STRATEGER EN NY KOMMUNAL FLUGA

Har noterat en jobbannons på Facebook där Kalmar kommun söker två strateger inom klimat och hållbarhet. Det är en ”fluga” som exploderat på samma sätt som padelbanor. Alla kommuner skall nu ha strateger inom en rad olika sektorer och i synnerhet inom flumsektorerna klimat och hållbarhet.

Antalet strateger har fullständigt exploderat inom kommunsektorn under de senaste åren eller decenniet. I Kalmar kommun hamnar de under kategorin administratörer. Som jag upplever som ett samlingsbegrepp där kommunledningen plockar in alla strateger.

Under 2013 hade Kalmar kommun 510 administratörer nu noterar jag att antalet administratörer ökat till hela 728 under 2021 enligt Kolada. En ökning med ca 43 procent på 8 år. Hur många av dessa tituleras strateger? Här kan du se Kalmar kommun annons.

Jag gissar att en strateg idag kostar ca 600 000 kronor per år inklusive sociala utgifter för kommunen. Kalmar kommuns avdelning för klimat och hållbarhet har idag drygt 10 anställda.

Följande kan läsas på kommunens webbsida om dessa båda tjänster.

”Gemensamt är uppdraget att, i linje med Agenda 2030, bidra till en hållbar utveckling och framtid i hela kommunen.”

Strateg klimat och miljö

”Vi söker nu ny kollega för rollen som strateg inom klimat- och miljö med fokus på hållbarhet i den byggda miljön och boende vad gäller energifrågor, livscykelanalyser, klimatberäkningar och klimatanpassning.”

Strateg inom social hållbarhet

”Uppdraget handlar om att vara med och stödja, utveckla och följa upp arbetet inom social hållbarhet i planer såväl som i konkreta projekt kopplat till mänskliga rättigheter, jämlika och jämställda livsvillkor, tillgänglighet, integration/ inkludering och demokrati och delaktighet.”

Tänk att vi klarat oss i alla tider med förändringar av klimat utan strateger och handlingsplaner för klimatanpassning. Förändringarna går så långsamt och kommer inte överensstämma med några prognoser eller klimatmodeller från IPCC. Så alla dessa handlingsplaner är bara bortkastade resurser och skattemedel som vi kunnat använda på ett betydligt bättre sätt.

Vad sysslar då dessa alla strateger med på Kalmar kommun? I följande komiska inslag från SVT Småland kan du se lite av vad dessa strateger på Kalmar kommun ägnar sig åt. Klicka på nedanstående bild för att se inslaget eller på denna länk.

IPCC:s prognoser om framtiden är uppenbarligen fakta för Karin Löfström. Det är bisarrt när prognoser som sträcker sig 80 år in i framtiden betraktas som fakta. Det är inte bara bisarrt det är fullständigt vettlöst och idiotiskt!

Karin Löfström har nu gått vidare i klimatalarmist karriären och jobbar nu på Länsstyrelsen Kalmar län.

Enligt en uppgift jag fått idag jobbar 8 kvinnor och 3 män på denna avdelning. Jag är inte förvånad över den skeva könsfördelningen, utan det speglar ju precis hur väljarna ser ut för Miljöpartiet. Miljöpartiet som har ett stort ansvar för dagens energikris och elpriskatastrof. Dessutom är det två vakanta tjänster, de som söks i jobbannonsen antar jag.

Jag skrev om detta inslag från SVT på min blogg efter att det sänts. Läs mitt blogginlägg från augusti 2021.

Jag missade dock en sak när jag skrev om detta SVT-inslag för drygt ett år sedan. Nämligen vem som gjorde inslaget i SVT, Johan P Hammarstedt. Vem är det då?

Johan P Hammarstedt är en fd politiker för Miljöpartiet, både på kommunal nivå och regionnivå. Jag vet inte riktigt när han lämnade politiken men det kan ha varit när Miljöpartiet åkte ut från regionfullmäktige efter valet 2018.2021 var uppenbarligen Johan P Hammarstedt anställd av SVT men idag jobbar han för P4 Radio Kalmar. Jag anser att det är direkt olämpligt att public service företagen SVT och SR anställer före detta politiker, i synnerhet från ett extremparti som Miljöpartiet.

Att sedan Johan P Hammarstedt får göra reportage om klimatförändringar och miljöfrågor är totalt uppåt väggarna. De ansvariga cheferna har uppenbarligen inte förstått sitt uppdrag och sin roll som just chefer och grindvakter inom public service.

Läs mitt tidigare blogginlägg om Johan P Hammarstedt. Den tidigare kanalchefen på P4 Radio Kalmar, Jesper Ericsson vägrade svara på min mejlfrågor om Johan P Hammarstedt.

