DET ÄR INGET MYSTERIUM FÖR MIG – UTAN FAKTA

Igår fick jag en länk till en artikel i Aftonbladet. Det är sällan som jag är inne på Aftonbladet och läser men denna artikel fick mig att bli väldigt intresserad. 40-årigt mysterium?

Det som tas upp i artikeln är något som jag skrivit om ett flertal gånger under de senaste fyra åren om klimatförändringarna och den ökande globala medeltemperaturen.

Så här skriver man i artikeln och det är inte till vem som helst som man refererar, utan James Hansen, en pionjär inom klimatforskningen. Han var den som på 80-talet för första gången lyfte klimatfrågan inför USA:s kongress.

IPPC:s lutar sig på klimatmodeller alena – modeller som nu, enligt Hansen, inte är giltiga längre. Som han själv uttrycker det: ”Vi har äntligen hittat svar på ett 40 år gammalt mysterium”.

Och själva mysteriet, menar Hansen, handlar om att vi inte tidigare till fullo insett vilken roll aerosoler spelar för planetens uppvärmning och nedkylning. Uppvärmningen har under mycket lång tid maskerats av nedkylande partiklar i atmosfären, som reflekterat bort solljuset, till exempel sot och svavelpartiklar. Dessa partiklar kommer dels från naturliga källor som vulkanutbrott, men bildas också vid förbränning av fossila bränslen.

Men när utsläppen blir allt renare och svavelpartiklarna minskat i atmosfären, så har solinstrålningen ökat markant under de senaste 15 åren. Forskare har kunnat konstatera att jordens energiobalans nu är kraftig – den fördubblades mellan 2005 och 2019. Och mer solljus som når jordytan, innebär förstås större uppvärmning.

De senaste åren har energiobalansen ökat extra mycket. Det finns teorier om att det är just minskningen av aerosoler, alltså svavelpartiklar i atmosfären, som kan ha bidragit till denna förändring. En delförklaring skulle kunna vara ett beslut som fattades 2020. Då infördes nya, strängare krav för fartygsbränsle. 

Vi har slutit ett faustiskt” avtal, alltså en överenskommelse med djävulen, kring framtiden, i vår iver att rena våra utsläpp på aeorsoler, menar Hansen.

Jag skrev om den ökande globalstrålningen redan för drygt 4 år sedan, i november 2019 och ställde då frågor till SMHI om hur mycket den ökande globalstrålningen var orsaken till den ökande medeltemperaturen men jag fick aldrig några svar. Läs mitt blogginlägg.

Mina blogginlägg om globalstrålningen och mina diagram hade sedan Elsa Widding med i en video och flera som läst mina artiklar i media och i Nya Tider ställde frågor till Sveriges mest meriterade klimatforskare, professor Lennart Bengtsson som även han instämde i korrelationen mellan globalstrålning och medeltemperatur. Läs mitt blogginlägg från 2020.

När sedan IPCC kom med sin stora rapport AR6 under 2022 så var jag givetvis väldigt intresserad av vad IPCC skulle skriva om globalstrålningen och dess påverkan på klimatet. Utav närmare 4 000 sidor så ägnades inte ens en hel sida åt detta. Då tappade jag fullständigt förtroendet för IPCC. Läs mitt blogginlägg från 2022.

För bara två veckor sedan skrev jag ett nytt blogginlägg om globalstrålningen efter COP28 i Dubai. Jag gav mitt blogginlägg rubriken ”Kommer IPCC omvärdera sina teorier”. Jag syftade då framförallt på effekterna av den ökande globalstrålningen påverkan på temperaturen. Läs mitt blogginlägg.

Det är ju väldigt intressant att fler nu lyfter detta faktum och frågan är hur länge IPCC kommer fortsätta att förneka denna effekt och hur stor andel av uppvärmningen som ökad globalstrålningen utgör?

PS

Om du i fältet i högermarginalen på bloggen söker på ”globalstrålning” så hittar du många fler blogginlägg om detta än de som jag länkade till i texten.

8 reaktioner på ”DET ÄR INGET MYSTERIUM FÖR MIG – UTAN FAKTA

  1. Tom Tvivlaren 2023-12-29 / 05:45

    I slutet på 1970-talet varnades det för en ny istid. Det fanns det minsann vetenskapliga bevis för! Det skrevs minst en bok i ämnet.

    Domedagsprofetiorna går som en röd tråd genom mänsklighetens historia. ”Management-By-Fear”, det vill säga, skräm folket till tystnad och underkastelse.

    Som tur är, bevisar verkligheten att profetiorna aldrig faller in.

    Gillad av 1 person

  2. ivarandersson 2023-12-28 / 18:27

    Någon har svurit i kyrkan.
    Enligt klimatmodellerna så är det koldioxiden som till 97% bestämmer klimatet. Sol och aerosoler är nästan betydelselösa, högst 3%.

    Gilla

  3. Ó Hyra 2023-12-28 / 17:44

    När SVT, S, V, MP och allt vad de heter blir sura och gnäller. Då vet man att beslutet i miljöfrågor är det rätta

    Gillad av 1 person

  4. Anders Klarén 2023-12-28 / 16:52

    Hej och God fortsättning😀. Det var på din blogg jag första gången läste om detta fenomen och jag tog till mig det direkt. Det är väldigt logiskt att temperaturen ökar då solens strålar träffar jorden med högre intensitet. Hur lång tid ska det dröja innan de ”klimatreligiösa” vågar lyfta frågan?

