ÄR SVERIGE NYTTIGA IDIOTER FÖR EU?

Elenergifrågan är minst sagt komplex. Sverige producerar över året betydligt mer elenergi än vad vi förbrukar. Det är till och med så att Sverige exporterar mest elenergi av alla länder inom EU.

Har Sverige investerat i rätt elproduktion när vi exporterar mest elenergi inom EU men ändå har problem?

Det paradoxala är att vi ändå fått de extremt höga elpriserna från andra länder inom EU, som tvingas importera elenergi från andra länder.

I södra Sverige råder det dock ett produktionsunderskott på elenergi efter stängning av sex kärnkraftsreaktorer under 2000-talet. Ändå är det just från södra Sverige som en majoritet av den elenergin som vi exporterar förs ut från landet via sjökablar till Danmark, Tyskland, Polen och Baltikum.

Dessutom har Sverige en effektbrist när det inte blåser och i synnerhet under vinterhalvåret då elenergiförbrukningen är högre. Orsaken till detta är förstås stängningen av sex kärnkraftsreaktorer, som ersatts av väderberoende vindkraft!

Det stora problemet när det gäller elpriset är en dysfunktionell elmarknad som styrs av en marginalprissättning.

Har Sverige investerat i rätt elproduktion när vi exporterar mest elenergi inom EU men ändå har problem?

Import/export under första halvåret 2022.

Trots att Sverige hade ett överskott på 33TWh under 2022, drygt 20 procent av elproduktionen, så måste Sverige bygga ny elproduktion enligt experter, klimatalarmister, företagsledare och politiker. Elenergialarmisterna menar att Sverige kommer behöva dubbelt så mycket elenergi om ca 10 år på grund av energiomställningen. Det är den så kallade klimatomställningen som är orsaken till detta. Tänk om den är helt onödig?

Men stämmer detta? Jag börjar mer och mer tvivla på alla dessa elenergialarmister som springer åt samma håll. När alla gör det så brukar det gå åt skogen. Nu har ett fåtal börjat ifrågasätta om dessa enormt energislukande projekt kommer bli verklighet.

Om man följer den historiska statistiken så finns ännu inga data som stödjer dessa alarmisters påståenden. Snarare tvärtom elförbrukningen minskar och elproduktionen ökat det senaste decenniet.

Gapet mellan elproduktion och elförbrukning ökar för varje år och inget tyder än så länge på ett trendbrott. Följden blir givetvis att överskottet exporteras till andra länder.

Att elproduktion ökar trots stängningen av kärnkraftsreaktorer beror på den kraftiga och kostsamma utbyggnaden väderberoende vindkraft.

Varför skall Sverige just nu bygga ut vår elproduktion när vi har dessa stora överskott av elenergi. Det enda som möjligen skulle vara motiverat är mer planerbar elproduktion inom elområde SE4. Det som vore allra bäst vore två nya reaktorer vid Barsebäck och sedan en vid Ringhals och ytterligare en reaktor vid Oskarshamn.

Jag anser att Sverige har gått bort sig fullständigt när det gäller elproduktion. Det var totalt felaktigt att stänga Ringhals 1 och 2. Nu kommer sannolikt stora landområden och havsområden fyllas med väderberoende vindkraftverk.

Sverige har investerat hundratals miljarder i elproduktion som vi egentligen inte behöver. I princip exporterar Sverige all elenergi som produceras vid samtliga vindkraftverk i landet.

Enligt Svenska kraftnät producerade all vindkraft 33,1 TWh under 2022, samtidigt nettoexporterade vi 33,2 TWh till andra länder. Jag ser det som ett totalt misslyckande.

Vi har alltså investerat hundratals miljarder kronor i elproduktion som sedan exporteras till andra länder. Svenska folket har fått betala elcertifikat på sin elräkningar och företagens vinster har plöjts ned i dessa projekt. Dessutom har vi fått vår naturmiljö förstörd av alla dessa stålskogar av vindkraftverk. Till vilken nytta?

Samtidigt måste man ifrågasätta om Sverige skall investera hundratals miljarder kronor i nya vindkraftsprojekt som med största sannolikhet kommer leda till ökad export av elenergi till andra EU-länder. Sverige fungerar mer eller mindre som nyttiga idioter för andra EU-länder.

Bygg nya kärnkraftverk och låt alla vindkraftverk försvinna när de faller för åldersstrecket, vilket de gör inom 10-20 år. Sverige skall inte vara nyttiga idioter åt EU, dessutom på bekostnad av svenska elkonsumenter och skattebetalare!

Annons

17 reaktioner på ”ÄR SVERIGE NYTTIGA IDIOTER FÖR EU?

 1. onkelbjrn 2023-02-26 / 22:01

  Surfade runt på nätet och råkade se denna

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.instagram.com%2Freel%2FCo7jysYP3mA%2F&h=AT3QH6qqby4JxrdFmMeinnv0mEYdv9BIgAwaQF9eAHh3QFcr0MkAgtkc0T6d-rDCLXXKyuoFKVQHPvdS-2ugHGZflMpF1o7SWYDkcUzGhxu6ANJgSZtdsbdIEP22bQrX6j82&s=1

  Samtidigt kunde man på annan plats läsa om Systembolagets VD som tjänade 535.000 kr. Inte per år utan per månad. 3 gånger så mycket som landets statsminister. Och vilka var det som tillsatte henne.
  Innom finansdepartementet sköts ägarstyrningen av statliga bolag.

  https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/1131078-miljonregn-over-systembolagets-vd-sa-mycket-pengar-tjanar-ann-carlsson

  Gillad av 1 person

 2. Johan Karlson 2023-02-26 / 21:23

  Importen var inte så hög. Vi exporterade 39 twh och importerade drygt 6 twh. Det är i klass med de bästa åren på nittiotalet. Det var tre-fyra år på slutet av 1980-talet som importen var lägre, men exempelvis 1989 var den flerdubbelt högre än 2022.

