NY SKJUTNING I KALMAR

Snurrom i Kalmar.

I natt var det en ny skjutning i Kalmar och det nya bostadsområdet Snurrom. Det har skjutits in i ett fönster till en lägenhet. Enligt uppgifter från polisen skall det finnas kopplingar till det så kallade Norrlidengänget i den aktuella fastigheten enligt en artikel i Barometern.

Kommunpolis Niko Kalcidis sticker ut hakan och kritiserar indirekt Kalmar kommun och kommunalrådet Johan Persson (S). Det är egentligen en riktig käftsmäll till Socialdemokraterna! Jag citerar från Barometerns artikel.

”Det nybyggda bostadsområdet Snurrom, där nattens skjutning inträffade, har inte utvecklats på ett positivt sätt. Det bekräftas av kommunpolis Niko Kalcidis.

– Området har tagit en utveckling som vi inte tycker om. Vi har sett att många för oss kända personer i olika kriminella sammanhang har fått lägenheter där. Problemen har eskalerat och det handlar om skadegörelse, inbrott, cykelstölder och olika typer av narkotikabrottslighet, säger han.

Är ni från polisens sida oroliga för Snurroms utveckling?

– Ja, de tendenser vi ser får inte fortgå. Som det ser ut nu måste vi göra någonting åt det. Och med vi menar jag polisen, kommunen och fastighetsägaren. Det har satsats stora pengar där och planen för området ser jättefin ut med villor, simhall och radhus. Men just nu är det bara lägenheter och många små lägenheter som ettor och tvåor. Och då får man inte dit några barnfamiljer.”

Jag har varnat för utvecklingen i Snurrom under flera år och jag har varit kritisk till att den nya Simhallen och Friskvårdsanläggning skall byggas vid Snurrom. Jag röstade nej till detaljplanen i kommunfullmäktige och förordade istället att anläggningen skulle byggas mer centralt vid Tallhagen. Jag befarade att invandrargäng skulle kunna förpesta tillvaron i simhallen för alla andra besökare om den placerades i Snurrom och området förvandlades till ett utanförskapsområde som drabbas av white flight.

Redan den 2 april 2017 varnade jag för bland annat utvecklingen i Snurrom i ett blogginlägg med rubriken ”Vem bygger vi för”. Jag skrev följande.

”Det här syns också i Kalmar och tack vare den stora byggnationen som pågår i Kalmar kommer omflyttningarna bara accelerera. När dessutom sedan majoriteten bygger så kallade snabba bostäder i Snurrom så är risken stor att Snurrom med tiden kommer utvecklas till ett ”modernt” och nytt Norrliden med en majoritetsbefolkning med utländsk bakgrund. Att sedan majoriteten beslutat att placera den nya simhallen och friskvårdsanläggningen i Snurrom är ett minst sagt ett väldigt vågspel.”

Snabba bostäder är lägenheter med lägre standard och måste ha en maxhyra tack vare att man fått statligt stöd vid byggnationen.

Den 8 januari 2020 skrev jag ett blogginlägg om vad som brukar kallas white flight där jag skrev detta om Snurrom.

”Segregationen är inte total men om utvecklingen fortsätter så kommer den bli det inom 5-10 år. Norrliden kommer vara en förlorad stadsdel i Kalmar. Men det finns flera stadsdelar som är på väg mot samma utveckling. Oxhagen är kanske det område som står näst i tur.

Snurrom kommer också bli intressant att följa. Idag ligger andelen med utrikes bakgrund på drygt 20 procent. Än har väl det nya området inget dåligt rykte men det kan förändras väldigt fort. Vi får se hur bostadsbolagen kommer göra för att fylla ca 1 000 lägenheter med hyresgäster de kommande åren.

Jag har varnat för utvecklingen men det tycks jag vara ensam om.”

Den 23 november 2020 tog jag upp Snurrom i ännu ett blogginlägg där jag skrev följande.

”Jag får inte ekvationen att gå ihop. I synnerhet inte när en majoritet av befolkningsökningen består att personer som är utrikes födda. Det är absolut inte kapitalstarka utan det är samhället som genom olika former av bidrag håller dem under armarna, även på bostadsmarknaden.

Jag tror att bostadsområdet vid Snurrom på sikt kommer utvecklas till ett utanförskapsområde.”

Den 8 juni 2021 fortsatte jag att skriva om utvecklingen i Snurrom i ett blogginlägg.

”Nu är risken dessutom väldigt stor att Snurrom utvecklas till ett utanförskapsområde. Det har redan kommit en bra bit på vägen då vissa delar redan har en andel på över 30 procent med invandrarbakgrund, vissa fastigheter upp emot 40-50 procent. Kombination Berga centrum, Norrliden och Snurrom kan bli Kalmars nya problemområde. Om det inte redan är det!