Tänk så jäkla korrumperat nyhetsförmedlingen är inom public service. Dessutom reagerar inga andra journalister på detta missförhållande. Det är minst sagt skrämmande

Som avslutning kan ni se mitt videoklipp där jag sågar Kalmar kommuns strateger om havsnivåhöjningar!

Annons

26 reaktioner på ”STRATEGER EN NY KOMMUNAL FLUGA

 1. Bo Johansson 2022-12-28 / 22:30

  Det är bra att dessa siffror gås igenom. En beräkning måste ju kunna härledas, annars så får man ju underkänt på villken provräkning som helst i skolan, ty man kan ju bara ha haft tur -eller fuskat!

  De får helt enkelt visa bättre hur de har kommit fram till sina resultat.

  Det som jag tycker är märkligt, är att man inte tar sina egna påståenden på allvar från kommunens sida. Om man nu är så rädd för en havsytehöjning, varför då alla dessa byggprojekt så nära stränderna?

  Vi har universitetsbyggnaderna i hamnen, som kanske blev påtvingade för att allt inte skulle hamna i Växjö, men det finns ju annat. Det planeras hotell, och annan bebyggelse vid Baronen, och så har vi Fredriksskans, (där jag tycker man skulle förlagt en ny simhall, vilket passat bra vid en idrottsplats, om man nu nödvändigtvis skulle bebygga, vilket jag inte tycker att man skulle), och Varsholmen.

  Inget av detta verkar rimligt, om man nu på allvar tror att dessa problem tornar upp sig. Då hade man byggt på mer höglänt terräng.

  Jag tycker dock att vi ser problem ändå, utan havsytejöjning, troligen pga av byggnation och pålning, i form av sättningar och sprickbildning i hus. Kvarnholmen ligger till stor del på utfylld mark, och den vilar vad jag förstår på gamla ekpålar. Ekpålar är beroende av att man inte påverkar grundvattennivån, för då ruttnar de. Gräver man, kan ske någon form av kapilärverkan, och så får vi en process som inte riktigt går att förutse. Pålkranarna, dessa gissel som kan få en hackspett galen, flyttar på saker -stora krafter är igång.

  Går man t. ex. förbi husen på Strömgatan vid Larmgatan, m. m. så ser vi att något håller på att ske, och det finns även nya sprickor mitt emot Fredriksskans. Gud förbjude att vi får sättningar vid G:a Vattentornet! Jag noterade för en tid sedan när jag stod på parkeringen i kvarteret Muren, mitt emot Landstingshuset, att när stadsbussarna passerade, så kunde jag känna vibrationerna från dem med fötterna en bra bit ifrån.

  Det här kanske är lite vid sidan av ämnet, men ändå värt att nämna i sammanhanget.

  Dels då som sagt, att man inte är konsekvent i sitt resonemang, dels att dessa storslagna projekt, utförda, pågående och planerade, med sina nya pålningar, redan utan någon havsytehöjning, är bekymmersamma och okloka.

  Det är således mycket som behöver vridas och vändas på, och verkligen diskuteras och genomlysas. Som lekman står man häpen och en smula oroad bredvid.

  Gilla

 2. anders gs 2022-12-28 / 15:33

  Thoralf, börja kämpa redan nu inför nästa val!

  Gilla

  • Sven d.ä. 2022-12-28 / 18:10

   Det räcker inte med Thoralf. Det måste till ett dussin med olika kompetenser. Studera de småpartier som kommit in i sina respektive områden.

   Gilla

 3. anders gs 2022-12-28 / 15:28

  Ukrainska attacker långt inne i Ryssland kan vara tecken på en ny taktik i kriget – att anfall är bästa försvar. ”Ryssland verkar inte ha förmågan att försvara sig mot dem”, säger Ilmari Käihkö, militärexpert på Försvarshögskolan.

  Gilla

 4. Sven d.ä. 2022-12-28 / 12:52

  Denna armé av kommunalanställda är lätt åtgärdat. Jag skulle tro att de flesta sitter med tre månaders uppsägning kanske t o m kortare. Hade man kört ut uppsägningar idag så hade man blivit av med dem till påsk. Men som vi alla vet är det den politiska viljan som saknas.

  Värre är om ni satsar på ett nytt reningsverk så är det en längre process att åtgärda.

  Än värre är att viljan bland politikerna inte finns att plocka bort denna armé av bl a strateger.

  Ännu värre är att folket i Kalmar verkar inte bry sig. Den politiska adeln tar 60% av deras lön och folket bara bugar.

