BESVIKEN-IRRITERAD-ARG-FÖRBANNAD-HATISK

Just nu befinner jag mig i steg nummer 2, det vill säga väldigt irriterad på Moderaterna och hur de bemöter oss som är födda 1957, som drabbas av en stor pensionsstöld under 2023. Vi bemöts enligt min uppfattning med total nonchalans från såväl ministrarna Elisabeth Svantesson och Anna Tenje, som de lokala moderata riksdagsledamöterna Marie Nicholsson och Lars Engsund.

Jag har fått en debattartikel publicerad i mer eller mindre alla länstidningar i Kalmar län där jag ställt frågor till dessa två moderata riksdagspolitiker men de vägrar att svara på mina frågor. Vilka ynkliga individer och urusla representanter för Moderaterna!

Idag publicerar GP en ny artikel om pensionsstölden. När skall Moderaterna begripa verkligheten?

Anna Tenje har inte svarat på ett enda mejl från mig sedan hon tillträde som äldreminister i slutet av oktober. I vår Facebookgrupp har det säkert skickats hundratals mejl eller kanske tusentals  mejl till Anna Tenje men hon har inte svarat någon enligt medlemmar i gruppen.

Finansminister Elisabeth Svantesson är inte mycket bättre. I december skrev hon det mest pinsamma svar som jag läst på en skriftlig fråga i riksdagen. Ett rent nonsens svar. Jag redovisar det sist i detta blogginlägg.

Finansdepartementet har nu utformat ett standardsvar som skickar till kanske alla som skickar mejl till finansminister Svantesson eller till departementet. Jag citerar hela svaret.

”Hej

NN och tack för ditt mejl till Regeringskansliet.

Finansministern har förståelse för att många är besvikna.

Att åldersgränsen för att få ta del av det förhöjda grundavdraget ska höjas i takt med pensionsåldern aviserades av den dåvarande regeringen i budgetpropositionen för 2021.

I december samma år remitterade Finansdepartementet en promemoria med förslaget. Den förra regeringen lämnade en proposition med förslaget till riksdagen den 22 mars 2022. Riksdagen röstade ja till förslaget den 31 maj 2022.

Regeringen har i budgeten för 2023 förstärkt jobbskatteavdraget för äldre. Det förstärkta jobbskatteavdraget omfattar personer födda 1957, då det räcker med att ha fyllt 65 vid årets ingång för att få del av det.

I Tidöavtalet slår samarbetspartierna fast att förslag på hur pensionärernas ekonomi kan stärkas ska tas fram och att skatten på både arbetsinkomster och pensioner bör sänkas. Regeringen avser att återkomma till hur pensionärernas ekonomiska situation kan förbättras.

Hälsningar

Catrin Arhusiander

Brevhandläggare

Finansdepartementet”

Följande text är mycket irriterande.

”Att åldersgränsen för att få ta del av det förhöjda grundavdraget ska höjas i takt med pensionsåldern aviserades av den dåvarande regeringen i budgetpropositionen för 2021.”

Verkligheten är ju den att vi som är födda 1957 har inte fått någon höjd pensionsålder. Och följaktligen skall vi då inte heller ha någon höjning av åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget.

Brevhandläggaren eller författaren till brevet vet inte vad personen skriver om eller försöker helt enkelt med en ren lögn. Eller är helt okunnig i frågan. Det skrämmer mig!

”Regeringen har i budgeten för 2023 förstärkt jobbskatteavdraget för äldre.”

Sant, men de som är födda 1957 gick i pension under 2022. Den stora majoriteten har ingen nytta av ett förstärkt jobbskatteavdrag. Texten är ett hån mot oss som gick i pension under 2022.

En fattigpensionär som är född 1957 drabbas av ca 1 000 kronor i högre skatt varje månad under 2023.

Återigen ställer jag mig frågan om brevskrivaren är okunnig i frågan eller bara är dum? Det skrämmer mig.

När man sedan läser detta svar på en skriftlig fråga till Elisabeth Svantesson som finansdepartementet tidigare hänvisade till så blir min irritation minst sagt väldigt kraftig. Samma felaktiga formulering även i detta svar.

Nu är inte steget långt till steg nummer 3. Riktigt arg på moderaterna!

Frågan är om jag kommer till steg 5 eller om Moderaterna begriper att de måste göra om och göra rätt!

15 reaktioner på ”BESVIKEN-IRRITERAD-ARG-FÖRBANNAD-HATISK

 1. turrim 2023-03-11 / 19:37

  Moderatledaren är tyst om 57:orna och om Douglas Thor. Fegt!

  Gilla

 2. O` Hyra 2023-03-10 / 17:09

  När Erdoğan piper, Sveriges regering niger.
  Och det finns inget samband med NATO. Självklart inte.

  Gilla

 3. turrim 2023-03-10 / 17:04

  Nu får Magdalena Andersson beröm i DN för att hon skänker sitt elprisstöd.

  Vore det inte snyggare mot skattebelarna om hon i stället inte hade begärt att få och får betalt för mellanskillnaden mellan riksdagsledamot och statsminister. Lika med betalt för sitt nuvarande jobb.

  Och om hon nu är så god och skänker ”elpengar” – varför tala om det för media? När jag skänker till behjärtansvärt ändamål, så inte ringer jag till DN!

  Det finns inga värre hycklare än många politiker!!!