Grattis Kalmar! Det kan bli en mångkulturell mardröm i framtiden.”

Socialdemokraterna i Kalmar kallar utvecklingen för ”Kalmar framåt”.

Jag gör en sista satsning i Kalmar med mitt nystartade parti Framtid Kalmar. Jag förordar en helt annan utveckling i Kalmar. Det finns en rad åtgärder som en kommun kan införa för att begränsa invandringen om bara viljan finns och det är inget fel på min vilja i detta avseende.

Sedan kommer Framtid Kalmar driva att kommunalskatten skall sänkas i Kalmar kommun. Kalmar skall ha lägre kommunskatt än Torsås kommun!

Om väljarna inte stödjer Framtid Kalmar i valet och röstar in partiet i kommunfullmäktige så kommer jag sannolikt lämna Kalmar åt sitt öde!

Annons

36 reaktioner på ”NY SKJUTNING I KALMAR

 1. Otto 2022-02-19 / 14:30

  Politikerna i Kalmar verkar fullständigt chockade över det inträffade. Vilken verklighet lever de i?

  Läste om inbrott i Norrliden i Barometern idag igen. Detta sker ju minst en gång om dagen. Det går utför överallt i Kalmar.

  ”– Man har gått in i en lägenhet genom att krossa en ruta på baksidan av bostaden. Man fick med sig lite gods, men det är inget jag kan gå in på vad det är, säger Daniel Larsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar.”

  Gilla

  • Högt hårfäste 2022-02-19 / 17:33

   Varför vill de inte säga vad det är för ”gods”?

   Gilla

 2. Kalle 2022-02-19 / 13:17

  ## Margareta Barabash:[GP] Bevara oss från kommunikatörerna

  Det blir allt vanligare med så kallade ”politikersvar” – en kavalkad av ord som inget betyder.##

  ## Sedan har vi skölden av presstaben. Mediekontakter måste numera som regel gå via pressekreteraren. Frågorna som journalisten ämnar ställa ska redogöras för i förhand. Förutsättningslösa intervjuer är sällsynta. Och att debattartiklarna skrivs av spökskrivare är mer regel än undantag. Det politiska tempot har ökat avsevärt, samtidigt som medieklimatet blivit tuffare.##

  ## Media drevar på i intensiva 24-timmarscykler. Samhällsaktörerna som blir granskade gör sig otillgängliga och vaga i sin kommunikation, allt för att rädda sitt eget skinn. Kvar står vanliga medborgare, med en intensifierat förakt mot eliten.##

  https://www.gp.se/ledare/bevara-oss-fr%C3%A5n-kommunikat%C3%B6rerna-1.66181102

  Förr i tiden var tidningsredaktionerna öppna för besökare. Nu liknar de mest säkra bunkrar!!!

  Vanliga medborgaren förlorar på det. Föraktet för all elit ökar.

  Gillad av 5 personer

  • turrim 2022-02-19 / 17:35

   Politiker avlönade av väljarna borde vara skyldiga att själva svara på frågor. Samma med generaldirektörer och motsvarande.

   Gilla

 3. Calle 2022-02-19 / 12:33

  Förstår fullständigt hur du tänker/känner, som du har jobbat under många år borde inte ngn i Kalmar ( med minsta samhällsintresse ) vara oinformerad om vad som sker. Vill dom inte ha en ändring, så låt dom ta konsekvenserna av sin passivitet. Förhoppningsvis kommer Melodifestivalen, Bonde söker fru, etc,etc sändas som vanligt, så att dom är nöjda ändå.

  Gillad av 2 personer

 4. Lotta 2022-02-19 / 11:11

  Det brukar talas om att de ”stackars”flyktingarna” ” hänvisas till slitna miljonprogramsområden där inga svenskar vill bo. Snurrom är ju precis nybyggt men ändå är det med rasande fart på väg att bli ytterligare ett utanförskapsområde. Skulle säga att det är hyresgästerna själva som skapar dessa otrygga områden. Vad beror det på att svenskar flyr områden med mycket migranter?

  Gillad av 3 personer

  • peo 2022-02-19 / 13:04

   Det beror på rasism och främlingsfientlighet!

   Gilla

   • Thoralf A 2022-02-19 / 13:57

    Ja, det finns det en övervägande majoritet i den svenska befolkningen är rasister och främlingsfientliga. Vi ser det i varje stad i Sverige. Svenskar flyttar bort från områden när antalet MENA-folk blir får många.

    Undrar var du bor någonstans PEO? Bor du i ett invandrartätt område eller är du en rasist enligt din egen definition?

    Gillad av 2 personer

   • Lotta 2022-02-19 / 14:22

    Rasism och främlingsfientlighet mot svenskar som är de som ser sig nödgade att fly. Bra att du lyfter fram det.

