DEN PÅGÅENDE PENSIONSSTÖLDEN

Idag publicerade Barometern min debattartikel om den pågående pensionsstölden under 2023 från de som är födda 1957. Den riktar sig framför allt till de lokala riksdagsledamöterna för regeringspartierna. Moderaterna Marie Nicholson från Vimmerby och Lars Engsund från Oskarshamn och kristdemokraten Gudrun Brunegård från Vimmerby.

Jag vill ha ett svar från dessa ledamöter om det tycker de är ok att höja skatten med 1 000 kronor per månad för en fattigpensionär under 2023, bara för att personen är född 1957? Det är ni som sitter i regeringen och kan rätta till detta!

Läs den och dela den gärna på Facebook eller Twitter.

https://www.barometern.se/debatt/pensionsstolden-fran-57-orna-3fa5ebc2/

Här nedan kommer hela texten i debattartikeln också.

När riksdagen den 31 maj 2022 beslutade om den nya pensionsreformen så hamnade de som är födda 1957 i kläm, trots att pensionsuppgörelsen och den höjda pensionsåldern, bara skulle gälla de som är födda 1958 eller senare. De som är födda 1957 går miste om det förhöjda grundavdraget under 2023, vilket innebär kraftigt höjd skatt på pensionerna under 2023, en ren pensionsstöld av våra intjänade pensioner. En fattigpensionär får ca 1000 kronor högre skatt per månad och en normal pensionär ca 2 000 kronor högra skatt per månad på sin pension bara för att man är född 1957. Trots löften om högre disponibel inkomst för pensionärer från alla riksdagspartier i valrörelsen 2022.

Nu har mer eller mindre samtliga riksdagspartier erkänt att man förbisåg denna konsekvens men fortfarande har man inte lyckats besluta om en övergångsregel för 57:orna. Om inget görs så kommer även de som är födda 1959 drabbas av samma ekonomiska konsekvens under 2026 då pensionsåldern höjs till 67 år.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har förstått detta och har lagt förslag i Finansutskottet och Skatteutskottet om att en övergångsregel införs för 57:orna men inte fått något stöd från de andra partierna tidigare. Sverigedemokraterna har dock svängt i frågan och anser nu att 57:orna har rätt till det förhöjda grundavdraget under 2023.

Det intressanta är att nu har även Socialdemokraterna börjat svänga och man skriver nu följande.

”Det förefaller rimligt att regeringen analyserar den uppkomna situationen och återkommer till riksdagen med eventuella justeringar eller övergångsregler. Socialdemokraterna välkomnar ett sådant initiativ och kommer att agera konstruktivt om så sker.”

Men Socialdemokraterna tänker inte själva ta initiativ till en övergångsregel, ett klent löfte.

Sverigedemokraterna har redan svängt, Socialdemokraterna är på väg att svänga och nu återstår att även Moderaterna och finansminister Elisabeth Svantesson också inser det orimliga och det misstag som begåtts av pensionsgruppen och riksdagen när beslutet fattades i riksdagen den 31 maj 2022. Ett beslut som innebar något som skulle kunna bedömas som en retroaktiv beskattning av de som är födda 1957 och som gick i pension under 2022.

Det som är mycket beklämmande är att både Pensionsmyndigheten och Skatteverket hade felaktig information på sina webbsidor flera månader efter att beslutet fattats i riksdagen. Vilket innebar att många födda 1957 tog sina beslut om pension på felaktiga uppgifter. Inte förrän i oktober-november var informationen uppdaterad på alla webbsidor hos dessa myndigheter. Bara det en stor skandal, då det borde varit uppdaterade redan i början av juni 2022.

Vad säger då riksdagsledamöterna i regeringspartierna som kommer från Kalmar län? Moderaterna Marie Nicholson från Vimmerby och Lars Engsund från Oskarshamn och kristdemokraten Gudrun Brunegård från Vimmerby. Det är ni som nu har bollen. Jag vill veta hur ni som lokala företrädare i riksdagen ställer er i frågan om att införa en övergångsregel för de som är födda 1957 under 2023. Om ni inte anser det så tolkar jag det som att ni tycker det är bra och helt ok att en fattigpensionär med en pension på ca 10 000 kronor i månaden får en höjd skatt med ca 1 000 kronor per månad under 2023 eller att en normal pensionär får ca 2 000 kronor i högre skatt.

Jag vill ha ett svar från er i regeringspartierna! Kom ihåg att vi nu är 110 000 upprörda och arga 57:or och att det tillkommer 110 000 födda 1959 som drabbas på samma sätt under 2026. Kom ihåg att 2026 är ett valår. Vare sig vi 57:or eller 59:orna kommer ha glömt ert svek när vi går till valurnorna 2026 om ni inte beslutar om en övergångsregel så snart som det är möjligt.

Nicholson, Engsund och Brunegård, jag vill ha ett svar från er!

Thoralf Alfsson

Fd. riksdagsledamot, född 1957

Annons

8 reaktioner på ”DEN PÅGÅENDE PENSIONSSTÖLDEN

 1. Kenny 2023-02-24 / 05:04

  OFF TOPIC
  Kom aktuellt av sig i sin pk agenda? Fick aktuellt ett flashback uppvaknande ? Vad gick snett i denna intevjuen från en krigsflykting från ukraina som lärde sig svenska språket och anpassade sig på ett år. Hoppas det finns bättre video redigerare än mig som klipper ut kontexten o videon i sitt samanhang och lägger ut den på alternativet!? Livets mysterier ? OBS inget för skelögda vaccade sossar. Daria 17 år berättar om sitt öde och flykten från ukraina till sverige ca 27 min in i avsnittet:

  Gilla

 2. Cosmik Debris 2023-02-23 / 19:36

  Idag skulle treåriga Torsten haft namnsdag.

  Gilla

 3. O` Hyra 2023-02-23 / 18:13

  Några idioter började använda ordet ”utmaning” var kom det ifrån?
  Och varför började alla kopiera det? Finns det ingen som kan tänka självständigt numera? Alla galningar som springer åt samma håll? Otäckt.

  Gillad av 1 person

 4. messkalle 2023-02-23 / 16:18

  Applåder visslingar du Thoralf är en lysande kämpe.
  Din kamp måste ge resultat annars bevisas att också Ulfs regering är dumma i huvudet och har inget konsekvenstänk

  Gillad av 2 personer

 5. Kalle 2023-02-23 / 15:37

  Det var väl den nu framlidne polischefen Mats Löfving som avslöjade eller offentligjorde klanväldet bland kriminella i sverige???

  Gilla

 6. Sven d.ä. 2023-02-23 / 11:16

  Ditt arbete får ‘mycket berömligt’, viktigt att inte ge upp.

  En annan sak. Har du gjort en valanalys – som du vill dela med oss?

  Gilla

Kommentarer är stängda.