HUR ÄR DET MÖJLIGT?

Vi var säkert väldigt många som blev förvånade i torsdags när nyheten kom att den socialdemokratiska regeringen utsett Malin Almqvist som nytt länsråd i Kronobergs län från den 1 december. På vilka meriter hade civilminister Lena Micko utsett Malin Almqvist till denna tjänst?

För min egen del är svaret enkelt. Det handlade inte om meriter utan om att den jävsituation som finns på Länsstyrelsen i Kalmar är mycket infekterad och att det funnits flera märkliga omständigheter där det inte kan uteslutas att Malin Almqvist varit inblandad. Bland annat avsättningen av före landshövdingen Thomas Carlzon på grund av samarbetsproblem.

En märklig omständighet är också denna uppgift. Länsstyrelsen i Kronoberg anlitade Mercuri urval för att hantera ansökningarna till tjänsten som länsråd. Enligt uppgift skall ca 40 ansökningar kommit in och av dessa valdes sex personer ut som intressanta. Ansökningstiden gick ut den 3 maj enligt både Mercuri urval och Länsstyrelsen Kronobergs annonser.

I Barometern säger Malin Almqvist följande i fredagens tidning.

”Jag fick frågan i juni om jag vore intresserad av att söka tjänsten när den kom ut.”

Med andra ord hade ansökningstiden gått ut sedan över en hel månad. Det här luktar mygel. Man glömmer inte bort en ansökningstid till en tjänst som man har sökt. Här finns en anledning till överklagan av någon av de andra sökande till tjänsten. Men det finns mer!

Enligt Länsstyrelsen utlystes tjänsten som länsråd den 9 april 2020. Alltså minst två månader innan det Malin Almqvist säger i intervjun. Jag tror med andra ord att Malin Almqvist inte sökte tjänsten innan den 3 maj, hon var inte det minsta intresserad av tjänsten vid den tiden.

Hennes svar till Barometern är en efterkonstruktion där hon inte kände till relevanta fakta om utlysningen av tjänsten och ansökningstiden!

Personligen tror jag att det på något sätt hänger samman med att regeringen den 3 juli utsåg en ny landshövding för Kalmar län, Peter Sandwall. Den processen var ju givetvis redan igång under juni månad och det var säkert då som det inom regeringen även diskuterades länsrådet Malin Almqvist fortsatta arbete under en ny landshövding. Jag misstänker att någon då frågade Malin Almqvist om hon kunde tänka sig att bli länsråd i Kronoberg för att komma ifrån den infekterade frågan om jäv med tanke på att hennes man Johan Persson (S), som är kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Kalmar, dessutom ersättare i Socialdemokraternas partistyrelse.

Jag är övertygad om att den socialdemokratiska regeringen utnyttjade situationen för att göra denna rockad!

Det som gör mig än mer övertygad är också övriga sökande som Mercuri urval valt ut och då speciellt ett par personer som var mycket mer kvalificerade för tjänsten som länsråd än vad Malin Almqvist var med sin utbildning som grundskolelärare.

”Du ska ha en relevant akademisk examen och har lätt för att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.”

Det skriver man i platsannonsen. Följande personer valde Mercuri urval ut som intressanta för tjänsten. (Namn, befattning idag och högsta utbildning)

Peter Cavala, Samhällsbyggnadsdirektör/Avdelningschef Länsstyrelsen Skåne, Fil.mag. huvudämne Statsvetenskap, Fil.kand. huvudämne Östeuropakunskap, Magisterexamen med ämnesbredd inriktning beteendevetenskap: ledarskap, team och organisation (Human Resource Management).

Claes Mårtensson, Bitr. riksdagsdirektör, Riksdagsförvaltningen, Jur. kand., Uppsala universitet 1987, Fil. kand., statskunskap, Stockholms universitet 1997

Thomas Persson, Enhetschef/Administrativchef, Länsstyrelsen i Gotlands län, Agronomexamen med ekonomisk inriktning 1993

Martin Sjödahl, Avdelningschef miljöavdelningen Länsstyrelsen Kronobergs län, Fil. Mag. Ekologi & Naturvård Lunds Universitet

Carin Lamme Lindh, Avdelningschef Samhällsutvecklingsavdelningen Länsstyrelsen Kronobergs län, Fil.kand. kommunikation

När jag läser ansökningshandlingarna och personernas CV så skulle valet för min del vara mycket enkelt. Jag skulle utan tvekan valt Claes Mårtensson i första hand och sedan Peter Cavala. Inte Malin Almqvist!