    Gillad av 1 person

  5. tompas11 2023-12-28 / 13:54

    I DN 25 januari 1972 kunde vi läsa att ”Vi har tio år på oss att hejda katastrofen…Angrips inte miljöproblemen världen runt inom de närmsta åren blir det svårt om inte omöjligt att få grepp om den skenande utvecklingen mot katastrof.” Den som yttrade dessa ord var den internationellt erkände miljöexperten Maurice Strong. Mänskligheten gick mot en akut resursbrist före millennieskiftet och ekonomins tillväxt borde hållas tillbaka, ansåg dåtidens auktoriteter inklusive flera nobelpristagare.

    I San Jose Mercury News (CA) 30 juni 1989 kunde vi läsa vad Noel Brown, högt uppsatt FN-tjänsteman, förutspådde: ”… hela nationer kunde raderas ut om inte jordens uppvärmning hejdades före millennieskiftet.” Återigen så hade vi endast tio år på oss innan undergången skulle vara ett faktum.

    I NBC News 14 september 2006 lade James Hansen, välmeriterad forskare vid NASA och tillika stor ikon inom klimatalarmistiska kretsar, ut texten. Vi har bara ett decennium på oss att agera. I annat fall så kommer Manhattan att sjunka ner i havet och hälften av jordens arter att dö ut. Återigen så hade vi tio år på oss.

    Nu har det gått 51 år sedan vi hade tio år på oss att förhindra alla katastrofer som det larmades om. Likväl så fortsätter klimatalarmister och media med sin skrämselpropaganda. De hade fel för 51 år sedan och de har med all sannolikhet lika fel i dag.

    Hela det här klimatdebaclet påminner starkt om ett religiöst samfund. Hur många religiösa samfund och församlingar har inte genom tiderna proklamerat Jordens undergång? Likväl så har Jorden inte gått under…

    Klimatalarmismen baseras huvudsakligen på människans rädsla för extremt väder. Denna rädsla är djupt rotat i människan och har sina rötter i historier om gigantiska översvämningar, pest och allehanda plågor som drabbat mänskligheten, som självfallet orsakats av människans djupt syndiga leverne. Klimatalarmister hakar på denna rädsla genom att hota med extremt väder och översvämningar om vi inte gör bot och bättring genom att minska våra utsläpp av koldioxid.

    Gillad av 2 personer

  6. Snorre 2023-12-28 / 09:34

    Lättare att förstå om man beaktar socialdemokraternas historia. Det fanns nämligen kommunister och kommunistmedlöpare i partiet, sådana som reste till Moskva och hyllade kommunismen. Baltutlämningen var, för att nämna ett exempel, Undéns vidriga tribut till sitt ideologiska fosterland.
    I Sovjet brukade stora förändringar i politiken signaleras på detta sätt. Och för sossarna är det nu uppenbart att miljöpartiet blivit en sådan belastning att ett avståndstagande måste signaleras. Sossarna föll utan att blinka undan för miljöpartiets ultimatum om att stänga ned fungerande kärnkraftverk. En åtgärd som kostar oss svenskar 100 miljarder årligen / källa epoc time Blomgren och Gröning podd)
    På sedvanligt kommunistmanér blåljuger nu sossarna om sitt ansvar för detta och lägger hela skulden på miljöpartiet, och artikeln är ett led i detta
    Fy fan vad man blir äcklad.

    Gillad av 4 personer

  7. tompas11 2023-12-28 / 01:18

    Och James Hansen ska vara en meriterad klimatforskare? Han har inte förrän nu begripit att renare luft gör att solinstrålningen mot jorden ökar och därmed höjer temperaturen. Detta har jag känt till sedan länge för det är ju känt att globalinstrålningen ökat. Vi får se hur länge det dröjer innan han begriper att först stiger temperaturen och sedan stiger CO2-halten och inte tvärtom, som dessa s.k. klimatforskare hävdar. Klimatforskare – pyttsan!

    Gilla

  8. Larry N. F. Eastman 2023-12-27 / 22:55

    Men de »aerosoler« som förhindrar solstrålning är partiklar som skapas av högenergetisk strålning från solen, solvind. Verkningssättet är att de fungerar som kondensationskärnor för särskilt små vattendroppar som bildar särskilt vita moln. Därmed höjs jordens albedo och det blir kallare. Vid mindre solvind blir det varmare. Detta har beskrivits av Hendrik Svensmark och Nir Shaviv.

    Anpassningen av narrativet, däremot, som den här Hansen pysslar med, Hansen, som är agitatör och propagandist och ingen forskare, är som kalkerat på de sociala mekanismer inom upplysningsidealismen, som Artur Koestler i boken Natt klockan tolv på dagen beskriver under Moskvarättegångarna i Sovjetunionen på trettiotalet, där det gamla gardet av revolutionärer (här: Michael Mann) fördömdes, dömdes och avrättades. Revolutionen äter sina barn. Hela klimateriet är ingenting annat är kommunism.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.