FOPPAHOTELLET

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid juridiska institutionen vid Uppsala universitet. Han tillfrågas ofta av nationell media när det råder tveksamheter om jäv inom myndigheter.

För snart ett år sedan tillfrågades han av Barometern om den jävsituation som då rådde på Länsstyrelsen i Kalmar län eftersom det dåvarande länsrådet Malin Almqvist, som är gift med kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun Johan Persson (S) om den jävssituation som råder när ärenden från Kalmar kommun hanteras av Länsstyrelsen.

Jag citerar några stycken från artikeln.

”Malin Almqvists försäkran att hon inte är inne i Kalmarärenden hjälper inte, menar Olle Lundin. Alla som arbetar under henne drabbas av hennes jäv.

– Du kan ju inte skicka ärendet neråt i organisationen. För chefen är ju jävig. Då kan inte underhuggarna hantera det.

Orsaken är att Almqvists underordnade är ekonomberoende av sin chef, som har makt över deras löner och anställningar.

– Hur tror du det känns? Det rinner väl svett på ryggen antar jag när man hanterar ett ärende när man vet att: min chef har ett intresse i den här frågan.

Alla Kalmarärenden skulle i så fall behöva skickas uppåt – direkt till landshövdingen.

– Men den stackars landshövdingen… Han kan inte ens be någon anställd bereda ärendena heller, eftersom de har en jävig chef. Så landshövdingen sitter där helt solokvist när det gäller ärenden som rör Kalmar.”

Vid den tid som jag just nu tänker på så var det en tillförordnad landshövding vid namn Cecilia Schelin Seidegård. Hon har förekommit i flera utredningar om korruption och JO-anmälts då hon haft olika privata uppdrag som kunnat påverka hennes objektivitet i sin myndighetsutövning.

Men artikeln i Barometern fortsätter med fler bra frågor till Olle Lundin.

”Men ärendena måste ju beredas?

– Ja, det är klart de måste beredas. Och då bereds de av någon anställd som har en chef som är jävig. Och det funkar ju inte. För att om chefen är jävig, då faller jävet neråt i organisationen. Därför att de är ekonomiskt beroende av den här chefen.

Du menar att det här gäller även minsta va-ledning som överklagas?

– Rent juridiskt, ja, så är det. Eftersom kommunalrådet är ställföreträdare för kommunen, så är det ställföreträdarjäv. Hon är närstående. Då kan hon överhuvudtaget inte komma i närheten av ärenden som rör den här specifika kommunen. Så fungerar jävsreglerna, säger Olle Lundin och tillägger.

– Nästan alltid när det ringer journalister och frågar om jäv, så svarar jag att det här är inte jäv. Men för en gångs skull så är det jäv. Hur juristerna på länsstyrelsen hanterar det där, det är för mig en gåta.”

https://www.barometern.se/kalmar/professor-chefen-ar-ju-javig-094f2ff9/

Varför tar jag då upp detta? Jo, i veckan hade Samhällsbyggnadsnämnden möte och en oenig nämnd godkände detaljplanen för det som i folkmun kallas för Foppahotellet. Enligt Barometern var det bara KD och SD som sa nej till detaljplanen (9-2 i voteringen) i nämnden. Nu skall den upp i kommunstyrelsen den 1 juni och sedan kommunfullmäktige den 21 juni, det lär bli debatt.

Jag och mitt parti Framtid Kalmar har bara rätt att yttra mig vid mötet i kommunfullmäktige och jag kommer säga nej till detaljplanen.

Foppahotellet blir som en mur mot Kalmar slott. Till höger om bilarna ligger den gamla stadsmuren med ett promenadstråk där ingen längre kommer kunna se Kalmar slott. Stadsmuren och Kalmar slott har starka historiska band som nu bryts. Jag tycker fruktansvärt illa om Socialdemokraterna som driver igenom denna detaljplan.

Den instans som utan minsta tvivel har makten att stoppa en detaljplan är Länsstyrelsen men de godkände i princip redan detaljplanen under samrådet. Deras yttrande under samrådet är daterat till den 15 juni 2020. Då var Malin Almqvist i allra högsta grad länsråd och hade säkert stor makt då landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård bara var tillförordnad och förordnandet skulle gå ut några månader senare när en ny landshövding skulle tillträda.

Jag menar att yttrandet från Länsstyrelsen från den 15 juni 2020 är skrivit av tjänstemän som varit jäviga när det gäller detta yttrande som berörde Kalmar kommun och länsrådet Malin Almqvists man, Johan Persson, tillika kommunstyrelsens ordförande i Kalmar.

Det handlar om vänskapskorruption och maktfullkomlighet inom Socialdemokraterna i Kalmar även när det gäller denna detaljplan.

PS

Jag skickade in ett yttrande under samrådstiden och kan därmed överklaga beslutet om detaljplanen eftersom mina invändningar inte har tillgodosetts i det fortsatta arbetet med detaljplanen. Jag skrev om mitt yttrande i nedanstående länk.

