Nu vill det norska företag Cloudberry Clean Energy bygga en vindkraftspark i Kalmarsund med 98 vindkraftverk som är upp till 350 meter höga.
Sverige behöver inte fler vindkraftverk och mer väderberoende elproduktion, Sverige behöver mer planerbar elproduktion.
Att dessutom bygga denna vindkraftspark i känsliga Kalmarsund är så fullständigt tokigt att det är svårt att förstå att någon ens kan komma på idéen.

I måndags var jag på ett samrådsmöte i Byxelkrok angående den här planerade vindkraftsparken som benämns Simpevarps havsvindkraftspark. För det första så var samrådsmötet mycket illa planerat då alla som kom inte fick plats, trots att man föranmält sig. Det kom många som inte föranmält sig vilket gjorde att många fick vänta i angränsande rum. Jag föranmälde mig för en dryg månad sedan men fick inte plats i lokalen. Jag och många andra fick vänta i närmare 1,5 timma på en andra presentation och frågestund.
Tyvärr är svensken i allmänhet alldeles för feg för att säga vad han egentligen tycker och fegheten ökar ju större grupp man talar inför.
Men mellan fyra ögon går det bra att säga sin hjärtas mening. Det fick jag flera exempel på under måndagens möte.
Företrädarna för Cloudberry var givetvis positiva till sitt projekt och alla negativa effekter tonande man ned eller helt enkelt inte låtsades om. Oavsett om det gällde synlighet, ljud, blinkande ljus, fåglar, fisket, minskade fastighetsvärde och turismen.
Jag reagerade på några saker. Dels hur de motiverade att det behövdes mer vindkraft i Sverige. Det gjorde man genom att visa ett diagram över vilka energislag som används i hela världen för elenergiproduktion och då dominerar givetvis fossila bränslen som olja, kol och gas.
Men så ser ju inte situationen ut i Sverige. Här är ca 97 procent av elproduktionen fossilfri genom vattenkraft, kärnkraft och biobränslen. Det var riktigt falskt av Cloudberry, vilket jag på talade under frågestunden.
Det andra jag reagerade på var alla fotomontage över hur det skulle se ut med dessa 98 vindkraftverk som skall vara 350 meter höga. Men jag var tvungen att åka hem och jämföra med mina gamla foto på Kårehamns vindkraftspark och sedan jämföra med dessa fotomontage. Då förstod jag hur Cloudberry försöker luras med sina fotomontage. Där man har hållit ned dem och sänkt kontrasten så de knappt syns. Det är inte särskilt hederligt gjort.
Jag låter mina läsare själva göra er egen bedömning. Först mitt foto på Kårehamns vindkraftspark med 16 vindkraftverk, som jag tog hösten 2013, dessa vindkraftverk är ca 150 meter höga.

Jag har fotograferat dessa från Högenäs orde som ligger ungefär vid Källa.Avståndet till det närmaste vindkraftverket är ca 9 000 meter och det som ligger längst bort ca 14 000 meter. Se kartan nedan.

Sedan lägger jag då upp ett fotomontage från Cloudberry som är taget från Byrums raukar med ett avstånd till de närmaste vindkraftverken på 12 800 meter enligt Cloudberrys karta överst i inlägget men på fotomontaget har man skrivit 14 700 meter. Undrar var Blå jungfrun tog vägen i fotomontaget med sin hjöd över havet på bara 86 meter.
Kom då ihåg att dessa vindkraftverk är 350 meter höga, alltså 200 meter högre än de vid Kårehamn.

Här är en bild som finns Cloudberrys samrådshandlingar där jag lagt in några pilar med text på vilka vindkraftverk det gäller i förhållande till Kårehamn. Då är ändå det största i denna figur bara 300 meter högt.

Men ändå är figuren talande så att alla skall förstå den enorma skillnaden i storlek och hur Cloudberry har manipulerat sina fotomontage.
För min del anser jag att detta inte är seriöst från Cloudberry! Detsamma gäller alla fotomontage som företaget gjort.
