DE VILL INTE BLI TRÖTTA

I torsdagens Aktuellt var det ett längre reportage om Högsby kommun som ligger i Kalmar län. Det är en kommun som jag har granskat tidigare och skrivit om i flera blogginlägg.

I januari 2018 skrev jag ett blogginlägg med rubriken ”Katastrofen väntar om hörnet i Högsby”

http://thoralf.bloggplatsen.se/2018/01/27/11510849-katastrofen-vantar-om-hornet-i-hogsby/

Innan du tittar på inslaget från SVT Aktuellt vill jag dock påminna dig om ett annat nyhetsinslag från SVT Nyheter om massinvandringen från 3 juni 2015.

https://www.svt.se/nyheter/tusentals-valutbildade-flyr-till-sverige?

välutbildade flyr till sverige

Om du läst artikeln har du nu grundkunskapen för att se inslaget från Aktuellt torsdagen den 27 juni.

Det hade varit bra om någon med kunskap kunde kopierat detta inslag till ett videoklipp på Youtube. Jag tror inslaget kan bli användbart i framtiden.

Jag tänkte att ni utöver pratet i reportaget också skall få lite fakta från Högsby kommun. Den situation som uppstått i Högsby skiljer sig inte nämnvärt från hur det ser ut i väldigt många andra kommuner, oavsett om de är stora eller små. Malmö är t.ex. i en liknande situation man får bara lägga till någon nolla eller två för att få Malmös siffror.

Först tittar vi på befolkningsutvecklingen i Högsby kommun. Sedan 2002 har befolkningen minskat med ca 200 personer. Tittar man på inrikes respektive utrikes bakgrund är siffrorna skrämmande.

Befolkningsutveckling

Inrikes bakgrund har minskat med 1 300 personer sedan 2002, samtidigt har personer med utländsk bakgrund ökat med 1 100 personer. Betänk att den totala befolkningen är ca 6 000 personer.

Sedan 2002 har andelen med utländsk bakgrund ökat från 10 procent till närmare 30 procent.

Arbetslösheten i kommunen måste visas för inrikes respektive utrikes födda för att alla skall förstå verkligheten. Kom ihåg uttalandet från reportaget om att ”de vill inte bli trötta liksom” genom att börja jobba.

Arbetslöshet

Bland inrikes födda pendlar arbetslösheten runt 4 procent men för utrikes födda ligger den på mellan 45-53 procent. Att den sjunkit något under 2018 beror helt och hållet på att man skapat ca 60 subventionerade jobb, som extra tjänster, moderna beredskapsjobb och introduktionsjobb där staten betalar hela lönesumman. Om dessa personer skulle räknas som arbetslösa skulle andelen arbetslösa vara minst 55 procent bland utrikes födda, då dessa åtgärder mer eller mindre uteslutande går till utrikes födda.

Etableringsreformen har haft en explosionsartad kostnadsutveckling i Högsby kommun. Jag har dock inte kostnaden för 2018 men den bör ligga runt 20 miljoner kronor.

Etableringsersättning 2011_2017

Det är detta som man pratar om i reportaget och som kommunalrådet vill att staten skall ta ansvar längre än två år eller 24 månader. Men det undviker civilminister Ardalan Shekarabi att svara på.

Högsby kommun har dock varit väldigt dåliga på att rapportera in sina siffror angående ekonomiskt bistånd till Socialstyrelsen under flera år. Det saknas uppgifter för åren 2012-2015. Jag har därför fått göra en interpolering för dessa år för att få ett diagram som kan vissa utvecklingen för ekonomiskt bistånd plus etableringsersättning.

Ekonomiskt bistånd

Diagrammet visar med all tydlighet vad som väntar Högsby kommun när alla utrikes födda börjar lämna etableringsreformen efter 24 månader. Alla kan inte få ett subventionerat jobb!