Annons

16 reaktioner på ”FOPPAHOTELLET

 1. Lisa Thor 2021-05-22 / 18:23

  Hotellet flyttades sex meter just för att det inte skulle störa siktlinjen mot slottet från stadsmuren. Det var ett krav från Länsstyrelsen.
  Så den delen har du uppfattat fel.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-05-22 / 20:10

   Sex meter betyder inget i sammanhanget. Du förstår uppenbarligen inte hur lite det handlar om när hotellets längd är ca 90-100 meter. Sedan är höjden på de tre byggnaderna 24-30-24 meter höga.

   Gilla

 2. Ivan Oskarsson 2021-05-22 / 16:37

  Hej Thoralf !

  Tillhör inte ämnet, jag undviker off topic, men jag frågar ändå.
  I Expressen spekuleras om en efterträdare till Ulf Kristersson nämligen Niklas Wykman Kalmar.
  Vad är din uppfattning om mannen i fråga ?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-05-22 / 17:41

   Är han inte en Reinfeldtmoderat? Tror han var politisk sekreterare i riksdagen under min tid i riksdagen 2010-2014 och sedan riksdagsledamot sedan 2014. Han har aldrig varit aktiv i kommunpolitiken i Kalmar vad jag känner till. Han hoppade över det i karriären. Jag tror att hans egen karriär är viktigare än Sveriges ve och väl.

   Med andra ord en person som jag har noll förtroende för. Jag vet inte ens vad han driver för frågor.

   Gilla

 3. Otto 2021-05-22 / 14:05

  Johan Persson måste bort från makten, han är en fara och säkerhetsrisk.

  Gilla

 4. stigrydmark 2021-05-22 / 10:03

  Johan Persson kan inte tillåtas agera som om Kalmar är hans egendom. Kalmar Slott har riksintresse och det begriper han inte.

  Gilla

 5. Benny 2021-05-22 / 08:37

  Detta är ju galenskap på riktigt…Ska ni i Kalmar förstöra det sista som minner om det medeltida Kalmar och göra som i Växjö där de flesta gamla pampiga hus revs och ersattes av fula kontor och Domuslador? Liknande sådant som Floppa-hotellet är också planerat i centrala Växjö men här spelar det som sagt ingen roll, allt gammalt är borta! Ja, det byggs stort och modernt i Växjö men måste Kalmar följa med i denna utveckling eftersom ni ju ändå har kvar en del av småstadscharmen?

  Gillad av 1 person

 6. Kantarellodling 2021-05-22 / 08:21

  En dag kommer partiet ”Framtid Kalmar” få egen majoritet i Kalmar. Du är fenomenal Thoralf.

  Gillad av 1 person

 7. Lars 2021-05-22 / 07:33

  Det här kan bli en viktig profilfråga för Framtid Kalmar och rätt hanterat ge många röster i nästa val. Nu gäller det att hålla tungan rätt i mun, göra en saklig plädering o låta S-politikerna och deras medlöpare stå för övertrampen.

  Gilla

 8. messkalle 2021-05-22 / 07:26

  Av detta. professorns, Thoralf med kommentarer är ekonomiskt jäv större ju högre upp i statsförvaltningen man kommer då Sverige sedan länge inte har en oberownde ämbwtsmannakår.

  Gilla

 9. Ludvig 2021-05-22 / 07:11

  De styrande i Kalmar måste väl vara drabbade av något storhetsvansinne, bygga en skola vid vattnet och bygga ett hotell som skymmer slottet.

  Gilla

 10. en småländska 2021-05-22 / 01:21

  Det är galet det som pågår i Kalmar nu, alla lediga ytor skall bebyggas. Nu vill de åt hamnen också för bostäder. Varför behövs alla bostäder, tar Kalmar emot folk från andra kommuner eftersom det byggs så mycket?.En del nya jobb skapas men det finns väl redan arbetslösa i Kalmar att tillgå för exempelvis det nya fängelset?

  Gilla

 11. folksam2010 2021-05-21 / 23:50

  Nu bor jag inte i Kalmar men det känns spontant som ni måste Bli av med Johan Persson han verkar ju maktgalen??? av det jag kan läsa mig till

  Gillad av 1 person

 12. Goliat 2021-05-21 / 23:31

  Kalmar kommun och Länsstyrelsen är körda. Inavlingen är så djupt rotad i båda organisationerna och kommer fortgå så länge Johan Persson är högsta höns.

  Gilla

 13. Cosmik Debris 2021-05-21 / 23:06

  Är Gert Wingårdh inblandad i hotellbygget? Det ser så ut. Han är specialist på att designa byggnader som ser ut som schweiziska dödskliniker. Den mannen bör fängslas eller få yrkesförbud.

  Gillad av 1 person

 14. Högt hårfäste 2021-05-21 / 23:01

  Bara narcissistiskt störda individer mäktar med att jobba som jäviga, de saknar moral, skam och ånger. Att Hårfästet har denna läggningen är troligt, men även hans fru…?

  Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.