Jan Blomgren har idag en mycket intressant artikel i Epoch Times om el. Vindkraften i Sverige har på några år sexdubblat kostnaderna för Svenska kraftnät för att balansera nätet. I Tyskland har kostnaden för solceller ökat så att slutnotan blivit 40 gånger högre än priset för solcellerna.
Det tycks vara en allmän okunnighet bland politiker att beräkna totalkostnader för sol- och vindkraft. Men, är man miljökämpar har det väl ingen betydelse, det är ju fossilfritt.
GillaGilla
Ja, du, Thoralf. Det blir tame fan värre och värre. Givna frågan är om det någonsin kommer att svänga om till det bättre. Borde vara kriminellt att lura demokratins skattebetalare med diktatur-manipulerad fotomontage.
Vem/Vilka är de ansvariga tokstollarna som är beställare av det norska företaget som vill bygga vindkraftspark i Kalmarsund med 98 vindkraftverk som är upp till 350 meter höga? Hur många fåglar kommer att skadas/dö och dimpa ner i sundet? Hur kommer det att påverka fiskarnas liv och fisket?
När det gäller manipulerad fotomontage så har det blivit allt vanligare inom arkitekturen. Det anses vara viktigt i demokraturens tjänst att framlägga manipulerade foton och ritningar till lättlurade beställare som med strålande glädjefnatt utbrister, ”oj, oj, oj, så fantastiskt vackert det ser ut”.
Verkligheten får sedan ett annat ansikte när byggnation och förändringar i den yttre miljön är färdig. Ett bra exempel är Kalmarhems bostadsområde, Konvaljen, vid Stensbergsvägen.
GillaGilla
Du menar huset som kallas kajalen, det svarta 14-våningars huset.
GillaGilla
Ja! Jag menar Kajalens absolut tokiga placering och på köpet en försämring av den yttre miljön. Ansvariga var Kalmarhems förra Vd:n Britt Johansson och förra fastighetschefen Niclas Ohlslöf.
Kalmars kommunhövding Johan Persson (S) ståtade med glädjetal och Roger Holmberg (S) fick den välsignade äran som ordförande i Kalmarhems styrelse att öppna Kajalens entrédörr med ”guldnyckel”.
GillaGilla
Det är inte bara i Kalmar som utopierna har fritt spelrum. På ledarsidan i SDS bakom betalvägg skriver Marianne Ekdahl (klimatstrateg och journalist): ”Om Skåne vill ha mer elproduktion – krama ett vindkraftverk”.
Hon tycker vindkraftverk är vackra. ”Hur någon kan invända mot en ynklig vindsnurra vid horisonten, men inte mot ansamlingen av fulhet vi möts av i vardagen är obegripligt”.
Jag är övertygad om att hon aldrig har sett mot horisonten eller varit inne i en skog med 350 meter höga vindkraftverk i produktíon. Hon lär heller inte vara ägare till ett hus eller en bostadsrätt inom synhåll för sådana monster som utländska ägare så gärna vill bygga hos henne men inte på sin egen hemmaplan.
GillaGillad av 4 personer
Jag jobbade som IT-konsult på SDS en längre tid i i mitten av 90-talet, då var huset i Segevång fyllt av massor av otroligt vakna och trevliga människor.
Uppenbart har det gått utför med en djä… fart, nu verkar vara ett riktigt Gökbo, mycket sorligt ! Misstänker att katastrofen aldrig hänt om inte Bonniers hade tagit över.
//Gunnar
GillaGilla
Jag håller med dig. Nu är tidningen inte värd pengarna. Man kan läsa rubriken och sedan vet man vad som står i texten. Enkelspårigt och möjligen till nöje för de troende på vänstra sidan.
Ledarsidorna och de många kultursidorna är helt ointressanta. Även på nyhetssidorna är det ofta vinklat mot klimathaveri och och uppförstorade små ”SD-skandaler”.