Ekonomiskt bistånd inrikes utrikes

1983 gick endast 5 000 kronor i ekonomiskt bistånd till personer med utrikes bakgrund. Under 2017 gick det ca 25 000 000 kronor till personer med utländsk bakgrund om etableringsersättningen också räknas med. Till personer med inrikes bakgrund går ca 1 miljon kronor.

Staten kompenserar dock Högsby kommun genom det så kallade utjämningssystemet. Ersättningen till Högsby kommun ligger nu på drygt 25 000 kronor per invånare och år. Sedan 2005 har ökning varit dramatisk.

Utjämningssystemet

Under 2019 erhåller Högsby kommun närmare 150 miljoner kronor från utjämningssystemet. Utöver detta så får också kommunen närmare 16 miljoner kronor genom de så kallade välfärdsmiljarderna. Det innebär i praktiken att dryga 160 miljoner kronor för 2019, vilket utgör ca 40 procent av kommunens budget på ca 400 miljoner kronor för 2019. Var och en förstår säkert att Högsby kommun står på ruinens brant och att allt hänger på vad som kommer från staten.

När det gäller skattekraften i kommunen så är den mycket låg. Endast 76 procent. Det placerar kommunen på plats nummer 288 av landets 290 kommuner.

Skattekraften

Jag tror att var och en förstår att massinvandringen inte varit någon vinstlott för Högsby kommun, som har ett centerpartistiskt kommunalråd.

Alla förstår säkert vilken propaganda som SVT Nyheter bedrev 2015 med att tusentals välutbildade flydde till Sverige. Hur många tror att det är mindre propaganda idag från SVT?

Lita aldrig på propagandan från SVT!

PS

Om någon är intresserad av liknande siffror för sin egen kommun så kan jag ordna det mot en överkomlig kostnad för mitt arbete.

Skicka ett mejl till thoralf.alfsson@telia.com med en förfrågan så får du/ni mer information och en referensrapport för en kommun.

21 reaktioner på ”DE VILL INTE BLI TRÖTTA

  1. Cosmik Debris 2019-07-01 / 00:14

    Polisen kommenterar söndagens masskjutningar.

    ”Polisen har inlett förundersökning om försök till mord. Polisen utesluter inte att det finns ett samband mellan händelsen och den omfattande invandringen från Afrika och muslimska länder”

    Skämtade bara 😊

    Gillad av 3 personer

  2. Thomas 2019-06-30 / 23:52

    Det finns inga ord längre för samhällskollapsen. Hur många ihjälskjutna har söndagen bjudit på? Två eller tre? Hittills.
    Sverige, vi har ett resultat som kan rädda förlisningen. Total återvandring för alla muslimer, araber, afrikaner. Inte en käft ska vara kvar.
    Det har daltas tillräckligt, nog Nu!

    Gillad av 2 personer

  3. Ofrivillig finansiär av SVT 2019-06-30 / 23:13

    Sveriges största fejk-news-fabrik SVT lurar i svenska folket att de somaliska kvinnorna är stoltast i Sverige och hänvisar som vanligt till fejkforskning!
    Inslag 6juni2019

    Alltså könsstympade arbetslösa socialbidragsberoende somaliska slavinnor är stoltast i landet!

    Många svenskar är tyvärr dumma nog att gå på denna myt, det vet SVT.

    Gillad av 2 personer

  4. Lina 2019-06-30 / 21:35

    Projekt fick miljoner – kom aldrig i mål

    Hylte, Ett miljonprojekt som bland annat drevs i Hylte ville korta vägen till arbetsmarknaden och studier för nyanlända. Målet var att 30 procent av deltagarna skulle vara i sysselsättning då projektet passerade slutdatum. Detta mål uppfylldes aldrig.

    Inte ens 30% i sysselsättning??! Sjukt. Deportering behövs.