Tillsättningen handlar om nepotism och svågerpolitik inom Socialdemokraterna, inte om kvalifikationer hos de sökande av tjänsten.

Fisken börjar ruttna från huvudet säger ett ryskt ordspråk!

PS

Eftersom det nu börjat komma in läsare från Kronoberg och Växjö så bör de också läsa de blogginlägg som berör Malin Almqvist för att få hela bakgrunden till historien.

Del 1, https://thoralfsblogg.com/2020/09/11/vanskapskorruption-i-kalmar/

Del 2, https://thoralfsblogg.com/2020/09/12/tvivelaktiga-anklagelser/

Del 3, https://thoralfsblogg.com/2020/09/13/fullstandigt-oacceptabelt-av-lansradet-malin-almqvist/

Del 4, https://thoralfsblogg.com/2020/09/14/kuppen-mot-landshovding-thomas-carlzon/

Del 5, https://thoralfsblogg.com/2020/09/16/insynsradet/

Del 6, https://thoralfsblogg.com/2020/09/17/en-har-gatt-tva-ar-kvar/

Del 7, https://thoralfsblogg.com/2020/09/19/landshovdingen-i-mote-med-chefredaktoren/

Del 8, https://thoralfsblogg.com/2020/09/24/tvingades-malin-almqvist-bort/

39 reaktioner på ”HUR ÄR DET MÖJLIGT?

 1. Cosmik Debris 2020-09-27 / 17:38

  I Sverige är allt möjligt. Annie Lööfs skäggiga gymnasieafghaner stryr numera knarkhandeln i Göteborg. Det bidde inga studenter, det bidde knarklangare.

  ”Det sker återkommande stora våldsamma sammandrabbningar i centrala Göteborg mellan unga afghaner och framför allt unga syrier”

  Underrättelserapport: Polisen fruktar väpnade raskrig i Göteborg
  https://www.flashback.org/sp73048726

  Gillad av 2 personer

 2. Tony 2020-09-27 / 15:23

  Någon annan i något annat parti med dessa meriter fanns ju givetvis inte??
  Kamaraderiet i Sosse leden pågår som vanligt i full utsträckning ?

  Gilla

 3. Otto 2020-09-27 / 13:22

  Vad har en lärarutbildning för funktion när man jobbar på Länsstyrelsen?

  Gilla

  • Sven d.ä. 2020-09-27 / 20:40

   Eller halvfärdig svetsarutbildning när man jobbar i Regeringen.

   Gilla

 4. Nils Dacke 2020-09-27 / 13:02

  Det är inte bara I Kalmar som det finns problem med nepotism och korruption, jag skulle nog hävda att hela den offentliga förvaltningen är påverkad av denna korruption och ryggdunkande. Det finns ju exempel på flera håll bland annat i region Jönköping med tillsättande av kusiner på höga poster, kolla även korruptionen när ambassadörer tillsätts då man väljer avdankade politiker istället för diplomater som gått den långa karriärvägen. Man kan ju också lägga till nepotismen i public service SR/SVT där barn och andra släktingar till anställda lätt får fina jobb, jag tror Rebecca Uvell gjort en genomgång där.

  Gillad av 2 personer

  • Aragorn 2020-09-27 / 15:32

   Förvisso, men att kommunalrådets ordförandes fru sitter på hög post på Länsstyrelsen, det är unikt för Kalmar. Likaså sandlådebeteendet att hävda och försvara sig på Facebook, kasta skit mot meningsmotståndare offentligt i bloggar o.s.v. Det gäller i hög grad invånarna också, som sover Törnrosa djupsömn.

   Kalmar är minst sagt en illröd kommun!

   Gillad av 1 person

 5. stefan a. 2020-09-27 / 12:04

  man kunde nog ta bort 50 % av chefstjänsterna och verksamheten skulle fungera ändå, men det har utvecklats ett belöningssystem med högavlönade tjänster och det lär inte avskaffas av de belönade själva…

  Gillad av 3 personer

  • Lars 2020-09-27 / 15:10

   Visst är det så – och inrättandet av professurer är ett annat korrupt system det gått inflation i och som de blir mer eller mindre automatiskt – till förfång för skattebetalare.

   Gillad av 2 personer

  • Sven d.ä. 2020-09-27 / 17:19

   Tänk om man kunde avskeda alla. Utlysa 50% av tjänsterna och sedan tillsätta efter kompetens. En rejäl nystart skulle jag vilja säga.