Jag ögnar tidningen på några få minuter med tonvikt på sporten. Enda skälet till prenumerationen är gammal vana och att min hustru gärna vill ha läsningen på papper till morgonkaffet och inte i datorn. Jag får sedan berätta de sanna nyheterna från datorn.
Det är snart dags för ny prenumeration 6176 kr. Det är säkert höjt ytterligare när fakturan kommer. Dags för nytt övervägande.
GillaGilla
Kan de verkligen ta drygt 500 kronor per månad?
GillaGilla
TURRIM,
Det riktigt sorgliga är att SDS inte är den enda svenska dagstidning som totalt bytt skepnad. Vilken svensk tidning agiterarar inte numera nästan dagligen för mer vindkraft, mer invandring, mer mjölmaskar i maten. De tidigare fristående dagstidningarna har blivit globalisternas propagandamegafoner efter att Bonniers tog över de flesta av dem.
//Gunnar
GillaGillad av 1 person
Ja Thoralf, det kan de. Fakturan för helår sommaren 2022-2023 är på 6127 kr. På detta har de dessutom lagt på en fakturaavgift på 49 kr trots att frimärket för ett år sedan endast kostade dryga 5 kr och det var väl datorn som fixade fakturan. Summa 6176 kr.
GillaGilla
En fritidsbåt i sjönnöd vad händer då.
Eller ännu värre ett större fraktfartyg med kemikalier
Verkar stå tätt så hur sköter man underhållet utan att stoppa större delen av snurrorna.
Oljeläckage om något går snett
Vem betalar vid ev konkurs.
Många risker som inte känns seriöst utredda då alla lovprisar och ingen vågar ifrågasätta.
GillaGillad av 2 personer
Det räcker med att Kalmarsund fryser till och isarna börjar trycka sig fram som ett flak. Står snurrorna kvar då?
Vad gäller avvecklingar, så kräver i regel varken kommuner, länsstyrelser eller ansvariga statliga myndigheter att någon ”återställningsfond skall upprättas. Blir frågan för het, så hänvisas till företagets budget-konto för återställningsfond. När snurrorna varit igång typ 20 år och det är dags för det andra bytet a vingar, så säljs parken till ett okänt Européiskt bolag och då försvinner återställningsfonden. Efter typ 1-2 år säljs parken på nytt och det nya ägarna är ”icke-européer” och efter 1-2 år där inga leverantörer betalats, inga skatter betalats (MED MERA), så begärs företaget i konkurs. Utan andra tillgångar än snurrorna. Därmed övergår återställningsansvaret till aktuella kommuner, vilka ju inte har pengar. Staten via Länsstyrelsen blir då ansvarig för återställning. NOT! Havsbundna snurror kostar mer att återställa än att anlägga. EU-understödda vindsnurrebedrägerier innebär att svenska skatteslavar skall BETALA.
GillaGillad av 1 person
Hela klimathysterin och vindkraftens fördelar är exakt samma som invandringshysterin för några år sedan. Samma j-a idioter som pratade om pensionsräddning och kulturberikning är samma j-a idioter som pratar om klimat och vindkraft.
GillaGillad av 3 personer
Hej och hå! Nu står dom på led, skåpbilarna, vid Rostock, Puttgarden, Gdynia och än fler hamnar och gränsövergångar. Alla är på väg till Skandinavien.
Där tjänar mer på några dagars tjuveri än man gör i något av hemländerna.
De komma från öst och väst? Nästan bara från öst.
Svartmuskiga tjuvar. Hur kan detta ha fått fortgå i mer än 30 år?
Sen EU-skiten införde visumfrihet. Var beredd på att bli nästa offer.
GillaGillad av 1 person
Är det Johan Perssons dotter som ska tala på första maj? Snacka om inbördes beundran.
GillaGilla
Kalmars nästa kommunalråd, det brukar ju gå i arv inom diktaturer.
GillaGillad av 6 personer
Jag vet inte, men varje gång jag ser Johan kommer bilden av en vingmutter upp. Visst liknar han en sådan?