    Gillad av 2 personer

  5. Cosmik Debris 2019-06-30 / 19:53

    Expressen: ”JUST NU: Dubbla skjutningar – inom loppet av en timme.Två unga män skjutna – en träffad i huvudet • Ny skottlossning”

    Kan bli en bra dag 😖

    Gilla

    • Muhammed 2019-06-30 / 23:08

      Det går bra för Sverige!

      Gilla

    • Onkel Björn 2019-06-30 / 23:46

      Under söndagskvällen har det skjutits ordentligt i Stockholm. Kanske dags för Steffe att ringa Morgan och se till att det börjar bli lite verkstad istället för en massa tomt snack.
      Tidsfråga innan oskyldiga träffas.

      Gilla

  6. Laglydig 2019-06-30 / 15:19

    Ett annat intressant mått på att ta ”temperaturen” på hur en kommun mår är måttet ”antalet kommunanställda per 1 000 invånare”. En av fördelarna med måttet är att det är helt neutralt i förhållande till ”befolkningsökningen”. Antalet kommunanställda per tusen invånare borde alltså vara konstant över tiden och inte påverkas av eventuella befolkningsökningar.

    En del kommuner tenderar att ha en alldeles för hög andel kommunanställda (såsom t ex Högsby) medan andra dessutom har ökat denna andel i takt med att man fått ta del av de statliga etableringsmiljarderna de senaste åren (såsom t ex Filipstad). En del andra kommuner är extrema åt andra hållet och har i stället minskat ner andelen kommunanställda.

    Nationalekonomen Hans Jenseviks gjorde en sammanställning av kommunala nyckeltal 2008 som publicerades i Kommunexperten nummer 11, 2008 (s 42-47) och kan läsas här:

    Klicka för att komma åt Kommunexperten%2011%202008.pdf

    Tyvärr finns inga medelvärden beräknade, men jag skulle uppskatta att värden mellan 80 och 100 är acceptabla, men ligger en kommun högre så är det dags att dra ner på personal och då sannolikt administrativ personal (kommunledning) och inte verksamheten!

    Så här ser det ut i några av Sveriges kommuner. Siffran som anges är alltså antalet kommunanställda per 1 000 invånare och siffran inom parantes förhållandet 2008.

    Högsby 119 (116)
    Kalmar 100 (92)

    Filipstad 145 (126)
    Solna 31 (41)

    Om man är intresserad av hur det ser ut i sin egen kommun kan man enkelt beräkna den genom att besöka https://www.ekonomifakta.se/fakta/regional-statistik/din-kommun-i-siffror/
    Dividera bara antal kommunanställda med antalet tusen invåanare i kommunen. I några enstaka fall (som t ex Solna) är inte kommunen största offentliga arbetsgivare. Då kan man söka siffran i kommunens årsredovisning istället.

    Om man vill veta hur mycket en kommun potentiellt kan spara så subtrahera antalet anställda per tusen invånare med 100 (maximala normalvärdet) och multiplicera med invånarnas antal i tusental multiplicera även med 0,9 (90 % av antalet anställda motsvarar ungefär antalet årsarbetare) samt 0,5 Mkr (årskostnaden för en årsanställd).
    Exempel Högsby:
    119 – 100 = 19
    19 x 6,094 = 116 (antalet anställda för mycket) x 0,9 = 104 (antalet årsarbetare för mycket)
    104 * 0,5 Mkr = 52 Mkr (möjlig besparing)

    Gillad av 1 person

    • Cosmik Debris 2019-06-30 / 16:06

      Ett mått på hur dåligt en kommun mår är måttet ”antalet bidragsförsörjda muslimer och somalier per 1 000 invånare”

      Gillad av 2 personer

      • Laglydig 2019-06-30 / 23:31

        Hjälp till med att försöka gräva fram statistik som påvisar att det är så då!!!

        Man vinner inga nya väljare på att ”övertyga de redan frälsta”.

