerar man uppgifter i källorna när källhänvisningar saknas. Framgår det vilka uppgiftslämnarna är eller är de anonyma.

    ”Jag använder Arkiv Digital till detta. Ibland kan det vara fel även där, ett barn kan t.ex. ha en annan far än den man tror, och då blir ju allt fel om man forskar bakåt på fel personer.”

    Här hänger jag inte med. Arkiv Digital gör såvitt jag vet inga kopplingar. De erbjuder ett rikt källmaterial och register till mycket av materialet. Register av skiftande kvalitet. Vem är ‘man’ som tror? Är det du? Det bör nämnas att AD inte heller är gratis.

    På den här sajten finns en hel del synpunkter på forskning med hjälp av dna:

    https://proveniens.ifokus.se/discussion/1472391/myheritage-lurar-sina-kunder!

    Gilla

  • Sven d.ä. 2023-02-23 / 09:32

   Hej 502V8S Jag ska prova My Heritage och se om jag får samma svar som Family Tree, och kanske andra i mitt okända släktträd som loggat in där. Jag ordnade så att min Mor tog testen (Ja vi var släkt 🙂 ) nu är hon avliden sedan ett tag. Men det känns bra att ha något så påtagligt som hennes DNA kvar. Jag gjorde tyvärr inte samma sak med min Far.

   Gilla

 10. Thor 2023-02-22 / 11:45

  Kommentarerna till den länkade artikeln är bäst.

  Gilla

Kommentarer är stängda.