  Gilla

 3. onkelbjrn 2023-02-26 / 18:03

  Vi är nyttiga idioter för EU. Våra makthavare är nyttiga idioter som låter sig köras över hela tiden.
  Inte bara o energifrågan.
  Man kan ju undra var miljörörelsen är, de som haft en så stor makt.
  Förra året kunde man läsa en artikel, vill minnas att det var i Svenska Yle, om de mikroplaster som hela tiden lossnar från vindkraftverkens rotorblad. Man hade i Finland vägt rotorblad innan de monterades och sen vägt dem efter ett antal år, då de skulle bytas ut. Det var åtskilliga kg som hade lossnat under årens lopp. Kan man undra hur många ton plaster en vindkraft park till sjöss släpper ifrån sig?
  Men det är det tyst om från MP s sida.

  Gillad av 5 personer

 4. Calle 2023-02-26 / 17:49

  Svaret är JA på rubrikens fråga. Svensken reagerar inte på småsaker som höjd pensionsålder, vansinnig invandringspolitik, vansinnig energipolitik etc,etc.
  Nej, det som orsakar folkstorm i landet är tunga saker som när trillingnöten togs bort ur chokladaskarna, eller när Biltema flaggade för höjning av priset på korv med bröd från 5 kr till hela 6 kr.

  Gillad av 3 personer

  • Thoralf A 2023-02-26 / 17:51

   Var det inte IKEA:s korvprishöjning från 5 till 7 kronor?

   Där IKEA blev tvungna att backa på grund av protester!

   Gillad av 1 person

 5. turrim 2023-02-26 / 17:43

  När det endast får säljas elfordon om drygt tio år så får skurkstater fritt fram inom EU. Några hackare och infiltratörer kan släcka stamnäten och där står vi still. När får vi medborgare se konskvensanalysen?

  Det vore också intressant att få en ansvarigs synpunkt på åtgärder av det som Anna Dahlberg skriver i Expressen om infiltrationen i vårt land. Den finns givetvis även inom elförsörjningen och dess lobbygrupper.

  https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/hur-infiltrerat-ar–sverige-egentligen/

  Gillad av 1 person

 6. Karl 2023-02-26 / 17:34

  Tack för att du finns, varför har inte politiker samma konsekvenstänk som du. Vad är det som händer i Sverige, bara en massa överbetalda lallare.

  Gillad av 1 person

 7. turrim 2023-02-26 / 16:30

  Ännu har vi inte hört något från Ebba Busch om Öresundsverket trots alla ujppvaktningar av oroliga och kunniga företrädare för Elområde fyra. Det befintliga kraftverk som kan minska risken för effektbrist och möjliggöra ödrift i Syd. Vad prioriterar hon?

  Gillad av 1 person

  • Ölandsbonde 2023-02-26 / 20:46

   Är det inte sålt till Vietnam?

   Gillad av 1 person

  • tompas11 2023-02-26 / 21:02

   Ja det vete fan vad Ebba prioriterar, inte är det att säkerställa Sveriges elförsörjning i alla fall.

   Gillad av 1 person

 8. Kalle 2023-02-26 / 15:05

  Sverige är nog nyttiga idioter för hela världen!!!

  Gilla

 9. Lennart Stenkvist 2023-02-26 / 14:59

  Obegripligt att skattebetalarna med små inkomster är så förbaskat tysta. De är ju de stora förlorarna och får ta smällen när inkompetenta beslutfattare förintar välfärdssamhället.

  Gillad av 1 person

 10. stigrydmark 2023-02-26 / 13:04

  Ebbas svängning och ”intresse” nu för vindkraft, riskerar att fördröja kärnkraften. Det har pratats om c:a 10 år från start till produktion av vindkraft. Det är ju ungefär samma tid för ny kärnkraft. Då är det väl bättre att under tiden ta i bruk alla stillastånde verk, även om det gäller kol eller sopor.
  Jag förstår inte de sjuka hjärnor som gjorde el till en börsvara och tillät hundratals energiföretag att få dela vinsten av Sveriges elförbrukning.

  Gillad av 3 personer

 11. Christer 2023-02-26 / 11:39

  Jag förstår att du blev utsparkad från det politiska etablissemanget.
  Du kan ju tänka själv .
  Och det är en säkerhetsrisk i den branschen.

  Gilla

  • Thoralf A 2023-02-26 / 12:42

   Att vara lite självständig inom SD är inget positivt!

   Gilla

 12. ivarandersson 2023-02-26 / 11:05

  Tyskland är värre än Sverige. Energiewende försökte ersätta kol- och kärnkraft med sol och vind och billig rysk gas. Nu får de köpa dyr gas från andra länder och jämnar ett samhälle för att bryta mer brunkol.
  Det är de tyska elpriserna som drabbar i första hand södra Sverige. Södra Sverige hade haft mer och billigare el om alla kärnkraftsreaktorer varit kvar. Elbristen innebär att Pågens bageri i Malmö inte får bygga ut för att det saknas eleffekt trots att vi exporterar elenergi.

  Gillad av 3 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s