   Gillad av 1 person

 6. Aragorn 2020-09-26 / 23:07

  Claes Mårtensson måste väl ses som bra mer kompetent och meriterad än Johan Perssons fru?

  Gillad av 2 personer

 7. Snoppe 2020-09-26 / 21:52

  För att Länsstyrelsens och kommunens förehavanden ska granskas, måste det anmälas till JO. De själva, inklusive Hårfästet, kommer aldrig någonsin utreda något.

  Gillad av 1 person

  • Otto 2020-09-27 / 13:24

   Det är bara Thoralf som bryr sig i Kalmar. Krävs nog att någon mer reagerar.

   Gillad av 2 personer

 8. Men snälla Thoralf, vad är det vi ska bli förvånade över då nepotism och vänskapskorruption hos socialdemokraterna är mer en regel än ett undantag? Tror inte heller detta kommer att granskas spec då många av dessa redaktioner nu är lojala med bidragsgivaren.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-09-26 / 21:21

   Du menar att det det är så ruttet att vi inte skall bry oss? Vi skall inte opponera oss mot nepotismen och korruptionen?

   Gillad av 3 personer

   • Lars 2020-09-27 / 08:44

    Thoralf – Jo visst skall vi bry oss, och stort tack för att du gör det. Vi behöver någon som gräver i den inre kretsen hos Kalmars etablissemang. Faktum är att du verkar vara den enda politiker som bryr sig i Kalmar. Övriga oppositionen verkar mer se på sitt politiska uppdrag som ngn form av fritidsaktivitet och extra inkomstkälla där det gäller att hålla sig vän med alla andra i grytan.

    Gillad av 2 personer

   • Thoralf A 2020-09-27 / 08:45

    Du har utan tvekan en poäng där när det gäller oppositionen.

    Gillad av 1 person

 9. Förbjud Nepotism 2020-09-26 / 20:16

  Till Troll och Tim!

  Barometern får inte granska Johan Persson och frugan, det är tillsagt från dessa politiker, därför vågar Barometern heller inte skriva, de är livrädda för JP och frun. Barometern är en riktig äkta sossetidning, glöm inte det, därför granskar de aldrig korruption inom kommunen i Kalmar.

  Gillad av 3 personer

 10. Pamp 2020-09-26 / 19:08

  @Thoralf:

  Hur fick Malin Almqvist första tjänsten på Länsstyrelsen i Kalmar? Var den tjänsten utlyst? Låter ungefär som när Annette Andersson bara flyttade från en stol till en annan och plötsligt blev kommunchef i Kalmar, efter att ha jobbat på räddningstjänsten. Hon har ingen högre utbildning än gymnasiet. Så funkar det i ankdammen Kalmar.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2020-09-26 / 19:11

   Det skapades en helt ny tjänst som vad jag vet aldrig var utlyst utan bara tillsattes med Malin som utvecklingsdirektör.

   Gillad av 4 personer

  • Tänk på valet. 2020-09-27 / 21:26

   Regeringen visste mycket väl att Malin Almqvist aldrig skulle kunna konkurrera med andra högt utbildade personer, därför ”tillverkade” regeringen en tjänst åt JP:s fruga med hjälp av Stefan Carlsson som gillade att få lite fart på sin snorre med hjälp av sexsamtal på skattebetalarnas bekostnad. Malin o samtliga på länsst visste mycket väl vad Steffe höll på med, men detta mörkades med vetskapen om att skattebetalarna skulle betala detta, tills Thoralf avslöjade allting!