  Thoralf: Kalmar behöver dig och Framtid Kalmar. Börja bygga upp nu till nästa val.

  Gillad av 2 personer

 5. turrim 2022-12-28 / 11:33

  Som jag uppfattar strategi så är det frågor om övergripande och långsiktiga mål för landet. Sådant som en exklusivt utvald och mixad grupp jobbar med i regeringen och i försvarshögkvarteret.

  När man sedan ska genomföra den nationella strategin så hamnar man i taktik på fältet där förutsättningarna och uppgifterna kan variera mellan kommuner. Här ska det inte vara några strateger utan välutbildade och ekonomiskt sinnade praktiker som ska verkställa de politiska besluten utan egna sidosvängar till innevånarnas bästa.

  Med en sådan syn så platsar inga strateger i kommuner och länsstyrelser. De har inget konkret att fördriva tiden med. Det blir endast möten, konferenser, föredrag och broschyrer som tar tid och pengar från dem som verkligen gör nytta för skattebetalarna.

  Gillad av 1 person

 6. ivarandersson 2022-12-28 / 09:17

  OT
  Lagens strängaste straff – livstids fängelse – utdöms för allt fler brottslingar i Sverige. Antalet som nu sitter på livstid är det högsta hittills. 189 personer sitter på livstid.

  Gillad av 2 personer

 7. janne 2022-12-28 / 08:46

  Strateger verkar vara ett folkslag som inte behövs,det är mest fantasier som tillverkas av dom,alla
  lika korkade och gör ingen större nytta vad jag kan se.Det är ett obefogat slöseri med kommunala medel,
  och våra skattepengar till syvende och sist.Bättre att göra något produktivt istället som gynnar samhället
  exempelvis att jaga skurkar,men det kan kanske vara lite farligare och kräver en arbetsinsats.

  Gilla

 8. Hemlig X-sson 2022-12-28 / 06:43

  Det är intressant att många av strategerna både i kommuner och länsstyrelser har sin utbildning från socialhögskola, eller liknande. Detta gäller även för de som kallas strateger inom klimat- och miljöområdet.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2022-12-28 / 07:23

   Intressant frågeställning.

   Gilla

 9. Lars Cornell 2022-12-28 / 03:25

  (forts)
  Intervallet anges i tabell 9.9 till 0,44 – 0,76 m med mest sannolika värde 0,56 m.

  Det framgår även av diagrammet Figur 9.27.

  Av Figur 9.28 ser vi att områden (gul färg) som Skandinavien, runt Grönland samt sydpolen får lägre höjning än genomsnittet.

  På 2000 och 10000 års sikt kommer havsytan att höjas flera meter enligt IPCC. Men det kommer inte att inträffa eftersom vi obönhörligt går mot en ny stor istid. Den borde oroa oss.

  SLUTSATS: Havshöjningen kommer att fortsatt vara ungefär lika snabb som landhöjningen i Kalmar. Där kommer ingen nämnvärd nivåförändring att inträffa inom överskådlig tid.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2022-12-28 / 06:07

   Den som verkligen läser rapporterna förstår att utvecklingen kommer vara något annat än vad klimatalarmisterna påstår

   Gillad av 1 person

   • Gunnar Karlsson 2022-12-28 / 10:45

    Vilket inte är speciellt överraskade eftersom dessa rapporter är komplexa och kräver en hel del av den som läser dem !!

    //Gunnar

    Gilla

   • Ölandsbonde 2022-12-28 / 15:26

    Intressant. Kalmar har varit snåla med att öka antalet administratörer. Möjligen kan det vara så att de kommunala bolagen tagit en del av den naturliga ökningen.

    Sätter man in siffran 510 med startår 2013 så ger Parkinsons formel för ökning av administratörer talet 780.

    Det skulle vara intressant att få siffror längre tillbaka i tiden. Rymdes inte alla i rådhuset vid Stortorget en gång i tiden?

    Anm. Parkinsons lag gäller helt utan påverkan av mängden arbetsuppgifter.

    Gilla

 10. Lars Cornell 2022-12-28 / 02:56

  ”IPCC:s prognoser om framtiden är uppenbarligen fakta för Karin Löfström.”
  Men vänta litet nu, vad är det som hon och du egentligen påstår. IPCC säger i sin vetenskapliga rapport AR6-WG1 inte så som Karin Löfström säger.
  IPCC_AR6_WGI_FullReport-2022.pdf

  Nämnd rapport Chapter 9, Ocean, Cryosphere and Sea Level Change, Figur 9.25 sid 1296 (*) visar på ca en halv meters höjning från år 2000 till år 2100. Kustnära och grunda områden som Östersjön blir höjningen mindre. Likaså blir den mindre i Grönlands närhet där vi befinner oss. Det innebär sammantaget att den havshöjning vi haft kommer att fortsätta utan större ändringar.