        Gilla

  7. Onkel Björn 2019-06-30 / 15:17

    Med tanke på kommunens befolknings ökning/minskning bland inrikes födda resp utrikes födda så kan man ju verkligen tala om ett folkutbyte.

    Det tråkiga i det hela är ju att jag tror att komunalråden innerst inne inte har velat ha den här situationen. Men man har inte vågat gå emot beslut tagna i Stockholm.

    Finns det inga Nils Dackar kvar i småland?

    Gillad av 1 person

  8. Hacke 2019-06-30 / 14:59

    Man vill bara spy på public service. Om de haft minsta skam i kroppen skulle de rikta frågor och mikrofoner mot sig själva. De är de värsta banditerna och landsförrädarna genom misshandeln av sitt uppdrag och seglandet under falsk flagg som ”objektiv och saklig” media i folkets tjänst.
    Inte heller kan vi välja bort dem som deras medlöpare politikerna utan som ett extra straff är vi dessutom tvingade att försörja dessa as och folkets värsta fiender.

    Demokraturen kan knappast bli tydligare än i detta exempel. Det vet vi som föredrar att tänka själva och på senare år dessutom kan jämföra i informationsutbudet med de välsignade fria medierna. Inte minst då Thoralfs djuplodande granskningar ute i kommunerna.
    Men vad gör de övriga cirka 80 procenten av svenska folket? För mig är det fullständigt obegripligt hur man kan sitta ett helt liv framför tv:n och bara gapa och svälja helt okritiskt och gå i graven lika sopren mellan öronen som när man föddes.
    Det är endast på grund av dessa sjusovande massor som råttorna i media och politik kan dansa och härja ostörda på bordet och göra rent hus i vårt tidigare trygga och välfungerande land.

    (Ursäkta språket på din blogg Thoralf men när det kommer till svensk gammelmedia och framför allt då public service kokar mitt inre över alla breddar av ilska och frustration).

    Gillad av 1 person

    • Thoralf A 2019-06-30 / 15:25

      Instämmer! Media och journalister står inte högt i kurs. De flesta känner jag förakt för men det finns några få undantag. Tyvärr har flera av dessa lämnat journalistyrket de senaste åren. De har väl tröttnat på alla påhopp från så kallade kollegor.

      Gilla

    • Cosmik Debris 2019-06-30 / 16:19

      Mycket bra. Det finns inte tillräckligt med invektiv för att beskriva asen och folkförrädarna på SVT och SR. Jag tittar aldrig på teve. Aldrig!

      Jag har börjat att kompensera för tvångsbeskattningen. Jag tänker inte berätta hur, men så mycket kan jag säga att det blir mycket dyrare för staten än 1300 kr. Om skatten på plastpåsar införs kommer jag även att kompensera för det.

      Gillad av 1 person

    • turrim 2019-06-30 / 17:39

      På en tidning som t ex DN kan jag säga upp prenumerationen vilket jag gjorde när Olof Lagercrantz var ansvarig och såg till att Mao hyllades på ledar-, kultur- och nyhetsplats.

      Då bytte jag till SvD. Den är i dag inte bättre. För att inte tala om Sydsvenskan. Givetvis ingen prenumeration.

      Men SVT/SR kan vi inte säga upp. Vi kan bara stänga av med off-knappen. Tusenlappar i papperskorgen. Inget parti ställer helhjärtat upp för oss som är förbannade. Man har till och med ökat bidraget.

      Gillad av 1 person

  9. Rappe 2019-06-30 / 13:14

    Vad säger Johan Persson om saken? Det är liknande problem i hela regionen: Nybro, Hultsfred, Emmaboda, Borgholm o.s.v.

    Gilla

  10. Rickard 2019-06-30 / 11:29

    Thoralf, skulle du kunna fixa fram grafer om antal asylsökande och beviljade de senaste åren i Norden om man jämför Danmark, Norge och Finland?

    Gilla

Kommentarer är stängda.