   Likadant med Växjö, nu upprepade sosse regeringen åter att ”tillverka” ett jobb som länsråd till Malin, eftersom de mycket väl vet att hon skulle aldrig ha en chans att konkurrera med övriga sökande till tjänsten som länsråd i Växjö, därför myglades hon förbi alla högutbildade akademiker o sosse regeringen gick åter emot det statliga regelverket ang sökande till sådana tjänster. Varför gör regeringen detta? Jo de tror inte att det finns bättre ledare än JP som vid detta laget själv borde inse att han suttit på tok för länge vid makten, sammanlagt är det väl närmare 15 år nu, bäst före datum passerat för länge sedan. Men det finns naturligtvis flertal o mycket mer yngre o modernare folk som skulle leda Kalmar på ett betydligt professionellare sätt än JP. Hade inte Malin varit JP:s fru, så hade hon naturligtvis fått sparken för länge sedan av regeringen, för detta som kommunen o länsstyrelsen ställt till med genom att ljuga ihop fantasihistorier om Thomas Carlzon flr att regeringen skulle sparka honom, det har blivit ett stort problem istället för regeringen, de har viktigare saker att syssla med än 3 medelålders kärringar i övergångsåldern som desperata efter uppmärksamhet o en önskan om utdelade Diplom från regeringen istället blivit en stor skandal som kommer att gå till historien. Regeringen vet också mycket väl att denna korruptionshistoria kommer att bli ett stort problem i kommande riksdagsval. Stackars den nya landshövdingen som fått överta en stor dynghög på sitt skrivbord med all skit som Malin orsakat med sitt jäv, o nu blir det till och med Delikatessjäv i Växjö!!! Arma Växjöbor! Dessutom alla andra problem som den nya landshövdingen ska behöva jobba med. Regeringen har säkert mörkat hur illa ställt det är i Kalmar på kommun o lönsstyrelse, för en frisk normalt funtad människa hade aldrig tagit det jobbet, o den nya landshövdingen är säkert bra på alla sätt o vis, men allt är mörkat för honom, det är vi skattebetalare helt övertygade om, hoppas han slipper få hjärtinfarkt av alla problem som de höga potentaterna säkert mörkat.

   Gillad av 1 person

 11. P4 2020-09-26 / 18:46

  Fick du ut Malins CV, erfarenheter och meriter också? Vad har hon gått för högskoleutbildning?

  Gilla

  • Thoralf A 2020-09-26 / 19:10

   Det är lite mysko men hon skriver att hon läst Lärarutbildningen 4-9 SO, 180p Högskolan i Kalmar

   Gilla

   • P4 2020-09-26 / 19:48

    Går inte betyg att begära ut som offentlig handling från högskolan?

    Gilla

   • Thoralf A 2020-09-26 / 20:08

    Sedan finns även detta. Men här anges inte årtal.

    XX Juridisk översiktskurs, 10p Högskolan i Kalmar
    XX Pedagogiskt ledarskap, 10p Högskolan i Kalmar

    Gilla

 12. Vitryssland 2020-09-26 / 18:23

  Thoralf är tydligen den enda i Kalmar som reagerar på detta. Det säger ju allt om Kalmarfolket. Oppositionen reagerar inte…?

  Gillad av 4 personer

 13. turrim 2020-09-26 / 17:52

  Överheten i dag begriper inte att offentlig verksamhet kräver förtroende från majoriteten av allmänheten. Ett aktuellt exempel är Malin som inte kan döljas med att statsmedia håller tyst.

  Ett annat är polisaspiranten på Södertörn som skrivit att sverigedemokrater är äckliga rasister och nazister som borde göra som ledaren Hitler och begå självmord. Polisledningen bryr sig inte och snart har vi honom på gatan med polismans befogenheter och pistol.

  Rikspolischef – jag blir rädd!!! Och tappar definitivt förtroendet hur många kommunikatörer ni än anställer.

  https://samnytt.se/polisutbildningen-vidtar-inga-atgarder-mot-sd-fientlig-aspirant-inga-synpunkter/

  Gillad av 1 person

 14. Vax 2020-09-26 / 17:43

  Det är mycket fallerar i landet..

  Aftonbladet och övriga gammelmedia ljög om mordet på Tommie Lindh
  De som beskrev sanningen stämplades som nazister.

  Hur kan dessa journalister se sig i spegeln. Kan judaspengarna ifrån staten döva samvetet?

  Tommie Lind en hjälte som fick sätta livet för att pkpolisen inte gjorde sitt jobb.
  Skandal.

  Gillad av 2 personer

 15. Sven d.ä. 2020-09-26 / 17:18

  Hoppas någon av de 5 överklagar tillsättandet. Partiboken är inte en merit.

  Gillad av 2 personer

  • Korruption 2020-09-26 / 20:27

   Inte bara 5!!! Samtliga ska naturligtvis överklaga! När ingenting har gått rätt till vid denna tillsättning! Malin börjar duktigt redan att mygla och förstöra på samma sätt som hon gjort i Kalmar, bra start!!!! Ger en god fingervisning om vad de asat dit till Växjö som länsråd.

   Hon verkar ha stora stora samarbetssvårigheter med anställda, varför har så otroligt många anställda slutat vid länsstyrelsen i Kalmar under hennes tid? Under sin tid i Kalmar är hon nu inne på sin 4:e landshövding, och påstår sig inte ha medverkat till någons kuppande.