  (*) SSP2-4.5 är det enda sannolika av de tre alternativa scenarior som redovisas.

  Gillad av 1 person

 11. Högt hårfäste 2022-12-28 / 01:12

  Jag tror strateger i Kalmar kommun är Johan Perssons idé. Han vill jämföra sig med storstadskommuner som använder fina och konstiga titlar. Såg att han lagt ut en bild nyligen på Facebook på ett knökfullt Stortorget under Stadsfesten, med texten ”det är snart sommar”.

  Mannen är komplett galen! Det måste gå i byxorna på honom när han får stoltsera på olika sätt med ditt och datt.

  Gilla

 12. Goliat 2022-12-28 / 00:06

  Kalmar kommun är idioter!

  Gillad av 1 person

 13. centurion 2022-12-27 / 21:03

  Det blir nog långa tjänsteresor för denna strateg, eftersom det är solen som dikterar klimatet…….

  Gilla

 14. Kalle Kula 2022-12-27 / 20:38

  Bert Karlsson uppmärksammade nyligen hur kommunerna ökar sina tjänster och personalstyrka ideligen för skattebetalarnas bekostnad.

  Vad gör alla dessa? Vad fyller de för funktion? Är det en prestige-grej?

  Gilla

 15. tompas11 2022-12-27 / 20:02

  Kalmar kommun söker uppenbarligen strateger som är duktiga på att med allvarlig min stå och ljuga på ett övertygande vis. Då anser jag att valfri journalist är som klippt och skuren för detta ohederliga värv.

  Gilla

 16. onkelbjrn 2022-12-27 / 19:58

  Strateger=administratörer=byråkrater.

  De har i Kalmar ökat från 510 till 728 att på 8 år Nästan 50 %.

  Det är precis som han engelsmannen Parkinson hävdade redan på 50-taöet att byråkrater föder byråkrater, varje byråkrat lyckas öka den byråkratiska arbetsbördan så att man måste anställa nya för att ta hand om de ökande arbetsuppgifterna.

  Och det i en tid då kommunernas ekonomi är allt annat än god på många håll. Och eftersom folk inte protesterar fortsätter kommunerna anställa nya byråkrater.

  Vem behöver alla dessa handlingsplaner?. Vi såg hur sårbart samhället var då covid bröt ut. Trots att det under årtionden skrivits den ena handlingsplanen efter den andra om krisberedskap mm.

  Sjukvården fungerar dåligt idag. År ,2020 hade regionerna 29.000 läkare anställda och 46.000 administratörer. Borde vara tvärtom. Inte undra på att allt för mycket fungerar dåligt i dagens samhälle.

  Gillad av 1 person

 17. ivarandersson 2022-12-27 / 18:57

  Alla är byråkrater, oavsett titel, som vanligt folk inte har någon nytta av. Men byråkraterna blir försörjda och det är väl det viktigaste för den politiska adeln.

  Gillad av 1 person

 18. Skogsmulle 2022-12-27 / 18:26

  Det skulle vara mycket intressant att få ta del av de egentliga arbetsuppgifterna för dessa två tjänster. Hur ska de fylla sina 40 betalda timmar per vecka? Hur ser planering och introduktion ut för dessa tjänster? Återigen kan jag gratulera kommunens skattebetalare. Detta elände verkar inte få ett slut. Vilka titlar ska de få? Sista åren har det uppfunnits mängder med titlar inom kommun och stat och INGEN ifrågasätter dem. Såg precis att oddsen för att två kvinnor med bristfällig Svenska får tjänsterna stod i 1.08 på Bet.com 😎.

  Gilla

 19. Christer 2022-12-27 / 18:26

  Det är 1 administratör på knappt 600 invånare i Kalmar kommun .
  Jag läste att Malmö har över 500 kommunikatörer för att ge omvärlden en positiv uppfattning om staden och deras politiker.
  Men det har gått käpprätt utför.
  Jag jobbade några år på ett stort Företag i Stockholm. Så fick vi en ny Chef en dag . Som fackligt ombud blev jag ombedd att berätta om Företaget.
  Efter några timmars berättande frågade den nytillträdde ” Hur många är det som jobbar här totalt”
  Skulle tro det är drygt 50 procent skojade jag .
  Men det gick inte hem . Förstod jag av minen .

  Gillad av 1 person

 20. O` Hyra 2022-12-27 / 16:46

  Eller varför behövs det 200 professorer i historia?
  På 1950-talet räckte det med fem.

  Gillad av 7 personer

Kommentarer är stängda.