    Gilla

   • worldpress99 2022-02-19 / 15:43

    Jag tror inte du vill ha en somalisk familj med 5 barn i olika åldrar ovanför dig i din lägenhet! Men det har du väl ingen aning om i din värdegrundstillvaro!!!!

    Gilla

   • Cosmik Debris 2022-02-19 / 16:33

    Dödlig utgång är alltid att föredra vid skjutningar. Överlever ohyran blir det enorma sjukvårdskostnader för svenska skattebetalare.

    Gilla

   • Cosmik Debris 2022-02-19 / 16:45

    PEO: ” Det beror på rasism och främlingsfientlighet!”

    Du menar alltså att negrer och muslimer inte kan organisera samhällen utan inblandning av svenskar? Är inte det en rasistisk tankefigur?

    Gilla

 5. ivarandersson 2022-02-19 / 10:42

  ”Socialdemokraterna i Kalmar kallar utvecklingen för ”Kalmar framåt”.”
  Snurrom är ett bra exempel på vad sossarna med Johan Persson i spetsen har åstadkommit. Undrar om han kommer att yvas över Snurrom i valrörelsen?

  Gilla

 6. Tomas 2022-02-19 / 07:29

  Finns en sida på nätet som heter Boplats Sverige och just nu är där 52 annonser om bostäder att hyra i Snurrom. Som om ett helt hus, skulle stå tomt. Har själv bott där, men flyttade igen efter sex månader, eftersom hela miljön kändes olustig och övergiven. Tog dock av nyfikenhet en tur dit ut igår och såg avspärrningen som polisen satt upp. Träffade då på ett äldre par som bott i området strax över fyra månader som också är på väg därifrån.

  Gilla

 7. Tim 2022-02-18 / 23:22

  Har inte Kalmar ganska många problemområden sett till sin storlek, i jämförelse med t.ex. Växjö som har två (Araby och möjligen Hov) och Karlskrona, som inte har något vad jag vet?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-02-18 / 23:28

   I Karlskrona är det väl Kungsmarken eller vad det heter.

   Problemnivåerna är lite olika i Kalmar.

   Gillad av 1 person

   • Tim 2022-02-18 / 23:55

    @Thoralf, ja det stället glömde jag, men väldigt länge sedan man hörde något negativt om området i fråga.

    Gilla

   • Andersson 2022-02-19 / 06:15

    Kungsmarken, Gullaberg och Marieberg ska numera kallas Mellanstaden. Varför kan man fråga sig eller ifrågasätta. Så Kungsmarken nämns numera inte så ofta i nyhetsrapporteringen. Så kan alltså vända till det:

    https://minkarta.lantmateriet.se/?e=538502&n=6228171&z=11

    Det är möjligt att omkringliggande bostadsområden också räknas in. Det är huvudsakligen villabebyggelse. Namnen kommer från de så kallade ‘stadsfarmarna’ förutom Kungsmarken som bebyggdes som först på 1960-talet. Innan dess var det en fantastiskt fin bokskog. Jag bodde på Kungsmarken en tid i början på 1990-talet. Då var det lugna gatan.

    Gilla

   • Andersson 2022-02-19 / 10:25

    Glömde: Kungsmarksvägen 115 är före detta Kungsmarksskolan. Byggnaden intill är skolans gymnastiksal numera moské. Gissa hur långt böneutropen hörs? Kungsmarksvägen 5 är en förskola.

    Gilla

  • Jimmy 2022-02-19 / 00:20

   Jag bodde i karlskrona för ca 20 år sedan, då var problemområdet kungsmarken men det skulle rustas upp och då flyttades dessa folk till Marieberg och galgamarken, dessa två områden blev aldrig detsamma igen utan kan räknas som problemområden idag, inga studenter eller andra ”infödingar” vill bo på dessa ställen

   Gilla

   • Andersson 2022-02-19 / 18:23

    Om Kungsmarken betyder kungens skog vad betyder då Galgamarken? Ett ställe med anor. Och med gatunamn som förpliktar men till vilken nytta.

    Gilla

 8. Bjursnästomte 2022-02-18 / 22:45

  Jag läste att 50% av de boende i Snurrom är personer med utrikes bakgrund. Det är fullständigt makalöst. Snurrom är inte ens färdigbyggt och redan massa problem.

  Det är nybyggda lägenheter med hyfsat höga hyror (trots statligt stöd) som Socialtjänsten hyr till Mustafa och Muhammed? De själva kan ju knappast betala dessa hyror och än mindre få förstahandskontrakt. Var detta syftet med områdets tillkomst? Att ha någonstans att placera pöbeln? Så var det ju med de s.k. ”Bananhusen” i Oxhagen som aldrig, tack och lov, blev av.

