EXPRESSEN ANKLAGAR FHM FÖR FAKE NEWS

Är detta ett trendbrott angående rapporteringen om coronaviruset och covid-19? Expressens artikel är inte bara ett ifrågasättande av FHM:s uppgifter utan kan även ses som en attack på myndighetens många felaktiga uttalanden, något som jag påpekat många gånger på min blogg genom att uppvisa statistik. Ett exempel på detta är mitt blogginlägg från den 23 juni som visar hur FHM förvanskar sin statistik angående R-talet.

https://thoralfsblogg.com/2020/06/23/forljugen-statistik-fran-fhm/

Expressen säger sig ha pressat FHM.

”Men enligt Karin Tegmark Wisell ligger dödstalen nu alltså på 60–70 per dygn – en minskning med omkring en fjärdedel jämfört med vecka 51. På torsdagen frågade Expressen Folkhälsomyndigheten vad hon har för grund för sitt påstående. På fredagen påminde vi om vår fråga. Vi har dock inte fått något svar.”

https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/farre-dor-enligt-fhm-visar-inga-klara-siffror/

Enligt uppgift så skall FHM luta sig mot att de använder det glidande medelvärde för antalet avlidna. Därför gjorde jag ett diagram över avlidna från den 1 oktober fram till den 20 december. På grund av den långsamma registreringen av avlidna så är uppgifterna efter den 20 december inte tillförlitliga och fullständiga. Den svarta kurvan nedan är 7 dagars glidande medelvärde som visar att det ligger på över 80 avlidna per dag.

Det glidande medelvärde närmar sig 85 avlidna per dag.

Frågan är om Folkhälsomyndigheten tillsammans med SVT försöker att förvanska och mörka utvecklingen av antalet avlidna på något sätt. Med tanke på hur SVT har förvanskat sina kurvor som visas i Rapport och Aktuellt men även på deras webbsida om Coronaviruset där man skriver följande.

”Vi har valt att vända på den här grafen och visa andelen som klarar sig istället för de som avlider inom 30 dagar av påbörjad intensivvård.”

https://www.svt.se/datajournalistik/corona-i-intensivvarden/

SVT visar helt enkelt inte antalet avlidna på sin webbsida! Det får mig givetvis att tänka på hur man redovisar antalet avlidna i nyhetssändningarna och hur man ändrade efter min anmälan till granskningsnämnden.

Så här såg det ut i Rapport torsdagen den 7 januari.

Jag har försökt återskapa SVT-kurvan med hjälp av statistiken från Folkhälsomyndigheten men inte lyckats. Oavsett om jag använder glidande medelvärdet eller något annat sätt för att visa trenden sedan i mars så kan jag inte få kurvan att stämma med vad SVT visar. Kurvan ser ju dessutom redan vara framme i mitten av januari. Det finns ju ännu inga tillförlitliga data efter den 24 januari! Mycket märkliga uppgifter i SVT.

Om jag visar det dagliga antalet avlidna med samma skalområde på y-axeln som SVT använder skulle kurvan se ut som nedan fram till den 20 december.

Nu försöker ju SVT att förminska utvecklingen genom att trycka ned kurvan med ett max skalområde på y-axeln på 250. Om istället Excel väljer ett passande skalområde så väljer Excel automatiskt 0-140 för y-axeln och då ser samma data ut enligt nedan.

Jag tror att var en nu förstår hur SVT manipulerar med kurvorna som man visar i sina nyhetssändningar. Den sista kurvan är den som borde visas i nyhetssändningarna. Den sanna och verkliga kurvan.

12 reaktioner på ”EXPRESSEN ANKLAGAR FHM FÖR FAKE NEWS

 1. Robban 2021-01-11 / 20:03

  Jag har varit i kontakt med vissa personer på Expressen som redan tidigare indikerade att bara acceptera Tegnells stories var ett avslutat kapitel!
  Ser ut som att de talade sanning! För en gångs skull!

  Gilla

 2. Anders J 2021-01-11 / 10:07

  Kort påpekande: Folkhälsomyndigheten förkortas FoHM.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-01-11 / 10:13

   Även media använder FHM som förkortning vilket är det naturliga.

   Att Folkhälsomyndigheten använder sig av FoHM beror på att någon annan var snabb på att köpa domänen FHM enligt vad jag läst. Ännu ett bevis på saktfärdigheten.

   Gilla

 3. Bo Adolfsson 2021-01-11 / 09:20

  I jämförbara länder dör minst 2 % av de konstaterade smittade.
  Sverige har haft minst 45 000 per vecka smittade de senaste veckorna.
  Detta ger då 900 döda i veckan eller minst 120 per dygn.
  Jag använder worldometers för information. Där rapporterar de flesta länder dagligen, men inte Sverige. Dock finns det uppgifter från Sverige med t ex 114 döda 17/12.
  Jag brukar också använda c19.se.
  Varför dör så få i Sverige nu? Varför trodde vi början av pandemin att vi skulle undgå allvarliga följder?
  Jo! Det är för att vi är en humanitär stormakt! Eller med Carl Bildts och Margot Wallströms ord:
  ”Sweden is a humanitarian superpower!”
  Det brukar jag säga när jag är i Sri Lanka och de bara ler så där vackert emot mig.

  Gilla

 4. botwid 2021-01-11 / 07:41

  Varför skulle SVT INTE försöka att förvanska och mörka? Det är ju deras uppgift. Det finns många Svenska institutioner vars uppgift är att förvanska och mörka.
  Tack för att Du redovisar lögnerna, Thoralf!

  Gilla

 5. Andersson 2021-01-11 / 00:30

  SVT lägger in omotiverade bakgrunder till sina diagram. Kontraster är gör det lättare att se. För färgblinda är det ett måste. SVT lägger också i bakgrundsmusik i många av sina program. Meningslös musik som är så hög att det inte går att uppfatta vad som sägs.

  Jag är enögd och har även svårt med diskriminering på gamla dar. SVT ska vara till för alla. Också synskadade och de med hörselnedsättningar. Vi är också med och betalar.

  SVT är en lekstuga som föraktar sina tittare – särskilt de gamla.

  Jag har påtalat detta för SVT flera gånger utan åtgärd. Nu har de flyttat ‘kundservice’ till Facebook och där hänger jag inte med. Jag anser att myndigheter med flera ska hålla till på egna plattformar och inte fjanta runt på Facebook, Twitter, Instagram och allt vad de heter. Och ha egen personal med ansvar som administrerar sidorna. Med flera avser jag bland annat public service.

  Det blev mycket och mest vid sidan av. Det blir så ibland när man blir frustrerad.

  Gillad av 3 personer

  • svensk pensionär 2021-01-11 / 09:54

   Lägg till alla inkvoterade utlänningar på SR som talar så dålig svenska att det inte går att förstå vad de säger. Det borde finnas krav att man talar tydlig rikssvenska om man ska prata i svensk radio.

   Gillad av 1 person

 6. tompas11 2021-01-10 / 23:50

  Det finns väl (förhoppningsvis) ingen människa vid sina sinnens fulla bruk som litar på SVT..?

  Gillad av 3 personer

 7. Hilmer 2021-01-10 / 23:15

  Detta är skrämmande. Vad har vi för Stasi-televisioner och- tjänstemän i Sverige?

  @Thoralf: tror du vi får nåt fotbolls-EM och OS i sommar?

  Gilla

  • wanjie11 2021-01-11 / 19:33

   Kina lär ut sitt sätt att hantera befolkningen. Nästa steg i Sverige är Dominionmaskiner att ta till vid rösträkning.

   Gilla

Kommentarer är stängda.