GillaGillad av 1 person
Först var han popsnöre, sedan president och marionett.
Vad kan gå snett?
GillaGilla
Dessutom inget svenskt företag, varför ska utländska företag få våldföra sig på svensk natur för att tjäna pengar? Kommer säkerligen exportera till högstbjudande land i mellaneuropa, vilket gör att även vi får betala dessa höga priser.
GillaGillad av 3 personer
Trålare från Västkusten dammsuger Östersjön på strömming/sill/skarpsill.
Säljs sedan som fiskmjöl till norska laxodlingar. Svenska kustfiskare utrotas och DU får betala 250kr/kg för laxfilé i butiken.
GillaGillad av 2 personer
En konkret fråga som varken förra eller nuvarande regering vill eller törs ta tag i. Ynkligt.
GillaGillad av 1 person
Bara för en jämförelse så kan ju nämnas.
Stockholms högsta byggnad är kaknästornet med en höjd av 155 meter (med master 170 m)
Sveriges högsta hus är Turning torso i Malmö 190 m.
GillaGillad av 1 person
Tycker att det är märkligt att miljörörelsen inte reagerar. Vindkraftverk är inte det bästa av det bästa. Det borde de flesta förstå.
När det gäller vindkraftverken består rotorbladen av kompositmaterial. Ett vindkraftverk har 3 rotorblad och vikten är någonstans mellan 10 och 20 ton per blad.
Under dess livslängd beräknar man att förslitningen gör att varje blad kan tappa upp till 10% av sin vikt.
Den tekniska livslängden är 20 – 25 år och under den tiden är det åtskilliga kg som lossnar från 1 rotorblad.
För en havsbaserad vindkraftpark innebär det att det under sin livstid släpper ifrån sig åtskilliga ton med microplaster.
Hallå, miljörörelsen. Ni införde plastpåseskatt för att rädda miljön. Microplaster i havet är inte alls bra. Gillas inte av naturen.
För att sen inte tala om alla andra effekter en vindkraftpark innebär. Alla vet att ljud fortplantar sig bättre över öppna vatten än över land, särskilt om man också har lite (eller mycket) medvind. Förutom hörbart ljud producerar vindkraftverken även infraljud, som vi idag kanske inte känner till alla bieffekter de kan inebära för folk och djur.
Dessutom, vad gör vi med skräpet efter 20 – 25 år? I Tyskland beräknar man att det from -24 kommer att vara ca 70.000 ton avfall/år och då huvudsakligen rotorblad, vilka i dagsläget är svåra att göra sig av med. Kompositmateriel är svårt att båda bränna och återanvända. Båtindustrins avfall av kompositmateriel grävs enl uppgift ner på soptipparna.
Vi kan ju alltid skicka skräpet till Afrika, eller?
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/interpellation/vindkraft-och-spridning-av-mikroplaster_H810718
GillaGilla
Sveriges högsta hus idag är Turning torso i Malmö 190 m men blir omsprunget nästa år av Karlatornet som är en skyskrapa under uppförande i området Karlastaden i stadsdelen Lindholmen i Göteborg. Karlatornet planeras stå färdigt under 2024 och med sina 246 meter blir det då Sveriges högsta byggnad.
GillaGilla
Med all den information som nu finns omkring vindkraft är det häpnadsväckande att politiker fortfarande är intresserade. Företagens
intresse förstår vi ju. Med så mycket negativa fakta om miljöpåverkan
finns det inte längre motiv för ny vindkraft. Att politiker alltid är så låsta
och blockerade är egendomligt. Vi som inte är det har ju skaffat oss kunskap
så att vi kan säga nej.
GillaGillad av 3 personer
Var det någon som frågade varför de i stället inte bygger i Oslofjorden eller Sognefjorden? Eller på Hardangervidda där det blåser bra och då kan man inrama nationalparken med dessa ståltorn som tydligen knappast är synliga i norska ögon?
GillaGillad av 1 person