  Vi får hoppas att Johan Perssons jakt på röstboskap och invånare, samt misslyckanden med såväl integration som migration, kommer straffa i valet i höst.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-02-18 / 23:00

   Det sovande folket i Kalmar kommer fortsätta rösta på JP och Socialdemokraterna. De kanske tappar en procentenhet men knappast mer. JP har manipulerat alla!

   Gilla

 9. Ölandsbonde 2022-02-18 / 22:44

  Det är väl bara att utgå från att alla lägenheter i Snurrom har sin egen P-plats med tillhörande laddstolpe. Kommunen med sitt klimatnödläge har väl agerat ansvarsfullt?

  Annars kan det bli problem.

  Gilla

  • Thoralf A 2022-02-18 / 22:58

   Finns knappt parkeringsplatser och ännu mindre med laddstolpar.

   Gilla

   • Ölandsbonde 2022-02-19 / 16:12

    Misstänker det. Kan boende i Snurrpm ställa elbilen i iBerga på nattladdming och ta buss, eller cykel, hem?

    Hur har kommunen tänkt det hela i sin planering?

    Att dra sladd från lägenheten kan ju inte fungera då det saknas P-platser. Mycket långa sladdar blir det, för klimatets skull. Lätta att stjäla blir de också för vårt kopparsamlande resandefolk.

    Gilla

  • Benny 2022-02-19 / 10:21

   Intressant anmärkning om laddstolparna! Hade man verkligen menat allvar med att elektrifiera bilparken så hade man sett till att det finns infrastruktur som gör det möjligt! Det krävs hundratals miljarder i utbyggnad av eldistributionen men det händer inte mycket på det området och om bara 8 år ska bensin och dieselbilar fasas ut. En ekvation som inte går ihop och det är nog medvetet, vanliga ”svenssons” ska inte köra bil i framtiden så några investeringar i elförsörjningen är inte att vänta eftersom det inte behövs enligt politikernas planer!

   Gilla

 10. onkelbjrn 2022-02-18 / 22:26

  ”…….. Placera den nya simhallen och friskvård anläggningen är minst sagt ett vågspel”.
  Väldigt naivt vill jag säga. Men man får väl hyra in väktare för ordningen. Ytterligare kostnader för kommunen

  Gillad av 1 person

 11. Kjell 2022-02-18 / 22:25

  Det kommer aldrig att ändra sig så länge folket är nöjda och goda. Hur länge har inte Norrliden varit ett problem område är det slutet 70 tal eller början 80 tal hur mycket pengar har det redan kostat.
  Nu är det inte bara Kalmar hem som tar i mot alla som ska tjäna pengar på dessa.
  Det finns frizoner kvar men det blir bara värre för varje år.
  Som en sosse sa på jobbet det måste nån ta tag i av sossarna tror jag inte på men men.
  Nån av S eller M måste ändra inriktning annars är det kört.
  Kommer rösta på dig men avund är en jävlig sjukdom folk orkar inte tänka på framtiden det får staten eller kommun lika med politiker stå för.
  Det är bara titta på hur mycket pengar dom drar in alla gamla politikerna med rätt värdegrund du har långt dit men om dom är lyckliga för det ingen som vet.

  Gilla

 12. Jimmy 2022-02-18 / 21:44

  Jag har flera bekanta som flyttade till Snurrom, alla utom en har flyttat därifrån, den som bor kvar väntar på att deras nya lägenhet ska bli klar så dom kan flytta, ingen som vill bo kvar där.

  Det kommer inte ta 5-10 år innan det är ett nytt Norrliden, Max 2-3 år

  Gilla

 13. Adam 2022-02-18 / 21:38

  Man skäms när man ser dessa hemska klossar, hur är det möjligt att de kommit till stånd? Vem är arkitekterna bakom? De påminner om Kalmarhems fula vita plåtlådor vid sjukhuset, Kajalen och Arrheniusgatan.

  Tvi vale!

  Gilla

 14. Goliat 2022-02-18 / 21:13

  @Thoralf

  Hur stor andel ungefär har invandrarbakgrund i Snurrom idag? Är det 50/50 hyresrätter – bostadsrätter? Är alla hyresrätter byggda med investeringsstöd?

  PS. Det är skottår i år!

  Gilla

  • Thoralf A 2022-02-18 / 21:27

   Det är nog nästan bara hyresrätter eftersom de flesta har byggts med stöd.

   Gilla

 15. Högt hårfäste 2022-02-18 / 20:37

  Du har varnat för detta länge, men som vanligt är det viktigate med befolkningsökning och siffror.

  Johan Persson är putt för att investeringsstödet är avskaffat, så han inte kan få till fler fula klossar för invällare.

  Gillad av 3 personer

Kommentarer är stängda.