JAG BEFARAR KAOS PÅ ÖLAND

Vägarna på Öland har nu fyllts på med mängder av turister och det verkar som väldigt många nu väljer att semestra på Öland, trots att vädret inte är det bästa. Men vad är alternativen när du kanske inte vill utsätta för riskerna genom att flyga till Medelhavet? Men är riskerna så mycket mindre på Öland.

Idag besökte jag en livsmedelsbutik på Öland och pratade lite med personalen för jag hade upplevt att det var lite kaos både på vägarna och i andra butiker. I den här butiken hade man en vakt vid entrén. Butiken hade till och med installerat en automatisk räkning av hur många som gick in och ut ur butiken för att man skulle veta hur många som var inne i butiken. Allt för att minska risken för att sprida coronaviruset mellan kunderna. Om det förutbestämda antalet överstegs så gick ett larm till de telefoner som hade en app installerad och man började stoppa människor från att gå in i butiken. Man fick helt enkelt ställa sig i kö för att komma in i butiken. Dessutom uppmanade man att bara en i varje familj/sällskap skulle gå in i butiken för att handla.

Hur reagerade kunderna på detta?

De flesta accepterade reglerna men det fanns de som blev arga och irriterade. Helt enkelt otrevliga. Det var knappast fastboende ölänningar som var otrevliga, utan turister. Jag frågade om det var någon skillnad beroende på ålder men det var personer i alla åldrar som blev otrevliga.

Av erfarenhet vet jag att det är de tre kommande veckorna som brukar vara de mest intensiva på Öland under sommaren. För egen brukar jag tycka att det är de tre sämsta veckorna på Öland. För mycket folk nästan överallt. Jag befarar att det kan sluta riktigt illa med tanke på hur vissa människor uppenbarligen skiter i allt vad det gäller att hålla avstånd och smittrisker.

Det är dags att plocka fram munskydden som jag fått av min dotter. Om inte annat så kanske det skrämmer några av de otrevliga turisterna som struntar i smittrisken.

15 reaktioner på ”JAG BEFARAR KAOS PÅ ÖLAND

  1. Mikael 2020-07-08 / 22:13

    Thoralf, kommer du finnas med på någon valsedel 2022? Det är drygt 2 år kvar nu. Jag kommer skriva Alternativ för Sverige och ditt namn även om du inte är med.

    Gilla

    • Sven d.ä. 2020-07-09 / 07:54

      Från val.se. ”Ett parti som har registrerat sin partibeteckning kan anmäla sina kandidater när de lämnar in sin kandidatlista. Genom att anmäla kandidater låser partiet sina listor.

      De skyddar då sin kandidatlista och väljarna kan inte skriva till namn på valsedeln och på så sätt nominera andra kandidater än de som partiet valt.”

      Jag antar att AfS sätter upp en lista med kandidater, dvs låser listan. Så det funkar inte som du tänker göra.

      Grundlagarna borde skrivas om; ”All makt utgår från folket…” borde ändras till ”All makt utgår från de politiska partierna…” – då stämmer det bättre med verkligheten.

      Gilla

  2. Sven d.ä. 2020-07-08 / 20:59

    Är det för att kungafamiljen är på ön?

    Gilla

    • Björn Pettersson 2020-07-09 / 07:47

      Bor i Portugal. Här är munskydd/ visir obligatoriskt i alla butiker och inrättningar plus att sprita händerna vid entrén. Vakter vid entréer ser till att detta följs. Ca 80% bär munskydd även utomhus.

      Gilla

  3. Doken J 2020-07-08 / 20:36

    Eget ansvar? det har visat sig mer än en gång att det funkar riktigt dåligt. Man anser sig ha ”rätt” att gå in i butiker, på cafe, eller bara vara på uteservering, medan alla andra borde följa direktiven, och vara hemma. Är det fortfarande någon som undrar varför PISA-resultatet sjunker?