  Gilla

  • ivarandersson 2023-03-10 / 18:26

   Magdalena Andersson är en hycklare som du påpekar. Annars hade hon nöjt sig med arvodet som riksdagsledamot. Men som hycklare ska man visa upp hur givmild man är trots att hon är girig och begär statsministerlön i stället för lön som riksdagsledamot.

   Gillad av 1 person

 4. Högt hårfäste 2023-03-09 / 23:25

  Den här regeringen har än så länge inte imponerat på mig. Det har varit alldeles för hög svansföring. Elstödet blev t.ex. katastrofalt dåligt utformat. Amorteringskravet skulle tas bort, det blev inget. Dieselpriset skulle sänkas 10 :- vid pump, ja jösses, vad svensken är naiv.

  Vad var det förresten som hände i Norrliden igår? Polisen är förtegen.

  Gilla

   • Högt hårfäste 2023-03-10 / 19:57

    Ja, om man bor kvar på samma adress fortfarande. Alla är inte givmilda och betalar tillbaka.

    Gilla

   • Thoralf A 2023-03-10 / 20:19

    Någonstans måste alltid gränsen dras. Jag är ju själv drabbad av en helt absurd åldersdragning när det gäller det förhöjda grundavdraget för pensionärer.
    Om elstödet skulle vara enkelt för myndigheter och kunna betalas ut relativt snabbt som måste vissa antaganden göras. Tråkigt men så är verkligheten. Då gäller det att försöka slås mot byråkratin, vilket jag gör!

    Gilla

 5. anders gs 2023-03-09 / 21:39

  C-politiker kritiseras efter selfie under moskébesök

  Efter ett besök i Halmstad moské i helgen fick Jessica Geijer (C) kritik. I samband med besöket tog Centerpolitikern en selfie med en imam, som för några år sedan uppmärksammades för kontroversiella uttalanden om kvinnor.
  – Jag hade inte hela bilden av på vilket sätt han har figurerat i media, säger hon till HP.

  Gilla

 6. onkelbjrn 2023-03-09 / 17:45

  Eftersom jag själv inte tillhör 57 orna så har jag inte satt mig in riktigt i dessa reglerna. Däremot är jag redan pensionär och vet av egen erfarenhet att detta med pensionen är inget man sätter sig in i på en kafferast.
  Vill hävda att de flesta är ganska ointresserade av pensionsfrågor tills de har passerat 55. Då börjar det gå upp för dem att tiden faktiskt går fort och att pensionen närmar sig. då börjar man lite smått att läsa det där oranga kuvertet som man får hemskickat. Tidigare har man knappt öppnat det.

  Jag tror att det är likadant för politiker. Riksdagspolitiker tjänar dessutom ganska bra, så deras oro för ekonomin på äldre dar är nog inte lika stor som hos de allra flesta andra.

  Skriver man till en myndighet borde kravet vara att man får korrekta svar inte någon form av ”goddag yxskaft”. Blandar man inte äpplen och päron, när frågeställningen gäller grundavdrag och man får ett svar om jobbskatteavdrag?
  Att regeringen inte vill göra något åt detta just nu kan ju vara förståeligt med tanke på alla utgifter man har just nu. Hur många miljarder har tex inte lagts på hjälp till Ukraina? på uppbyggnaden av försvaret? ett utlandsbistånd som fortfarande pågår mm mm. Någon måste betala. Det är inte första gången man drar in svångremmen på pensionärerna.
  Någon som vet hur mycket det skulle kosta staten att ta bort det orättvisa grundavdraget för 57` orna och 59` orna.

  Gilla

  • Thoralf A 2023-03-09 / 19:17

   I praktiken så handlar det ju om kommunalskatten till 90-95 procent. Men enligt riksdagens utredningstjänst så skulle det kosta staten ca 100 miljoner kronor under 2023 och ca 2,7 miljarder kronor för kommunerna i minskade skatteintäkter om vi bara fokuserar på det förhöjda grundavdraget.

   Så vi kan säga att pensionsstölden från 57:orna under 2023 är ca 2 800 miljoner kronor! Eller i genomsnitt ca 25 000 kronor per person.

   Gilla

   • onkelbjrn 2023-03-09 / 20:06

    Egentligen inte så mycket pengar, om man faktiskt betänker att en stor del av dessa skulle komma att ”återcirkulera” tillbaka till staten i form av olika skatter på det som folk skulle spendera på köp och tjänster och (nu spekulerar jag bara) kanske rädda kvar en handlare eller hantverkare i verksamheten.

    Gilla

 7. Kalle Kula 2023-03-09 / 16:55

  Precis som Kalmar kommun. Goddag yxskaft!

  Samma standardsvar och mallsvar som skickas till alla när det gäller en viss fråga.

  Gilla

 8. ivarandersson 2023-03-09 / 15:55

  Kvinnor kan visa sin makt på olika sätt vilket ministrarna Elisabeth Svantesson och Anna Tenje demonstrerar. Nonchalant agerande från maktens kvinnor.

  Gillad av 1 person

  • O` Hyra 2023-03-09 / 17:28

   För mej är det mer intressant att titta på livet i en myrstack, än att titta på kvinnor. Total frihet. Och när jag lyssnar till SVT ”nyheters” morgonnyheter, det låter som en hönsfarm, då blir overklighetskänslan påtaglig.

   Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s