   Gillad av 3 personer

 16. Robban 2020-09-26 / 15:55

  Det här har säkert Malin ärvt/tagit efter sin make!
  Sossar skäms inte! Eftersom det aldrig är deras fel! Det är alltid någon annans/någonting annats fel!
  Som tillhörande sosse sekten så ingår det i själva värdegrunden att sko sig på andra, trampa nedåt, slicka uppåt och ett gränslöst hat för mindre privilegierade och resursstarka etniska svenskar! De som ofta omnämns som skattebetalarna!

  Gillad av 2 personer

 17. en småländska 2020-09-26 / 15:15

  Gediget jobb, Smålandsposten borde vara intresserade iaf. Självklart ett verk av sossarna. Trevlig stämning det kommer att bli på Länsstyrelsen i Kronoberg eller inte 😉

  Gillad av 2 personer

 18. Golf 2020-09-26 / 14:45

  Har tappat alla ord om Hårfästet och hans fru. Svågerpolitik är bara förnamnet.

  Gilla

 19. Arne 2020-09-26 / 14:10

  Varför skriver inte Sveriges Radio P4 Kalmar eller Barometern något om spelet bakom? Barometern brukar ju inte vara sena på bollen när det gäller mygel eller skandaler inom SD.

  Gillad av 2 personer

  • Padel 2020-09-27 / 12:20

   Till Arne!

   De kan inte heller backa som Barometern inte kan, eftersom båda dessa medier skrev lögner om Thomas Carlzons avgång, de tre kärringarna som Thoralf avslöjat enligt ovan som avsatte Thomas, de diktade ihop en lögnhistoria för att Malin och JP ville bli av med Thomas.

   P4 Kalmar kan inte skriva något om detta, eftersom de redan ljög ihop en falsk historia om ”svarta löner” från de tre avslöjade kärringarna på länsstyrelsen. Tönten Lennart Palm borde ha så mycket förstånd att han borde skämmas som tiggt till sig ett pris grundat på en saga som aldrig existerade, en saga som de tre kärringarna önskade skulle gå i lås. Men se, de fick bita sig i svansen, två är redan av med jobbet på länsstyrelsen, och en sitter kvar, undrar hur länge till?

   Undrar om dessa 3 kärringar tyckte att den påhittade storyn var värt att bli av med sina jobb? Ha ha vilka stolpskott! Men det ska vara kärringar till sådana här tilltag också.

   Malin är naturligtvis tillsagd av regeringen att säga, oh vad detta ska bli roligt, ser så mycket fram emot detta. Hon kan ju knappast erkänna, att det var ju åt helvete att tvångsförflytta mig så jag tvingas pendla i ur och skur på ett tåg som aldrig fungerar, eller köra bil i snöstorm och halka och genom mörka skogar fyllda av vilt som titt som tätt springer upp på vägen, absolut den sämsta vägen som finns, att köra bil till Växjö.

   Hade ju varit justare av maken JP att fixa in henne på ett välbetalt jobb på kommunen istället så att hon slapp denna pendling.

   Den andra kvinnan som också fick sparken, varför fixar inte Jp ett jobb även till henne? Är det rätt att hon ska bära hundhuvudet för att hon hjälpte två andra kärringar att dikta ihop en falsk historia?

   Dessutom, väldigt obegripligt att länsrådet Malin kunde ljuga för Lernia om henne o gav falskt omdöme då hon sparkats istället av länsstyrelsen? Verkar ju faktiskt som om den f.d anställde sitter på hemligheter som ingen vill ska komma fram? Alla undrar över detta? För vad får ett länsråd att ljuga för småföretagare? Om den sparkade kvinnan är smart, så går hon och avslöjar sanningen för media, men denna gång, face to face.

   Ps, läs igenom alla trådar som Alfsson skrivit om länsstyrelsen.

   Gilla

 20. Kalle 2020-09-26 / 14:05

  Har ett vagt minne av att den som skall tillsättas i statligt tjänst skall vara den med de bästa kvalifikationerna!!!
  Men den lagen kanske inte gäller längre???

  Thoralf har rätt med att det verkar skumt!!! Mycket skumt med tanke på tidsaxeln av anökningstiden!!!

  Gillad av 4 personer

 21. Tim 2020-09-26 / 13:42

  Varför granskar inte Barometern detta vidare? Kalmarfolket sover som vanligt!

  Gillad av 1 person

 22. Troll 2020-09-26 / 13:05

  Fy fan vad regelvidrigt! Kan inte de som blivit nekade överklaga till Kammarkollegiet? Detta borde anmälas till JO.

  Att inte Malin Almqvist skäms.

  Äckligt!

  Gillad av 6 personer

Kommentarer är stängda.