    Gilla

  4. Corona 2020-07-08 / 20:22

    Sitter och tittar på UG sommar om bostadsbristen i Sverige. Det är ju intressant att flyktingarna vägrade stiga av bussen när de skulle bo i Fredriksberg. Nu fylls det på med svenska bostadslösa.

    Kraven för att hyra ut till invandrare i Blötberget är inte uppfyllda, men för svenskar går det bra?

    Välkommen till Sverige 2020!

    Gillad av 2 personer

  5. Hans 2020-07-08 / 19:35

    Thoralf, jag hoppas du går emot strömmen och har på dig munskyddet nu under dessa tider i Öland. Folk bryr sig inte om coronan! 35 nya döda igår. Livsmedelsbutiker kryllar av folk, ingen bryr sig om munskydd mm.

    Fortsätt gärna dokumentera hur läget är där kommande veckor hade varit roligt att läsa om det är många turister mm.

    Gilla

  6. Ölandsbonde 2020-07-08 / 18:54

    Tack för att du bryr dig om oss på Öland!
    Men jag hör inga ölänningar som klagar. Vi vet att tillströmningen av turister och fritidsboende är väsentlig för att vi inte ska bli ett ”utsatt område” och leva på bidrag allihopa.

    De som jag hört klaga är framförallt de med fritidshus som tycker att andra ska stanna hemma. Inte de själva!

    Och vilken handel skulle finnas öppen resten av året för oss drygt 20.000 som bor här, om det inte var för sommarhandeln?

    Gillad av 1 person

    • Thoralf A 2020-07-08 / 19:00

      Var skall de klaga någonstans?

      Gilla

      • Ölandsbonde 2020-07-08 / 21:07

        Jag menar inte att klaga formellt till någon myndighet, så klart. Utan vad vi säger till varandra. Ingen jag känner klagar nu, eller har tidigare klagat på ”sommarinvasionen”.

        Du bodde väl inte i Kalmar när bron skulle byggas, så du minns säkert inte. Då var det massor av klagomål. Dels en ren kampanj ”Älska Öland Varsamt” med affischer ritade av konstnärer i Kalmar, skräckberättelser om hur det går med markerna när bilister kommer att svänga av från vägar och köra i naturen (som du gör), hur blommor och fåglar skulle drabbas respektive störas.

        Typexemplet på klagande är en insändare från ”biologilärare i Uppsala” som varnade mycket starkt för en ökad ”anstormning” till Öland. Och särskilt kring hans egna lilla smultronställe, i all enskildhet med utsikt över havet och Blå Jungfrun.

        Nej. Ölänningarna klagade inte i gemen på bron. Det var de där andra som gjorde det, mijömuppar från fastlandssidan och ”fint” folk som ville ha sina semesterparadis på Mensalvaret i ostörd frid.

        Gilla

    • E 2020-07-08 / 19:06

      Inga Ölänningar som klagar? Har du förmånen att bo så avsides, så du slipper förstår jag dig. Har du varit i närheten av Färjestaden eller Borgholm och sett hur det ser ut i smittspridningssyfte. Och såklart behöver alla näringsidkare på ön turismen…men till priset av vad??? Är pengar viktigare än LIV?

      Gillad av 2 personer

  7. E 2020-07-08 / 18:00

    Håller i detta nu på att flytta tillbaka till ön, från fastlandet, idag ca 15:45 när jag körde över bron mot Kalmar förfasade jag mig över så totalt tjock trafik mot Öland! Folk verkar inte bry sig…semestrar i Sverige, som om inget hänt…tur man redan ”haft det” enligt antikroppstestet…men känns som just Öland är en Tickande bomb!

    Gilla

  8. Ò Hyra 2020-07-08 / 17:24

    Svenskar ni kan tacka er regering för att ni är förklarade persona non grata i resten av världen. Med stollar som Löfven och Tegnell vid rodret kan det bara sluta på ett sätt – med katastrof.

    Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.